KAOS U TUNISU

Policija suzavcem tjera prosvjednike bijesne zbog pretučenog pastira, stotine na ulicama

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje policajca kako grdi i gura pastira čija je ovca ušla u sjedište guvernera
Prosvjed u Tunisu
 Fethi Belaid/AFP

Tuniska policija ispalila je suzavac kako bi ih rastjerala prosvjednike u sjevernom gradu Siliani, nakon što je policajac pretukao pastira, rekli su svjedoci u incidentu koji je izazvao bijes dok ta zemlja slavi desetu obljetnicu prijelaza na punu demokraciju.

Stotine prosvjednika u Silianu spalile su kotače, blokirale ceste i bacale kamenje na policiju koja je slijedila prosvjednike i pucala, dodali su svjedoci.

Prije deset godina masovni prosvjedi protiv korupcije, nepravde i represivnog režima u Tunisu su srušili pokojnog predsjednika Zine El Abidine Ben Alija.

Tuniska revolucija 2011. potaknula je val pobune u arapskim zemljama kada su ljudi ustali tražeći demokraciju.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje policajca kako grdi i gura pastira čija je ovca ušla u sjedište guvernera i taj je video izazvao val bijesa na društvenim mrežama.

Aktivisti su rekli da je neprihvatljivo naštetiti dostojanstvu bilo kojeg građanina, i to desetljeće nakon što su se Tunižani pobunili protiv nepravde i ugnjetavanja.

Državno odvjetništvo otvorilo je istragu o incidentu, unatoč kojem je Tunis država primjer mirne tranzicije u regiji koja se drugdje bori s nasiljem i preokretima, uz pogoršanje ekonomske i socijalne situacije što je zemlju dovelo pred bankrot i do više prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:04