ODLAZI S VLASTI

POLITIČKI KAOS NA ISLANDU ZBOG AFERE 'PANAMA PAPERS' Gotovo svi svjetski mediji javili da je dao ostavku, on inzistira: 'Samo sam se privremeno povukao'

Iceland's Prime Minister Sigmundur David Gunnlaugsson attends a news conference in Stockholm June 19, 2013. REUTERS/Bertil Enevag Ericson/Scanpix (SWEDEN - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. NO COMMERCIAL SALE - RTX10TBK
 © Scanpix Sweden / Reuters / REUTERS

>>> NOVO 00:37 Iz ureda islandskog premijera odaslano je priopćenje u kojemu on tvrdi da ostavku ipak nije podnio, već da se samo na neko vrijeme odlučio povući s dužnosti, koju će privremeno obavljati njegov zamjenik.

------------------------

18.05 - Čini se da je afera Panama Papers uzela svoju prvu žrtvu. BBC, ali još neke utjecajne svjetske agencije, pišu da je islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson podnio ostavku. Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41) je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar.

Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti.

------------------------

slandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson, umiješan u aferu "Panama papers" zatražio je u utorak od predsjednika države pristanak za raspuštanje parlamenta, no Olafur Ragnar Grimsson je to odbio.

Grimsson, koji je upravo doputovao iz privatnog posjeta Sjedinjenim Državama, objasnio je da se najprije želi konzultirati s članovima Stranke neovisnosti, koji su saveznici premijera i njegove Napredne stranke, prije nego što iznese svoje stajalište.

"Odbio sam potpisati bilo kakvu izjavu o raspuštanju parlamenta te premijeru kazao kako se s time ne mogu složiti prije nego što razgovaram s dužnosnicima iz drugih stranaka kako bih saznao njihova stajališta", rekao je u programu islandske televizije.

Gunnlaugsson je u utorak ujutro rekao da je spreman raspustiti parlament i pozvati na prijevremene izbore "ukoliko parlamentarni zastupnici iz Stranke neovisnosti procijene da više nije u stanju voditi vladu".

Lijeva oporba traži njegovo smjenjivanje s funkcije, no među članovima Stranke neovisnosti stajališta su podijeljena. Stranka je, čini se, manje sklona raspuštanju parlamenta od njezina predsjednika i ministra financija Bjarnija Benediktssona, također umiješanog u "Panama Papers".

Po pisanju lista Morgunbladid ni tijela Napredne stranke ni Stranke neovisnosti nisu znale za premijerovu nakanu da od predsjednika zatraži pristanak za raspuštanje parlamenta.

"Nije konzultirao čak ni članove svojeg kluba zastupnika prije nego što je donio odluku. To je u potpunosti neodgovorno", rekao je za list zastupnik Thor Thordarson iz Stranke neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:54