E-MAIL RAZOTKRIO SLUČAJ

POLITIČKI SKANDAL Guverner naredio prometni kolaps da se osveti gradonačelniku Hrvatu?

 AFP

>>> NOVO 17.33 Guverner New Jerseyja Chris Christie sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da je svoju blisku suradnicu Bridget Anne Kelly, glavnu protagonisticu skandala s politički motiviranim zatvaranjem jednog od najprometnijih mostova u Americi, smijenio sa svih funkcija. Tvrdi da je to učinio deset minuta nakon što je čuo što se dogodilo.

Istovremeno je javnosti ponudio ispriku zbog cijelog skandala koji ga je, kako sam kaže, osramotio i ponizio.

'Sram me je i stid načina na koji su se neki ljudi iz moje okoline ponašali', rekao je Christie inzistirajući da on nije imao baš ništa sa zatvaranjem nekih prometnih traka na mostu George Washington. 'Niti sam išta znao, niti sam bio upleten u to, bilo da je riječ o planiranju ili provedbi', kazao je republikanac navodeći da je šokiran nevjerojatnom glupošću koju su neki pokazali.

U međuvremenu, tužiteljstvo u New Jerseyju objavilo je da pokreće istragu o skandalu.

----------------------------------------------

Mjesecima se šuškalo, a sad je potpuno bizarni politički skandal u SAD-u uzdigao iz svijeta rekla-kazala i dobio solidne temelje koji potvrđuju glasine.

Naime, ured guvernera američke savezne države New Jersey, Chrisa Christieja, naredio je prometni kolaps na mostu George Washington kako bi napakostili gradonačelniku koji je javno obznanio da neće podržati Christijevu novu kandidaturu za guvernera.

Prema e-mailu od 13. kolovoza kojeg je jučer objavio New York Times, Christiejeva zamjenica Bridget Anne Kelly naredila je svom kolegi iz srednjoškolskih dana, te tadašnjem čelniku agencije za nadzor gradskog prometa, Davidu Wildsteinu, da uzrokuje "prometne probleme u Fort Leeju", domu demokrata i gradonačelnika Marka Sokolicha koji je na izborima za guvernera 2013. podržao Christievog suparnika iz redova demokrata.

Wildstein je odgovorio: "Razumijem".

Mjesec dana kasnije, 9. rujna, na prvi dan škole u Fort Leeju, dvije od tri trake prema mostu George Washington, najprometnijem u cijelim Sjedinjenim Državama, bile su zatvorene, zbog čega je promet preusmjeren na lokalne prometnice što je uzrokovalo neviđeni prometni kolaps.

Na konferenciji za novinare 13. prosinca prošle godine Christie je stao iza službenog objašnjenja svoje administracije da su trake bile zatvorene zbog prometne studije.

No, nakon objave e-maila njegove zamjenice, danas se oglasio i sam guverner Chris Christie. Republikanac niječe bilo kakvu umiješanost u skandaloznu političku osvetu te tvrdi da je cijela stvar "neumijesna i nedopustiva".

- Ono što sam danas vidio po prvi put je neprihvatljivo. Bijesan sam i duboko ožalošćen spoznajom da je članica mog stožera prevarila ne samo mene, već je ovaj potpuno neumijesan i nedopustiv čin izvela bez mog znanja - rekao je Christie u današnjoj izjavi.

Naravno, na cijeli slučaj reagirao je Mark Sokolich, gradonačelnik New Jerseya, inače hrvatskog podrijetla.

- Obzirom da se u e-mailovima može vidjeti određeni stupanj namjere, tražimo ispriku... Oni se moraju ispričati tisućama obitelji, koje nisu mogle dovesti djecu u školu - istaknuo je Sokolich.

Štoviše, Wildstein je u mailovima, koje je morao predati vlastima, Sokolicha nazvao "malim Srbinom", uvrijedivši ga na nacionalnoj osnovi.

- Bit će će to težak studeni za malog Srbina - napisao je Wildstein u jednom od e-mailova 18. rujna.

Sokolich je istaknuo da je njegovo podrijetlo hrvatsko.

- Ta izjava me uvrijedila, a uvredljiva je i za sve one koji su podrijetlom Srbi. Meni bi to, da sam Srbin, bilo u potpunosti i sto posto užasavajuće - poručio je.

Tek treba vidjeti kakve će slučaj imati reperkusije na Christijevu političku karijeru i njegove aspiracije prema predsjedovanju Bijelom kućom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:18