KRIMINALNA RUTA

Policija u Nigeru zaplijenila rekordnih 200 kilograma kokaina iz automobila gradonačelnika

Agencija za suzbijanje droge u Nigeru izvijestila je da je to najveća količina kokaina zaplijenjena u nekoj zemlji zapadne Afrike
 Boureima Hama/AFP

Gradonačelnik i njegov vozač uhićeni su u pustinji u sjevernom Nigeru s više od 200 kilograma kokaina u njihovom vozilu, kažu iz policije, piše BBC.

Dvojica osumnjičenih, koje nisu imenovali, navodno su transportirali drogu u Libiju nakon što je prokrijumčarena u zemlju iz Malija.

Agencija za suzbijanje droge u Nigeru izvijestila je da je to najveća količina kokaina zaplijenjena u nekoj zemlji zapadne Afrike.

Krijumčarenje droge i policijske zapljene postaju sve češće u regiji.

Centralni odjel za suzbijanje nedozvoljene trgovine drogama u Nigeru priopćio je u srijedu da je policija svjesna velike količine kokaina koja se transportira kroz zemlju prema Libiji i da slijede trag.

- Istraga je dovela do zapljene 199 paketa s kokainom koji zajedno teže 214 kilograma u vozilu koje pripada uredu gradonačelnika u Fachiju - saznaje se od glasnogovornice Centralnog odjela za suzbijanje nedozvoljene trgovine drogama Nane Aichatou Ousmane Bako.

Vozilo je napustilo Fachi te nastavilo prema Libiji i gradu Dirkou kad je zaustavljeno u nedjelju.

- Ovo je prvi put da je naša zemlja zaplijenila tako veliku količinu kokaina - izjavila je Bako, dodavši da je droga trebala završiti u Europi, gdje na ulici doseže procijenjenu vrijednost od skoro 17 milijuna eura.

Gradonačelnik i njegov vozač odvedeni su na ispitivanje u glavni grad Nigera, Niamey.

Fachi je oaza u pustinji Tenere oko 400 km sjeverno od grada Agadeza. Poznata je kao lokacija za trgovinu solju i datuljama.

Ova regija koristi se kao ruta za više oblika kriminala, kao što je prebacivanje droge iz Južne Amerike u Europu i krijumčarenje migranata, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:14