StoryEditor
KAOS U MEKSIKU

POLICIJA UHITILA 'EL CHAPOVOG' SINA, VOĐU MOĆNOG NARKO KARTELA, PA GA UBRZO MORALA PUSTITI Nakon hapšenja je uslijedio pravi rat na ulicama

 
Rat na ulicama Culiacána nakon uhićenja Ovidia Guzmána Lópeza
 REUTERS

Teško naoružani mafijaši okružili su sigurnosne snage u meksičkom gradu u četvrtak i u žestokom obračunu oslobodili sina Joaquina 'El Chapo' Guzmana, nakon što je njegovo uhićenje izazvalo oružane borbe i bijeg zatvorenika zbog čega su građani potražili skloništa.

Ministar sigurnosti Alfonso Durazo rekao je da je ophodnja Nacionalne garde  prvi put napadnuta iz kuće u gradu Culiacanu, 1235 kilometara sjeverozapadno od Ciudada de Mexica.

Nakon ulaska u kuću, pronašli su četvoricu muškaraca, uključujući Ovidija Guzmana, koji je optužen za krijumčarenje droge u SAD.

 

Međutim pripadnici kartela ubrzo su nadjačali policiju, i ona se povukla da se spriječe žrtve i da zaštite vlastite živote, rekle su vlasti. Istodobno, napadači su preplavili gradske ulice boreći se s policijom i vojskom na danjem svjetlu. Zapalili su automobile i najmanje jednu benzijsku postaju ostavili su u plamenu.

"Odlučeno je da se povuku iz kuće, bez Guzmana, u pokušaju da izbjegnu veće nasilje na tom području te da se sačuvaju životi policajaca i da se smiri situacija u gradu", rekao je Durazo.

Reakcija na Guzmanovo uhićenje rijetko je viđena za vrijeme dugogodišnjeg rata zbog droge u Meksiku, čak i nakon uhićenja njegova puno poznatijeg oca. Kaos se nastavljao kad je pala noć.

A burning bus, set alight by cartel gunmen to block a road, is pictured during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS
 

Velika skupina zatvorenika pobjegla je iz gradskog zatvora. Građani su se sklonili u trgovačke centre i supermarkete dok je odjekivala paljba.

Obitelji s malom djecom ostavile su automobile i polegle na zemlji. Oko glave su im prštali meci. "Tata možemo li sada ustati?", pitao je dječačić oca u video snimci objavljenoj na Twitteru. "Ne, ostani na podu", odgovorio je čovjek dok mu je glas drhtao.

Cristobal Castaneda, zapovjednik sigurnosnih snaga u Sinaloi, rekao je za Televisu da je dvoje ljudi ubijeno, a 21 ranjen, prema prvotnim informacijama. Rekao je da je policija napadnuta kad se približila zaprekama naoružanih ljudi. Savjetovao je građanima da ne napuštaju domove.

Zasad se ne zna jesu li članovi ophodnje ozlijeđeni u obračunu. Na snimkama Reutersove televizije vide se najmanje tri tijela pored automobila na cesti.

Upozorenje: 'Imat ćete reprizu'

Kaos u Culiacanu, dugo vremena uporištu Guzmanova kartela Sinaloa, pojačat će pritisak na predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je vlast preuzeo u prosincu obećavši pacifizirati zemlju umornu nakon desetljeća borbe protiv droge. Ove godine rekordno je visok broj ubojstava.

Događaji u četvrtak slijedili su nakon ubojstva više od 12 policajaca u zapadnom Meksiku ranije ovaj tjedan te ubojstva 14 osumnjičenih mafijaša koje je vojska ubila dan kasnije.

Falko Ernst, viši analitičar Međunarodne krizne skupine u Meksiku, rekao je da je oslobađanje Ovidija Guzmana "opasan presedan" te da je njime poslana poruka da se državu, uključujući vojsku" može ucjenjivati te da kontrola ne funkcionira.

ATTENTION EDITORS - SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB        Dead bodies lie next to a car during clashes between Cartel gunmen and federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS

Članovi kartela uhvatili su radijsku frekvenciju koju koristi policija, pokazuje video, te su upozorili na reprizu napada protiv vojnika, ako Guzman ne bude oslobođen.

Kriminalci pobjegli iz zatvora

Glasnogovornik državne policije potvrdio je za Reuters da je nekoliko zatvorenika pobjeglo iz zatvora za vrijeme kaosa. Video snimka pokazuje skupinu od najmanje 20 zatvorenika kako trči cestom. Zasad se ne zna koliko ih je uspjelo pobjeći.

Cartel gunmen are seen near a burning truck  during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS

"Oslobodili su ih!", rekla je uspaničena žena na video snimci očito snimanoj iz visoke zgrade. "Sada ne možemo van!",  dodala je.

U drugom videu, čovjek koji je vozio ponavljao je vičući: "Tu je velika oružana borba", prije nego što je oštro zaokrenuo i ostavio vozilo na benzijskoj postaji kako bi pobjegao u zaklon. Glas mu se zatim izgubio u pucnjavi automatskog oružja.

Cartel gunmen stand outside a store during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS
 

'El Chapo' Guzman vodio je kartel Sonaloa desetljećima, dvaput je pobjegao iz zatvora prije nego što je bio uhićen i izručen SAD-u. Američki sud proglasio ga je u veljači krivim za krijumčarenje tona droge te ga osudio na doživotni zatvor.

Pretpostavlja se da ima 12 djece uključujući Ovidija. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je optužnicu protiv Ovidija i njegove braće u veljači, u kojoj ih se tereti za urotu u svrhu raspačavanja kokaina, metamfetamina,i marihuane u SAD-u.

ATTENTION EDITORS - SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB        Dead bodies lie next to vehicles during clashes between cartel gunmen and federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS

A cartel gunmen wearing a flack jacket stands next to his vehicle during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS

U optužnici se navodi da Ovidio ima 28 godina te da je upleten u krijumčarenje otkad je bio tinejdžer.

Cartel gunmen are seen on a truck during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS
 

Odvjetnik Guzmanovih za mrežu Milenio rekao je da je Ovidio bio u kontaktu s obitelji te da im je rekao da je slobodan.

Cartel gunmen are seen outside during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS

Cartel gunmen are seen on a street during clashes with federal forces following the detention of Ovidio Guzman, son of drug kingpin Joaquin
REUTERS
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2020 00:48