SPREMNI ZA ISTRAGU

Policija u BiH o oružju zaplijenjenom na Kosovu: ‘Nema dokaza da je naše. Sve je to srpska politika‘

Istragu će vjerojatno preuzeti Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitiu (SIPA)

Milan Radoičić

 /Screenshot/

Policija u BiH nije došla ni do kakvih dokaza da je iz te zemlje poteklo oružje korišteno tijekom nedavnih terorističkih napada na Kosovu koje je organizirao Milan Radoičić, no spremna je temeljito istražiti takve tvrdnje, za što je potrebna puna suradnja Srbije, kazali su u četvrtak visoki policijski dužnosnici BiH.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Vahidin Munjić kazao je, nakon sastanka sa županijskim zapovjednicima održanog u Tuzli, kako Srbija još nije dostavila nikakve informacije o Radočićevu iskazu u kojemu je tvrdio kako je oružje što ga je koristio tijekom napada na kosovsku policiju nabavljeno u BiH odnosno u Tuzli.

Munjić je kazao kako su ipak na temelju medijskih navoda kontaktirali Interpol i tim putem tražili da Srbija dostavi informacije kojima raspolaže kako bi se mogla provesti cjelovita istraga.

"Čekamo odgovor MUP-a Srbije i ovlaštenog tužiteljstva", kazao je Munjić dodajući kako za sada nema nikakvih dodatnih informacija pa ne može nagađati na temelju čega je Tuzla identificirana kao mjesto vezano uz ilegalnu trgovinu oružjem.

No zapovjednik policije u Tuzlanskoj županiji Dževad Korman kazao je kako Radoičićeve tvrdnje kako i slične navode koji dolaze iz Srbije smatra dijelom aktivnosti usmjerenih na destabilizaciju stanja u BiH.

"Objava da je oružje ovdje kupovano i transportirano za Srbiju također je dio nečije politike", kazao je ovaj policijski dužnosnik.

Podsjetio je kako je u interpretacijama sukoba na Kosovu, koje su uslijedile iz Beograda, bilo puno proturječnih i nelogičnih informacija. Istaknuo je kako su i srbijanski političari u jednom trenutku potvrdili da oružje što ga je kosovska policija zaplijenila od terorista, odnosno od pripadnika skupine koju je organizirao Radoičić, potječe iz skladišta Vojske Srbije.

Korman je najavio kako će se u BiH ipak sve temeljito provjeriti, a istragu će vjerojatno preuzeti Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitiu (SIPA).

Milan Radoičić priznao je pred tužiteljem u Srbiji kako je organizirao i naoružao pripadnike skupine koji su 24. rujna napali kosovsku policiju i ubili jednog policajca. Nakon uhićenja pušten je na slobodu, a tužitelj mu je samo izrekao mjeru zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:47