BIVŠI ŠEŠELJEV BLISKI SURADNIK NOVI ŠEF DRŽAVE

POLITIČKI POTRES U SRBIJI Bivši radikal Nikolić novi predsjednik: Nemam genetske predispozicije mrziti Hrvatsku

Dosadašnji predsjednik Boris Tadić doživio je neočekivani izborni poraz u drugom krugu
Tomislav Nikolic, center, the nationalist Serbian Progressive Party leader and presidential candidate, smiles as he talks to members of the media after claiming victory at the presidential runoff elections in Belgrade, Serbia, Sunday, May 20, 2012, with his wife, Dragica at left. Nationalist Nikolic beat pro European Union incumbent Boris Tadic in Serbia's presidential runoff election. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjakovic

BEOGRAD - U Srbiji se dogodio “izborni zemljotres”, kako je to nazvao politički komentator Slobodan Antonić: Tomislav Nikolić pobijedio je na izborima za predsjednika Srbije s malom prednošću, koja je oko 21 sat, kad je Nikolićev stožer proglasio pobjedu, prema izbornim anketama iznosila dva posto.

Nikolić je iz trećeg pokušaja uspio pobijediti dosadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, koji je vodio Srbiju u dva mandata od 2004., iako je Tadić u prvom krugu osvojio više glasova od Nikolića.

Proslava na ulicama

Tadić je odmah nazvao Nikolića i čestitao mu na pobjedi, a Nikolić je objavio da će nastaviti politiku suradnje s Europskom Unijom. Tadić je apelirao i na građane i na sve političke snage u Srbiji da se nastavi strateška orijentacija zemlje prema EU. Nikolićeva pobjeda odmah je proslavljena na ulicama Beograda, gdje su kolone automobila pobjednički trubile.

Božja pravda

“Postoji Božja pravda!”, slavodobitno je rekao Tomislav Nikolić kad je oko 21.30 sav ozaren objavio da je pobijedio i da je već, u skladu s predizbornim obećanjem, dao ostavku na mjesto predsjednika Srpske napredne stranke kako bi bio predsjednik svih građana, za razliku od Tadića koji se nikad nije odrekao uloge šefa Demokratske stranke, što mu je davalo nesrazmjerno veću moć nego što bi mu pripadala po samoj funkciji.

- Srbija neće skrenuti s europskog puta - poručio je Nikolić i odmah dodao kako želi zaštititi i srpski narod na Kosovu. Naglasio je kako će uspostaviti dobre odnose sa kolegama u regiji uključujući i Hrvatsku.

- Nemam genetske predispozicije mrziti Hrvatsku - doao je Nikolić.

Priznao poraz

Srbija mora razvijati svoju ekonomiju i oslobiti se siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije, mora tražiti prijatelje u cijelom svijetu i riješiti se partijskih oligarhija, nabrojio je Nikolić. Poručio je da želi biti predsjednik svih građana, i onih koji nisu glasali za njega. Rekao je da nije ljut ni na koga. “Želio bih vas svojim potezima uvjeriti da Srbija može izgledati drugačije, kao suvremena i normalna zemlja”, istaknio je Tomislav Nikolić.

Dvadesetak minuta kasnije novinarima se obratio Boris Tadić.

“Čista pobjeda, nema šta”, komentirao je Boris Tadić, poručujući da je prošlo vrijeme kad su se u Srbiji osporavali rezultati izbora.

Tadić je objavio da ne želi biti premijer, ali je rekao da još nije odlučio što će raditi. Očekuje formiranje vlade njegovog DS-a, ali sam ne želi biti u njoj jer mu je “dosta kohabitacije do kraja života”, kako je rekao misleći na period kohabitacije s Vojislavom Koštunicom, koji je sada podržao Nikolića.

Tadić je izgubio najvjerojatnije zato što je nakon prvog kruga stvoren dojam kako je njegova pobjeda sasvim izvjesna, pa je to demotiviralo njegove birače.

Izborna kazna

Nezadovoljni Tadićem i Demokratskom strankom, koji su na vlasti od rušenja Miloševića krajem 2000., Tadićevi birači su dosad masovno izlazili na izbore tek kad bi povjerovali da prijeti pobjeda četničkog vojvode i dojučerašnjeg zamjenika Vojislava Šešelja. Sada je i razlika između Tadića i Nikolića bila manja nego ikada jer sada se i Nikolić izjašnjavao za ulazak Srbije u EU. Najefektnija Nikolićeva rečenica bila je poziv biračima “Kaznite Tadića!”, i birači su ga poslušali, ocijenio je komentator Slobodan Antonić.

Tadić je kažnjen zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u zemlji, naknadno su svi protumačili, a on sam je rekao da bi bilo teško zamisliti bilo koju zemlju u Europi da je ponovno pobijedio onaj tko je na vlasti bio protekle četiri godine, kad se Srbija “u izvanrednim okolnostima” suočila s teškom ekonomskom krizom.

Tadićev oproštaj

Priznajući poraz, Tadić je pustio novinare da mu postavljaju pitanja koliko žele. Požalio se da je u teškim odlukama često bio sam, bez podrške ne samo javnosti nego i u diplomatskim krugovima.

Podsjetio je na što je izgledala Srbija kad ju je 2004. preuzeo, rekavši da je to bila zemlja s problemima u odnosima s Haaškim sudom, u kojoj su kriminalci neprestano prijetili da preuzmu kontrolu nad institucijama, koja nije imala osnovne demokratske institucije. Nakon 2008. zemlja se ljuljala poslije deklaracije o nezavisnosti Kosova, trebalo je pružiti ruku suradnje u regiji, podsjetio je Tadić i istaknuo kako vjeruje da će Srbija nastaviti tim putem.

Srbija bi novu vladu mogla čekati do rujna

U prvim procjenama, politički komentatori su ocijenili da Srbiju čeka dug i težak period pregovora u sastavljanju vlade. Srbija bi mogla ući u turbulentno političko razdoblje u kojem vlada neće tako brzo biti napravljena, komentirao je za RTS analitičar Milan Nikolić.

Sada više nije isključeno ni da DS dade premijersku fotelju Ivici Dačiću, koji je to tražio odmah nakon parlamentarnih izbora na kojima je dobio oko 15 posto glasova, ili dvostruko više nego dosad. Nije isključeno ni da SNS formira vladu.

Dogovori padaju u vodu

“Mislim da će to biti loše za Srbiju”, rekao je Boris Tadić odgovarajući na pitanje o mogućoj koaliciji SNS-a i SPS-a. Izborom Tomislava Nikolića jako će se zakomplicirati izbor nove vlade Srbije: Nikolić je kao predsjednik taj koji povjerava mandat za formiranje vlade.

Stranka koja je dobila najviše glasova Nikolićeva je Srpska napredna stranka i on bi mogao povjeriti mandat SNS-ovoj kandidatkinji za premijerku Jorgovanki Tabaković. Prije prvog kruga izbora DS je postigao načelan dogovor o formiranju vlade sa Socijalističkom partijom Srbije Ivice Dačića.

Složena matematika

Od 250 zastupnika u Skupštini Srbije, Srpska napredna stranka i njena koalicija u Skupštini ima 73 zastupnika, 67 ih ima Tadićev DS, a 44 Dačićev SPS. Kao mogući Nikolićev partner tu je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice (21 zastupnik), dok su lista Preokret (19 mandata) Čede Jovanovića i Vuka Draškovića te Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića (16 mandata) skloni DS-u.

Manjine imaju deset zastupnika, od kojih pet Mađari koji tradicionalno podržavaju DS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:04