SKUP

Policija u Hong Kongu suzavcem rastjerala prosvjednike na godišnjicu grube represije

Deseci aktivista okupili su se ispred stanice podzemne željeznice Princ Edward izvikujući prodemokratske slogane i polažući cvijeće
 May James/AFP

Hongkonška interventna policija suzavcem je rastjerivala prosvjednike u ponedjeljak navečer, na godišnjicu grubog gušenja prosvjeda u podzemnoj željeznici.

Desetci aktivista okupili su se u ponedjeljak navečer ispred stanice podzemne željeznice Princ Edward izvikujući prodemokratske slogane i polažući cvijeće.

No policija je ubrzo proglasila skup nezakonitim, nakon čega je stigla interventna policija opremljena palicama, suzavcem i raspršivačima paprenog spreja kako bi rastjerala mnoštvo te je imobilizirala i pretražila nekolicinu ljudi.

Policija je priopćila da je uhitila 12 osoba, među njima sedamnaestogodišnjaka koji je rekao da je "novinar" i osobu koja je imala kod sebe repliku vatrenog oružja. Devet osoba je uhićeno zbog nezakonita okupljanja.

Dana 31. kolovoza 2019. policija je ušla u stanicu podzemne željeznice Princ Edward i snimljena je kako udara putnike u vagonu, ostavljajući ih krvave.

Novinarima i medicinskom osoblju bio je tada zabranjen pristup stanici.

Zahtjev za istragu o policijskom postupanju tijekom prosvjeda bio je među glavnim zahtjevima prodemokratskih i aktivista za ljudska prava koji ujedno traže amnestiju za više od 9.000 uhićenih i slobodne izbore.

Vlasti u Pekingu i u Hong Kongu odbile su te zahtjeve jer su prosvjedi, tvrde, urota planirana u inozemstvu radi destabilizacije Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:44