SEKS SKANDAL

Političari se na putovanjima opijaju i plaćaju prostitutke, jedan je pitao: ‘Molim vas, gdje je najbliži bordel?‘

Politico je razgovarao s nekoliko desetaka britanskih zastupnika koji su otkrili detalje o nedoličnom ponašanju kolega

Britanski parlament

 Jessica Taylor/Afp/Profimedia/Jessica Taylor/afp/profimedia

Brojni britanski zastupnici koriste parlamentarna putovanja u inozemstvo kao priliku za prikriveno korištenje seksualnih radnika i za prekomjerno opijanje. Problem je to koji se već neko vrijeme provlači kroz britanske medije, a Politico je razgovarao s nekoliko desetaka diplomatskih i parlamentarnih zastupnika koji su otkrili detalje o nedoličnom ponašanju kolega. Skandali o opijanju i seksualno neprimjerenom ponašanju već neko vrijeme prate britansku političku scenu, stoga je ovaj problem gorući.

Jedan bivši konzervativni zastupnik, sada član Gornjeg doma, pitao je domaćine za upute do najbližeg bordela kada je putovao u jugoistočnu Aziju u posjet s parlamentarnom skupinom svih stranaka (APPG), rekao je izvor čiji se identitet štiti. Upravo su te parlamentarne skupine izazvale zabrinutost zbog toga što imaju tendenciju redovito putovati u inozemstvo uz financiranje prekomorskih vlada ili privatnih tvrtki.

- Postoji i slučaj gdje je jedan torijevac i bivši ministar ostao navodno raditi nakon što se zastupnička delegacija vratila kući, a sve to kako bi nastavio ilegalne radnje. Pokazivao je interes za lijepe i mlade djevojke. Već je prešlo u naviku da ostaje nakon službenih posjeta sam – rekle su kolege.

U sklopu istrage koja je u tijeku, Politico je razgovarao s više od desetak vladinih dužnosnika i zakonodavaca u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu, koji su potvrdili komentare o pijanstvima, razvratnom i seksualno nedoličnom ponašanju određenih zastupnika i kolega na takvim putovanjima.

Dok neki kolege imaju čiste namjere u tome da poboljšaju međunarodne odnose, drugi poslovna putovanja iskorištavaju u privatne svrhe. Neki su zastupnici sudjelovali u zabavama koje su organizirali diplomatski predstavnici na kojima su bili mladići i žene predviđeni za takozvane seksualne aktivnosti.

Traže potpuno pokrivanje troškova

Rečeno je i kako s zastupnici često bili proaktivni u traženju od stranih vlada financiranje i u potpunosti pokrivanje troškova putovanja u inozemstvo, a ponekad su išli toliko daleko da su se izjašnjavali o svojim preferencijama za šampanjac i velike obroke.

- Inozemni predstavnici postali su oprezni prema takvim pristupima, a neki su pribjegli pretrpavanju dnevnih redova zastupnika sa što je moguće više posjeta i sastanaka kako bi smanjili slobodno vrijeme za potencijalno loše ponašanje – rekao je izvor.

APPG-ovima je dopušteno koristiti prostorije britanskog parlamenta za sastanke, ali nisu službena parlamentarna tijela i uglavnom su neregulirana. Za razliku od odabranih odbora, ne postoji formalni sustav za odlučivanje o njihovom članstvu. Zastupnici ne primaju nikakvu plaću za sudjelovanje u APPG-u. Putovanja koja zastupnici poduzimaju u okviru svojih aktivnosti moraju biti prijavljena u registar interesa, ali kao i ostatak, ne podliježu nikakvom formalnom postupku.

Izvješće odbora za standarde Donjeg doma parlamenta ranije ove godine upozorilo je da bi potencijal neprimjerenog utjecaja koji pružaju APPG-ovi moglo predstavljati sljedeći veliki parlamentarni skandal, ali nije se detaljno dotaknuo inozemnih putovanja.

Neprikladno ponašanje i ostalih političara

Optužbe za neprikladno ponašanje nisu ograničene na posjete APPG-a. Bivši konzervativni zastupnik osigurao je korištenje seksualne radnice tijekom posjeta Kini, što su drugi zastupnici u šali nazivali "dobivanjem buketa cvijeća u sobu" do kraja putovanja, prema jednom od prisutnih.

U odvojenom posjetu odbora obližnjoj europskoj zemlji, tri zastupnika nisu se pojavila na sastanku za doručak koji je organiziralo veleposlanstvo nakon teškog opijanja prethodne noći. Na istom putovanju, torijevski zastupnik povisio je glas na člana diplomatskog osoblja u kontinuiranoj tiradi.

Bivši laburistički zastupnik Christian Matheson bio je prisiljen odstupiti s položaja prošlog mjeseca nakon što je protiv njega potvrđena tužba za nedolično seksualno ponašanje. Bivša članica njegova osoblja tvrdila je da ju je on pozvao na tajno putovanje u Gibraltar, za koje je neovisno povjerenstvo o ponašanju zastupnika utvrdilo da je bilo seksualno motivirano. Matheson je zanijekao tvrdnje protiv njega i nema sugestija da je sudjelovao u bilo kakvom neprimjerenom ponašanju osim potvrđene pritužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 13:36