VELIKE RIBE

Politički lider ETA-e uhićen u Francuskoj

Riječ je o 30-godišnjem Aitoru Elizaranu koji je zaustavljen na parkiralištu u gradiću Carnac na obali Bretanje u zajedničkoj akciji španjolske i francuske policije.

CARNAC - Službeni Madrid ustvrdio je da je jedan od dvoje članova ETA-e, uhićenih jučer u Francuskoj, politički lider baskijske separatističke skupine. Riječ je o 30-godišnjem Aitoru Elizaranu koji je zaustavljen na parkiralištu u gradiću Carnac na obali Bretanje u zajedničkoj akciji španjolske i francuske policije.

Naoružani do zuba

Uhićena je i 32-godišnja Oihana Sanvicente, također osumnjičena da pripada terorističkoj skupini u čijoj je 41-godišnjoj borbi za neovisnost Baskije poginulo 828 ljudi. Dvojac je imao lažne dokumente, bio naoružan do zuba, a vozili su ukradeni luksuzni Audi.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba izjavio je da imaju informacije da je Elizaran preuzeo političko vodstvo nakon uhićenja Javiera Lopeza Pene u svibnju prošle godine. ETA je, inače, prekinula primirje sa španjolskom vladom polovicom 2007., a vlasti su na to silovito krenule u racije.

Uhićenja u Francuskoj

U studenome prošle godine uhićen je navodni vojni vođa skupine, tvrdolinijaš Garikoitz Aspiazu Rubina, a nedavno i dva njegova nasljednika. Od početka godine je u Francuskoj uhićeno 30 osoba povezanih s ETA-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:00