PAO ZBOG GOSPODARSTVA

POLITIČKI POTRES U FRANCUSKOJ Premijer podnio ostavku, čeka se nova vlada

(FILES) -- A file picture shows then French Interior minister Manuel Valls gesturing as he attends a ceremony at the site of the future European Centre of Judaism on September 10, 2013 in Paris. French President Francois Hollande asked French Prime Minister Manuel Valls to form a new government, "consistent with the direction he has set for the country," the presidency said in a statement on August 25, 2014. AFP PHOTO / JOEL SAGET
 JOEL SAGET/AFP

PARIZ - Francuski premijer Manuel Valls, koji je u ponedjeljak podnio ostavku svoje vlade, objasnio je kako je to učinio zbog toga što je ministar gospodarstva Arnaud Montebourg "prešao crvenu liniju" kad je napao vladine mjere za koje je ustvrdio da guše gospodarski rast, prenose svjetski mediji.

Valls je podnio ostavku svoje vlade francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu koji ga je zatražio da odmah sastavi novu vladu.

Nova vlada mogla bi biti formirana već u utorak u skladu "sa smjerom zemlje koju je odredio" predsjednik, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Ostavka vlade uslijedila je dan nakon što je ministar gospodarstva Arnaud Montebourg oštro kritizirao gospodarsku politiku vlade.

Montebourg je na sastanku socijalista na istoku Francuske rekao da je potrebno pokrenuti "pravedan i zdrav otpor opsesijama njemačkih konzervativaca", a ranije je za francuske medije izjavio da se "Njemačka našla u zamci politike štednje koju je nametnula diljem Europe", te da je francuska vlada "njemački opsjednuta" proračunskom strogoćom.

Montebourg je kazao da ne žali zbog svojih izjava, ustvrdivši one nisu bile rušenje nečijeg autoriteta, već "rasprava o gospodarskom smjeru zemlje", prenosi BBC.

Valls je postao premijer u ožujku nakon lošeg rezultata Hollandeovih socijalista na lokalnim izborima.

Ranije ovoga mjeseca vlada je objavila da neće moći postići gospodarski rast od jedan posto, kao što je ranije bila najavljivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56