NAPETI ODNOSI

Policija u Istanbulu uhitila pa nakon ispitivanja pustila glavnog urednika 'Sputnjikove' stranice na turskom

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Istanbulska policija u nedjelju je uhitila te nakon kraćeg pritvaranja i ispitivanja na slobodu pustila glavnog urednika internetske stranice 'Sputnjik' na turskome jeziku Mahira Boztepea.

Vijest o uhićenju Boztepea na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan. "Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhićen je naš novi suradnik (...) Turska, što se događa?", ogorčeno je reagirala.

Nekoliko sati prije Boztepea, u Ankari je uhićeno još troje suradnika Sputnjika, izvijestili su Simonjan i nevladina organizacija Reporteri bez granica, no i oni su pušteni nakon ispitivanja u policiji. Turski tužitelji kasnije su rekli da spomenuti novinari nisu napravili ništa protuzakonito, piše RT.

Pripadnici turske policije u nedjelju su oko 13.20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu, zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima agencije.

Kazali su da ih "traže" zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontroverze.

U tom tekstu Sputnjik naziva "ukradenom" pokrajinu Hatay koja je u Tursku bila integrirana 1939., kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tijekom Drugog svjetskog rata.

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog suradnje s Rusima.

Incident je slijedio dan nakon prosvjeda ispred ruskog konzulata u Istanbulu i pogoršanja stanja u sirijskome Idlibu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju turske vlasti da "interveniraju" i "zajamče sigurnost novinara ruskih medija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:49