TRGOVINA DROGOM

Policija upala u migrantski centar u BiH: Uhićene dvije osobe, 20 će ih biti protjerano iz zemlje

Vlasti u BiH tvrde da unatoč pojačanom prilivu migranata stanje nije alarmantno

Migranti u BiH, ilustrativna fotografija

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Dvije sobe uhićene su zbog kaznenih djela tijekom racije koju je u ponedjeljak provela policija u migrantskom centru kod Sarajeva, a još najmanje dvadeset bit će pritvoreno i potom deportirano iz Bosne i Hercegovine, potvrdili su sigurnosni izvori u toj zemlji.

Čak 300 pripadnika različitih policijskih agencija iz BiH, uz potporu agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (SIPA), sudjelovalo je u najvećoj raciji koja je ikada provedena u nekom od centara za privremeni smještaj migranata u toj zemlji.

Na meti je bio centar kod mjesta Blažuj, u blizini Sarajeva, a glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić kazala je kako je obavljena pretraga objekata te provjeravan identitet osoba koje borave u migrantskom centru. Potvrdila je kako se tragalo za osobama koje sudjeluju u krijumčarenju migranata te trgovini drogom.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je kako su najmanje dvije osobe uhićene, a dovode se u vezu upravo s trgovinom drogom, dok su policajci pronašli još 20 osoba koje su boravile u Blažuju i predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju jer su nezakonito boravili u BiH.

"Oni će nakon provedenog postupka biti protjerani iz zemlje", kazao je Nešić za televiziju N1.

BiH je uobičajena tranzitna točka za ilegalne migrante koji preko Srbije i Crne Gore, odnosno tzv. balkanskom rutom, pokušavaju doći do Hrvatske i potom do drugih država Europske unije.

U prvih šest mjeseci ove godine Služba za poslove sa strancima BiH evidentirala je ulazak nešto manje od 13 tisuća ilegalnih migranata u tu zemlju, što je najveća brojka u polugodišnjem razdoblju od okončanja pandemije koja je usporila migracije. Prevladavaju državljani Afganistana, Turske i Pakistana. Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH do kraja lipnja mjera protjerivanja primijenjena je na oko 1100 migranata.

Vlasti u BiH tvrde da unatoč pojačanom prilivu migranata stanje nije alarmantno, a da u centrima za njihov privremeni prihvat na području Sarajeva i Bihaća ima dovoljno mjesta za one koji traže privremenu zaštitu.

U četiri postojeća prihvatna centra može boraviti 4880 osoba, a prosječno je u njima bilo oko tisuću migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 01:04