IMRAN KHAN

Policija uhitila bivšeg pakistanskog premijera

Osuđujuća presuda mogla bi umanjiti Khanove šanse za sudjelovanje na nacionalnim izborima koji se moraju održati prije početka studenog

Imran Khan

 Aamir Qureshi/Afp

Policija je u subotu uhitila bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana u gradu Lahoreu na istoku zemlje, rekao je njegov odvjetnik, nakon što ga je sud osudio na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih darova.

Pravni stručnjaci kažu da bi osuđujuća presuda mogla umanjiti Khanove šanse za sudjelovanje na nacionalnim izborima koji se moraju održati prije početka studenog.

Khanova politička stranka PTI u priopćenju je objavila da će se žalba Vrhovnom sudu zemlje podnijeti.

Lokalni mediji i Reutersov svjedok opisali su policiju koja je okružila Khanovu rezidenciju u Lahoreu nakon izricanja presude.

Presuda se odnosi na istragu koju je provelo izborno povjerenstvo, koje je Khana proglasilo krivim za nezakonitu prodaju državnih darova tijekom njegova premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine.

Khan je negirao krivnju.

Taj 70-godišnji bivši igrač kriketa, koji je postao političar, optužen je za zlouporabu premijerskog položaja zbog kupnje i prodaje darova u državnom vlasništvu koji su primljeni tijekom posjeta inozemstvu i vrijednih više od 500.000 eura.

Khanovo uhićenje i pritvaranje na nekoliko dana u svibnju zbog drugog slučaja izazvalo je intenzivna politička previranja i izbili su smrtonosni sukobi između Khanovih pristaša i policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:13