OPORBA NA NOGAMA

POLITIČKA BURA OKO BUDUĆE PREMIJERKE SRBIJE NA VRHUNCU Vučićev SNS nema većinu da izglasa Anu Brnabić, odgađa se sjednica parlamenta?

Nova mandatarka Vlade Srbije Ana Brnabić
 REUTERS

Nakon što su se pojavile zasad nepotvrđene informacije da je neizvjesno osiguranje većine u parlamentu Srbije prilikom izglasavanja Ane Barnabić za premijera Srbije, mandatarka za sastav Vlade večeras je izjavila kako je najvažnije osigurati stabilnu većinu u Skupštini koja će omogućiti daljnji nastavak započetih reformi.

Ona je u izjavi agenciji Tanjug rekla da je za nju osobno ovo još jedna potvrda da je za predsjednika Aleksandra Vučića interes Srbije na prvom mjestu i da je zbog građana on spreman mijenjati stvari u zemlji.

- Važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku, navela je Brnabić u izjavi.

Blic međutim saznaje kako bi mogla biti odgođena sjednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebala biti dana podrška Ani Barnabić.

Tijekom dana održana je i sjednica beogradskog odbora SNS-a. To je potvrdio i član stranke Nebojša Stefanović.

- U vrlo smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većine i cijelu nedjelju ćemo iskoristiti za osiguranje te većine. Sa sigurnošću mogu da kažem da će sedam zastupnika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a prijedlog neće podržati ni Muamer Zukorlić - rekao je Stefanović za "Blic".

- Ako većinu uspijemo osigurati, možemo očekivati da sjednica Skupštine na kojoj bi trebala biti izabrana nova premijerka počne tijekom sljedećeg vikenda - naglasio je.

On je istaknuo da je Vučić odlučan i ustrajan u svom prijedlogu, kao i da ga neće mijenjati ni pod koju cijenu, "jer ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću".

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštra reagiranja oporbe, a beogradski mediji spekuliraju da je osjetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje je Vučić predsjednik.

Dok koalicijski partneri podijeljeno reagiraju na Vučićevu odluku, konzervativni dio oporbe optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Washingtona, te da Brnabić uopće nije njegov izbor već odluka koju mu je nametnuo Zapad.

Njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:26