DRAMA U BELGIJI

Policija u lovu na teško naoružanog vojnika koji je prijetio šefu antikorona stožera

Ostavio je pisma u kojima je naveo da "više nije mogao živjeti u društvu u kojemu su nam političari i virolozi oduzeli sve".
Prometnica u blizini Dilsen-Stokkema
 James Arthur Gekiere/AFP

Specijalne postrojbe belgijske policije tragaju za teško naoružanim vojnikom koji je nestao nakon što je uputio ozbiljne prijetnje jednome od vodećih virologa u Belgiji, piše BBC.

Radi se o osumnjičenom Jurgenu Coningsu, vojnom instruktoru gađanja koji je pobjegao uzevši oružje iz vojarne.

Belgijski mediji navode da je prijetio virologu Marc Van Ranstu, liječniku koji je predvodio zdravstveni sektor borbi protiv pandemije koronavirusa.

Van Ranst i njegova obitelj u međuvremenu su prebačeni na sigurno mjesto, a policija je apelirala na javnost da se ne približava sumnjivcu, ali da svakako obavijesti policiju ako ima nekih informacija o njegovu kretanju.

image
Jurgen Conings
Handout/Afp/Profimedia
image
Prometnica u blizini Dilsen-Stokkema
James Arthur Gekiere/AFP

Policija trenutačno pretražuje šumu u blizini Dilsen-Stokkema u pokrajini Limburg na sjeveru Belgije, nakon što je pronađen automobil s teškim naoružanjem koji pripada vojniku.

Policija je navodno u automobilu pronašla četiri raketna bacača, ali osumnjičenik je sa sobom ponio nekoliko komada teškog naoružanja te nosi pancirku.

Vojnika koji je prijetio virologu opisali su kao "potencijalno iznimno nasilnog ekstremistu krajnje desnog svjetonazora". Ostavio je pisma u kojima je naveo da se priprema za smrtonosnu bitku s policijom te da "više nije mogao živjeti u društvu u kojemu su nam političari i virolozi oduzeli sve".

Belgijski protuteroristički specijalci shvatili su prijetnju krajnje ozbiljno, zatvorili su nekoliko vojarni, a vojnicima su zabranili izlazak.

image
Šumska radnica Corina Cools
James Arthur Gekiere/AFP
image
Predstavnici medija u blizini mjesta potrage
James Arthur Gekiere/Afp/Profimedia

Ovo nije prvi put da je osumnjičenik prijetio Van Ranstu, koji se smatra najpoznatijim virologom u Belgiji.

Ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne izjavio je Flemish TV kako postoje indikacije da je Jurgen Conings nasilan te da se u zadnja 24 sata pojavili dokazi da on predstavlja akutnu prijetnju.

Najmanje 30 vojnika s ekstremno desnim stavovima su pod nadzorom belgijske jedinice za analizu prijetnje, a bjegunac je jedan od njih.

Zasad nema odgovora na pitanje zašto je otprije poznati pristaša desničarskog ekstremizma imao pristup vojnom naoružanju.

Dok traje potraga za opasnim vojnikom, na društvenim medijima se oglasio virolog Van Ranst poručivši da ga se prijetnje ni najmanje nisu dojmile. Dodao je da otpor prema covid mjerama i cjepivima često koincidira s veličanjem nasilja i rasnom mržnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01