KONFERENCIJA U PARIZU

POLITIČARI NE MOGU SPASITI ZEMLJU, MOGU LI MULTI-MILIJARDERI? Ovih 28 bogataša odlučilo je zaustaviti globalno zatopljenje

 AFP / CC / Flickr

ZAGREB - Svi oni iza sebe imaju zavidne poslovne uspjehe i vrtoglavo debele bankovne račune. Prekjučer su stigli u Pariz te u sklopu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama predstavili vrlo ambicioznu inicijativu za spas globalne klime.

Bill Gates, šef Microsofta, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, šef Amazona Jeff Bezos, vlasnik Virgina Richard Branson, vlasnik Alibabe - kineskog eBaya - Jack Ma, milijarder George Soros i saudijski princ Alvalid bin Talal među 28 su investitora "Prekretničke energetske koalicije" koja planira uložiti milijarde dolara u preusmjeravanje svijeta prema ekološki prihvatljivom energetskom sustavu. Bill Gates, koji već godinama svoje nepresušno bogatstvo ulaže u filantropske projekte, pokrenuo je s bogatim istomišljenicima ovaj projekt, a mnogi navode kako bi to moglo biti čudo koje čekaju svjetski okolištarci. Naime, unatoč ozbiljnosti trenutne ekološke situacije na planeti Zemlja, činjenice da nestaju šume - pluća planeta, da su oceani puni smeća, i da se majka priroda sve očitije ljuti - šaljući poruke u vidu uragana i poplava u sve dijelove svijeta - rijetki su oni koji vjeruju da će politički lideri - a rekordnih 147 okupilo se na pariškoj konferenciji - uspjeti dobaciti dalje od lijepih izjava u konferencijskom centru u pariškom predgrađu Le Bourget. Naime, zemlje sudionice poslale su uoči sastanka svoje nacionalne programe o rezanju ispuštanja štetnih plinova, prema kojima bi, prema izračunima stručnjaka, globalna temperatura do 2100. godine porasla za 2,7 Celzijevih stupnjeva. Klimatolozi traže da se taj rast ograniči na najviše dva Celzijeva stupnja i to je, gotovo sasvim izvjesno, nedostižan cilj pariških susreta.

OVO JE ŠESTO MASOVNO IZUMIRANJE Ni brojnost ne može zaštititi ljudski rod od nestajanja... Što očekivati od života nakon globalnog pomora?

Zato je vijest o inicijativi milijardera tako dobro odjeknula. Ciničniji komentarori naveli su kako Gates i ekipa samo slijede trag novca u obećavajućem novom sektoru. No, o čemu se zapravo radi?

Gates, koji će u idućih pet godina za to dati milijardu dolara, izložio je svoje planove u ponedjeljak s biranim krugom novinara raspravljajući o perspektivi zasad hipotetske ideje o umjetnoj fotosintezi u kojoj se sunčeva svjetlost koristi za proizvodnju ugljikovodika koji bi mogli zamijeniti fosilna goriva.

"Ako upali, to će biti čarolija", poručio je novinarima Gates. Naime, u tom slučaju nema problema s vanjskim faktorima - kao što je to, primjerice, u slučaju energije valova. "Tekućinu možete staviti u velike tankove i koristiti kada god želite. Ima na desetke stvari koje su vrlo rizične, ali bi imale ogroman odjek ako bi se pokazale uspješnima", izjavio je Gates.

Ideja oko koje su se okupili milijarderi je uložiti novac u obećavajuće ideje koje samozadovoljni energetski sektor kontinuirano odbija razmotriti. To bi, stoji u ciljevima skupine, obećavajućim inovacijama pomoglo preskočiti put od laboratorijskih testova do komercijalne dostupnosti. Ova skupina većim će dijelom financijska sredstva uložiti u kompanije za čistu energiju koje su u ranoj fazi razvoja, i to u cijelom nizu gospodarskih sektora - od proizvodnje energije i njezina skladištenja do transporta i poljoprivrede. U praksi se radi o ulaganjima u brojne spekulativne, ali potencijalno ključne nove tehnologije.

(Foto: AFP)

Milijarderi nisu otkrili koliko novca misle uložiti u inicijativu (osim Gatesa), a djelovat će, rekli su, udruženo sa svjetskim vladama. Naime, inicijativa "Prekretničke energetske koalicije" povezana je i predstavljena u Parizu s "Misijom inovacije", zajedničkim projektom 21 države (uključene su SAD, Britanija, Australija, Njemačka, Kina i Brazil) za udvostručenje javnog financiranja rada na istraživanju i inovacijama u sektoru čiste, obnovljive energije. Države bi trebale umjesto dosadašnjih deset dati čak 20 milijardi dolara za istraživanja. "Vlade su i dosad ulagale u osnovna istraživanja, ali one ne daju novac za visokorizične energetske kompanije", objasnio je Gates.

OBAMA 'Borba protiv zatopljenja je imperativ, ali teško je natjerati 200 nacija da se o nečemu dogovore'

Gates pritom procjenjuje da će za razvoj dvije do tri prekretničke tehnologije trebati jedno desetljeće, a dok alternativne ideje ne postanu stvarnost, proći će 20 do 30 godina. "Mnogo se učinilo na razvoju solarne i energije vjetra kao jednog od puteva do budućnosti bez fosilnih goriva, ali zbog opsega izazova s kojim se suočavamo (do polovice stoljeća trebat će 50 posto više energije za svjetske potrebe) potrebno se okrenuti novim idejama i iskušati nove pristupe problemu. U konačnici će privatne kompanije biti te koje će razviti prekretničke tehnologije", izjavio je Gates.

Richard Branson poručio je kako "moramo proizvesti veliku količinu čiste energije te potaknuti razvoj tehnologije kako bi energija budućnosti bila što učinkovitija". "Profitirat će okoliš, naše društvo i ekonomija", poručio je Branson. "Prelazak na čistu energiju je prespor", komentirao je, pak, Mark Zuckerberg, poentirajući kako je istodobno i ključan jer je energetska i klimatska stabilnost temelj svjetskog prosperiteta.

Milijarderi koji su pristupili inicijativi za spas klime

Bill Gates

  • suosnivač Fondacije Bill & Melinda Gates, SAD
  • 79,5 milijardi dolara

Jeff Bezos

  • osnivač i izvršni direktor Amazona, SAD
  • 58,9 milijardi dolara

Prince Alvalid bin Talal

  • Kingdom Holding Company, Saudijska Arabija
  • 21,9 milijardi dolara

Richard Branson

  • osnivač Virgin Group, Velika Britanija
  • 5,1 milijarda dolara

Reid Hoffman

  • osnivač LinkedIna, SAD
  • 3,6 milijardi dolara

Jack Ma

  • šef internetske trgovine Alibaba, Kina
  • 22,5 milijardi dolara

George Soros

  • investitor i biznismen, SAD
  • 24,5 milijardi dolara

Meg Whitman

  • izvršna direktorica Hewlett Packarda, SAD
  • 2,2 milijarde dolara

Mark Zuckerberg

  • osnivač i direktor Facebooka, SAD
  • 35,7 milijardi dolara

Ratan Tata

  • šef uprave holdinga Tata Sons, Indija
  • formalno nije milijarder, ali mu se bogatstvo procjenjuje na 70 milijardi dolara

MILANOVIĆ 'I Hrvatska osjeća negativne posljedice!'

Hrvatsko izaslanstvo na pariškom klimatskom summitu, na kojem 195 zemalja svijeta pokušava dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za zagrijavanje planeta s katastrofalnim posljedicama, predvodio je premijer Zoran Milanović.

- Hrvatska u globalnoj emisiji CO2 sudjeluje s neznatnih 0,06 posto, no negativne posljedice klimatskih promjena osjećamo kao i cijeli svijet - rekao je premijer u Parizu. Dodao je kako zemlje koje u velikoj mjeri pridonose emisiji plinova moraju preuzeti veće obveze.

- Suše te poplave poput katastrofalnih u istočnoj Slavoniji prijetnja su okolišu, zdravlju i sigurnosti građana i nacionalnoj ekonomiji. U prošle četiri godine radi ublažavanja klimatskih promjena sufinancirali smo projekte energetske učinkovitosti od 2,5 milijardi kuna - zaključio je Milanović u svom govoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 10:38