INDONEZIJA

POLICIJA UPALA U GAY KLUB I UHITILA 141 OSOBU U velikoj raciji lisice na ruke stavili polugolim gostima, aktivisti zgroženi

Indonezijski homoseksualni par dolazi na suđenje 17. 5. gdje će biti osuđeni na 85 udaraca štapom
 Junaidi Hanafiah / REUTERS

Policija u indonezijskom glavnog gradu Džakarti upala je u gay klub i uhitila 141 osobu pod sumnjom za upletenost u prostituciju, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Desetero ljudi smatra se sumnjivima nakon policijske racije u klubu u sjevernom dijelu grada, uključujući vlasnike kluba i organizatore događanja u klubu, naveo je lokalni policijski dužnosnik pod imenom Nasriadi.

Među uhićenima su i četiri stranca, dva Malezijca, Singapurac i Britanac.

Aktivisti za ljudska prava osudili su uhićenja nakon što je policija na internetu objavila fotografije polunagih korisnika kluba.

"Ovakva arbitrarna uhićenja degradiraju ljudsko dostojanstvo", navodi u svojoj reakciji organizacija koja se bori protiv nasilja nad seksualnim manjinama.

Homoseksualci u najbrojnijoj muslimanskoj naciji na svijetu u svojevrsnoj su defenzivi nakon što su prošle godine indonezijski dužnosnici pojačali retoriku i akcije protiv njih.

Prošlog je tjedna sud u pokrajini Aceh, u kojoj vlada šerijatski zakon, osudio muški homoseksualni par na 85 udaraca štapom. Kazna nad dvojicom homoseksualaca trebala bi biti izvršena javno u utorak ujutro, naveo je dužnosnik ureda tužitelja u Banda Acehu.

U međuvremenu je reagirala organizacija za zaštitu ljudski prava Human Rights Watch i uputila zahtjev indonezijskom predsjedniku Jokou Widodou da intervenira i spriječi javno batinanje.

"Jokowi mora dati do znanja vlastima u Acehu da je riječ o mučenju za koje moraju odgovarati", kazao je Phelim Kine, zamjenik direktora ogranka ove organizacije za Aziju upotrebljavajući nadimak indonezijskog predsjednika.

Prošlog je mjeseca policija u drugom po veličini indonezijskom gradu Surabayi upala u hotelske sobe i uhitila osmoricu muškaraca zbog sudjelovanja u gay zabavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:08