NARENDRA MODI

Politička i fizička transformacija indijskog premijera: Pustio bradu, odjenuo halju i izigrava božanstvo

Indija se suočava s katastrofalnim posljedicama covid krize, uzrokivanim lošim vladanjem i loše postavljenim zdravstvenim sustavom
Narendra Modi, prije i poslije
 AFP

Indijski premijer Narendra Modi pustio je bradu i počeo se oblačiti kao vjerski guru. Samo po sebi to možda i ne bi bila vijest da iza svega najvjerojatnije ne stoji pokušaj da se Modi "transformira" kako bi u vrijeme velike krize koronavirusa učvrstio svoj kult ličnosti koji ga održava na vlasti.

Kako piše Daily Telegraph, Indija se suočava s katastrofalnim posljedicama covid krize, uzrokivanim lošim vladanjem i loše postavljenim zdravstvenim sustavom. Covid je dosad, prema procjenama, ondje uzeo više od 2,4 milijuna života, a lockdown je 230 milijuna ljudi bacio u siromaštvo. No, unatoč groznim brojkama, Modi uživa golemo povjerenje Indijaca, podupire ga njih 64 posto što je mnogo veći rejting nego što ga imaju drugi svjetski lideri. List podsjeća kako je njegova priča dostojna bollywoodskog epa - od prodavača čaja izrastao je u apsolutnu političku zvijezdu, premijera najveće demokratske zemlje na svijetu. Proteklih godfina okrenuo se hinduističkom nacionalizmu.

No, izgledom je uvijek podsjećao na tipičnog političara, uglađene brade, u finom odijelu. Sada je pustio bradu i obukao se u halju, počevši nalikovati na kakvog božanski prosvijećenog vjerskog vođu.

- To je svjesni pokušaj da se prikaže kao mudrac i vjerski vođa. On više ne želi izgledati kao obični političar, želi se prikazati kao bog na Zemlji - kaže Rajdepp Sardesai, autor hit-knjige "How Modi Won India" (Kako je Modi osvojio Indiju, slob. prev.).

Dodaje kako način na koji se Modi obraća ljudima, mnogo nježnije nego lani, sugerira da ga kritike zbog lošeg upravljanja koronakrizom nimalo ne dotiče, jer je njegov cilj biti božanstvo koje će stanovnici Indije prihvatiti kao u kakvom kultu.

- Modi je politički vrlo bistar. Vidjeli smo hinduističke desničare proteklih tjedana, bore se kako izbjeći posljedice lošeg upravljanja koronakrizom. Premijer je tijekom vrhunca krize bio vrlo tih, a sada je polako krenuo s istupima u javnost, predstavljajući svoju emotivnu i duhovnu stranu kako bi promijenio mišljenje javnosti - kaže Rahul Verma iz Indijskog centra za istraživanje politike.

Telegraph dodaje kako Modijevoj popularnosti ide u prilog i posvemašnji raspad na oporbenoj sceni, nema koherentne političke stranke koja bi ga mogla kontrolirati. Stoga Modiju lako prolaze teze poput one da je koronavirus "udar prirode" i da ga nitko nije mogao spriječiti, kao i da bi stvari bile mnogo gore da je na vlasti netko drugi.

Iako je Modijeva popularnost neupitna, ne vjeruju svi onome što govori. Stanovnik Kerale Vinod Varghese novinarima je rekao kako je jedini napredak u Indiji - rast Modijeve brade.

- U svim drugim poljima zaostajemo. Da se više bavio pandemijom, a manje svojim izgledom, ne bismo morlai svjedočiti ovom užasu - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:21