KRIJUMČARSKI LANAC

Policija u Njemačkoj prekinula ilegalnu trgovinu štenaca rasnih pasa iz Hrvatske

žpolicija htjela reći radi li se o hrvatskim državljanima, ali je potvrdila da se radi o osobama povezanim s Hrvatskom‘
 John Mcallister/Panthermedia/Profimedia

Policija u njemačkom Ravensburgu prekinula je krijumčarski lanac kojim su štenci rasnih pasa ilegalnim putem iz Hrvatske prebacivani u Njemačku, priopćeno je u srijedu.

"Policija je privela jednog 33-godišnjaka i jednog maloljetnika koje se sumnjiči da su iz Hrvatske u Njemačku ilegalno prebacivali štence", stoji u priopćenu policije u Ravensburgu.

U konkretnom slučaju se radi o štencima njemačkog oštrodlakog ptičara, starim osam tjedana, koji su, prema njemačkim zakonima, prerano odvojeni od majke.

Njemački zakoni dozvoljavaju prodaju štenaca tek nakon 15 tjedana starosti, cijepljenja protiv bjesnoće te trotjedne karantene.

Osumnjičenima se predbacuje i da su prekršili zakone o transportu životinja. Kod zaplijenjenih štenaca je dijagnosticirano virusno oboljenje probavnog trakta uzrokovano parazitima.

U stanu privedenog 33-godišnjaka pronađene su još dva štenca pasmine shar pei, a policija trenutno istražuje radi li se također o ilegalno uvezenim štencima.

Krijumčari štenaca su upali u ruke policiji nakon što je jedna aktivistica udruga koje se bore protiv ilegalne trgovine pasa preko interneta dogovorila lažnu kupnju štenaca.

Na upit Hine policija u Ravensburgu nije htjela reći radi li se o hrvatskim državljanima, ali je potvrdila da se radi o "osobama povezanim s Hrvatskom".

Ilegalna trgovina štencima, posebice iz istočnih članica Europske unije, ali iz Srbije, već je godinama unosni posao, a u vrijeme pandemije se, zbog pojačane potražnje, ilegalna trgovina intenzivirala, a cijene štenaca naglo porasle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:06