FRANCUSKA

Policija traga za pojedincima iz islamističkih krugova nakon odrubljivanja glave profesoru

Više od 80 istraga otvoreno je zbog širenja mržnje putem društvenih mreža, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin
Gerald Darmanin
 FADEL SENNA/AFP

Policija je u ponedjeljak u Francuskoj počela potragu za "desecima" pojedinaca iz islamističkih krugova pošto je čečenski terorist odrubio glavu profesoru protiv kojega je bila izdana smrtna osuda (fetva), objavio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

"Objavili su fetvu protiv profesora", izjavio je Darmanin za radio Europe 1. 

Više od 80 istraga otvoreno je zbog širenja mržnje putem društvenih mreža, rekao je ministar.

"Neprijatelji  Republike neće imati ni minute predaha", najavio je  Darmanin i rekao da "češljaju" udruge.

Državne službe cijelog će tjedna obilaziti 51 udrugu, a neke od njih, primjerice Zajednica protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF) bit će raspuštene, rekao je  Darmanin.

CCIF je "očito upleten", rekao je o savezu koji "prima financijsku pomoć države, porezne olakšice".

Darmanin je naveo i nevladinu udrugu Baraka City, koju su utemeljili muslimani salafističkog profila, a njezin predsjednik Driss Yemmou pod nadzorom je u sklopu istrage za zlostavljanje putem društvenih mreža. 

Kada je spomenuo fetvu protiv profesora, ministar je mislio na oca učenice u školi Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine u okolici Pariza te na islamističkog aktivista  Abdelhakima Sefriouija.

Ta dvojica muškaraca uhićena su u sklopu istrage nakon ubojstva koje je počinio osamnaestgodišnji Čečen kojega su zatim ubili policajci. 

Profesoru povijesti Samulu Patyju napadač je u petak odrubio glavu nedugo nakon što je nastavnik učenicima pokazao karikature proroka Muhameda, a upravo su one bile razlog ubojstva novinara i karikaturista satiričnog tjednika Charlie Hebdo 2015. godine. 

Okrutno ubojstvo osudili su i muslimanski čelnici. Ovaj nasilni čin mnoge su javne osobe doživjele kao napad na bit francuske državnosti i njezine vrijednosti - sekularnost, slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2021 09:45