NAPETO U KANADI

Policija u Ottawi tjera prosvjednike: Uhićeno 100 osoba, policajci na konjima odgurivali kamiondžije

Neki prosvjednici odvučeni su od svojih vozila, a drugi koji su se opirali policijskoj akciji bačeni su na tlo i ruke su im svezali

Kamioni ispred parlamenta u Ottawi

 Andrej Ivanov/AFP

Kanadska policija u subotu radi na vraćanju normalnosti u glavni grad nakon što su kamioni i prosvjednici blokirali središte Ottave dulje od tri tjedna prosvjedujući protiv pandemijskih mjera.

Policijska akcija da se ulice raščiste od prosvjednika počela je u petak i nastavila se tijekom noći.

Četvero glavnih organizatora je u pritvoru, a više od 100 prosvjednika uhićeno je dok su stotine policajaca, neki od njih na konjima, formirali redove i polako ih odgurivali od njihovih vozila.

U petak je bilo mnogo napetih trenutaka. Neki prosvjednici odvučeni su od svojih vozila, a drugi koji su se opirali policijskoj akciji bačeni su na tlo i ruke su im svezane na leđima.

image
Andrej Ivanov/AFP
image
Andrej Ivanov/AFP

Policija je rekla da su prosvjednici pokazali "napadačko ponašanje" te je konjička policija dovedena da "napravi mjesta", prema policijskoj izjavi.

Prosvjednici su najprije tražili da se ukine obavezno cijepljenje protiv covida-19 za vozače kamiona na prekograničnim linijama, ali blokada je prerasla u prosvjed protiv vlade i premijera Justina Trudeaua.

"Naši zahtjevi nisu smiješni. Želimo da se ukinu mjere i lockdown", rekao je vozač kamiona Gor iz Manitobe te dodao da više ne može raditi zbog obaveznog cijepljenja na prekograničnim linijama.

U petak je obećao da će stajati ispred parlamenta i da će čekati da bude uhićen.

Trudeau je u ponedjeljak pozvao na izvanredne ovlasti koje bi vladi dale veću autonomnost u zaustavljanju prosvjeda.

Dok je policija uklanjala prosvjednike s ulica, došlo je najmanje desetak tegljača kako bi uklonili kamione i druga vozila prosvjednika koja su još uvijek parkirana u gradskom središtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44