SKANDAL U ENGLESKOJ

Političar dao ostavku nakon što je pijan pipao dvojicu muškaraca: ‘Previše sam popio...‘

Pincher je u svojoj ostavci poručio da će unatoč tome nastaviti podržavati vladu iz stražnjih klupa

Christopher Pincher

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Christopher Pincher, zamjenik šefa kluba zastupnika konzervativne stranke, dao je ostavku nakon što je navodno u srijedu navečer pipao dvojicu muškaraca u ekskluzivnom privatnom klubu za torijevce u Londonu. "Sinoć sam previše popio. Posramio sam sebe i druge ljude, što je zadnje što želim učiniti i zbog toga se ispričavam vama i onima kojih se to tiče", napisao je u pismu premijeru Borisu Johnsonu.

Pincher je u svojoj ostavci poručio da će unatoč tome nastaviti podržavati vladu iz stražnjih klupa. To znači da se neće odreći članstva u konzervativnoj stranci te će nastaviti sudjelovati u radu vlade, što je izazvalo šire kritike.

Njegovo ponašanje u Carlton Clubu prijavili su svjedoci šefu parlamentarnog kluba Chrisu Heaton-Harrisu. Glavni šef parlamentarnog kluba u konzervativnoj stranci odgovoran je za stranačku disciplinu. Nakon razgovora s navodnim žrtvama i prisutnima Heaton-Harris je razgovarao s Pincherom, koji je potom podnio ostavku. To je drugi put da je odstupio na poziciji predstavnika parlamentarnog kluba zbog optužbi za izazivanje seksualne neugode.

Sunday Times je saznao da je Johnson bio upozoren o imenovanju Pinchera na mjesto zamjenika nakon prijašnjih optužbi za njegovo ponašanje. Kako prenosi Politico, Konzervativna stranka je imenovala "čuvara" kako bi spriječila da se Pincher previše napije i neprimjerno ponaša na događajima. Pincher je bio predstavnik parlamentarnog kluba za vrijeme vlade Therese May, ali je dao ostavku u studenom 2017. zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Sportaš i torijevski aktivist Alex Story, koji je tada imao 26 godina, rekao je da mu je Pincher pokušao otkopčati košulju, masirao mu vrat i šapnuo: "Doći ćeš daleko u Konzervativnoj stranci."

Pincher je dao ostavku na poziciji i sam se uputio u policijsku postaju zbog incidenta - koji se navodno dogodio u njegovoj kući 2001. godine. Torijevska ga je istraga oslobodila od optužbe za nedjelo.

Neki su sugerirali da je Johnson smatrao kako duguje Pincheru jer je spasio njegovo premijersko mjesto početkom ove godine kada se grupa torijevaca okrenula protiv njega. Pincher je bio jedan od koordinatora takozvane operacije Veliki pas u veljači tijekom koje se nastojalo spasiti mjesto premijera suočenog s optužbama za organiziranje okupljanja tijekom pandemije kroz čistku dužnosnika upletenih u taj prekršaj. Zato je Johnsona Pinchera isti mjesec vratio na poziciju u parlamentarnom klubu.

Taj je potez još jednom doveo u pitanje Johnsonovo vodstvo. Premijer je početkom lipnja preživio glasanje o povjerenju koje je razotkrilo da je izgubio podršku dvije trećine zastupnika u vladi. Pincherova ostavka mogla bi dovesti do ranije reorganizacije vlade odgođene nakon ljetne stranke. Tu reorganizaciju potaknuo je Oliver Dowden, predsjednik torijevaca, koji je podnio ostavku prošlog tjedna nakon poraza stranke u izbornim jedinicama Tiverton & Honiton te Wakefield kritiziravši premijera što nije preuzeo odgovornost za svoje postupke tijekom skandala.

Angela Rayner, zamjenica čelnika oporbenih laburista, komentirala je: "Ova najnovija epizoda pokazuje koliko su standardi u javnom životu degradirani na sat Borisa Johnsona. Boris Johnson ima ozbiljna pitanja na koja treba odgovoriti zašto je Chris Pincher uopće dobio ovu ulogu i kako može ostati konzervativni zastupnik."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:36