AFERA GORILA

Politički skandal trese Slovačku: Transkripti obavještajne službe za mito osumnjičuju i bivše premijere

Prije parlamentarnih izbora u ožujku Slovačku potresa veliki korupcijski skandal uzrokovan objavom obavještajnog dosjea kodnog imena “Gorila”.

Poduži dosje navodno dokumentira utjecaj financijskog sektora na političare iz vodećih stranaka u razdoblju od 2005. do 2006. godine, kad je na vlasti bila vlada bivšeg slovačkog premijera Mikulaša Dzurinde.

Izradila ga je, u sklopu istoimene operacije u kojoj se služila prisluškivanjem, najveća slovačka obavještajna agencija SIS.

Sud potvrdio nalog

Taj dosje navodno već godinama kruži među ministrima, političarima i novinarima, no javno je objavljen tek u prosincu prošle godine, uoči Božića.

Autentičnost spisa provjerava posebna komisija koju je osnovao Ured za borbu protiv organiziranog kriminala, a trenutno dostupni dokazi, prenose mediji, ukazuju na to da je većina sadržaja u spisu zaista istinita (među ostalim, slovački je sud potvrdio da je odobrio nalog za prisluškivanje koji nosi isti broj kao i sam spis).

Dosje “Gorila” navodno prokazuje mnoge slučajeve korupcije u dogovaranju uvjeta privatizacije ili pak programa javnih nabava, a u koje su bili upleteni neki od vodećih ljudi slovačke politike.

U spisu se, među ostalima, spominje ime Jaroslava Haščaka, suosnivača slovačke financijske grupe Penta, te razni političari i njihovi bliski suradnici.

Zaustavljena istraga

Među ostalim, navode se imena bivših slovačkih premijera Roberta Fica iz socijalno-demokratske stranke Smer (koji je s njim navodno razgovarao o “čišćenju stranke” i postizbornim dogovorima), Mikulaša Dzurinde iz Slovačke demokratsko-kršćanske unije (SDKU) te bivšeg ministra gospodarstva Jirka Malchareka.

Predstavnici Pente i političari, ili njihovi suradnici, tajne su sastanke održavali u jednom od stanova u ulici Vazovova u Bratislavi, koji su tajne službe motrile tijekom istrage. Konačan rezultat je spis “Gorila” koji navodno sadrži transkripte njihovih razgovora.

U cijeloj priči posebno je problematično to što cijeli slučaj i prije nije istražen, odnosno zašto ga tajne službe nisu predale policiji. Neki analitičari smatraju da je razlog upravo bliskost čelnika tajnih službi i vodećih stranaka.

Predizborne igre

Analitičari političkih zbivanja u Slovačkoj tvrde da bi kao pobjednik iz nastale situacije, te posljedično izbora, mogla proizaći Stranka slobode i solidarnosti (SaS) zahvaljujući tome što je osnovana prije tri godine i što njezini članovi nemaju veze s inkriminirajućim radnjama koje se spominju u spisu.

Ipak, toj bi stranci mogao našteti skandal u vlastitim redovima. Njezin ministar obrane L’ubomír Galko bio je prisiljen otići s funkcije nakon što je otkriveno da je vojna obavještajna služba prisluškivala jednog od kritički raspoloženih novinara.

Prve ostavke

U međuvremenu, skandal je odnio svoju prvu političku žrtvu. Slovačka vlada smijenila je, doduše ne jednoglasno, Annu Bubenikovu s funkcije šefice Državnog vlasničkog fonda zbog sumnje da je primila pozamašne svote novca od Pente i da je djelovala kao Pentina posrednica.

Reakcije optuženih su različite. Dzurinda tvrdi da se pokušava stvoriti metež uoči izbora, a Fico da njegova stranka nema veze s tim jer onda nije bila na vlasti.

Grupa Penta optužbe je odbacila nazivajući dosje lažnim, tvrdeći da se radi o teoriji zavjere, a autentičnost materijala pod upitnik je stavio i sam SIS.

Policija dobila spis 2009. i tu je sve stalo

Dokument je kod policije na kraju završio zahvaljujući novinaru Tomu Nicholsonu, koji o cijelom slučaju, na temelju svojih vlastitih istraživanja, piše knjigu.

On tvrdi da je sporni spis prvi put predao policiji još 2009. godine. Drugi put spis je predao nadležnim tijelima godinu dana poslije, nakon izbora, kad su to od njega tražili iz Ureda za borbu protiv korupcije (čiji se sastav promijenio nakon spomenutih izbora).

Prema slovačkom listu Sme, istragu jenavodno blokirao upravo direktor obavještajne agencije Karol Mitrik (koga je na tu poziciju nominirao SDKU). Policija je, naime, zatražila od njega da oslobodi članove SIS-a “zavjeta šutnje” u tom slučaju, no on je to odbio učiniti. Iz tog je razloga istraga na kraju bila i blokirana.

Ured za borbu protiv korupcije slučajem ‘Gorila’ navodno se bavio od studenog 2010. do srpnja 2011. godine. Na kraju je, u rujnu prošle godine, slučaj proglašen zatvorenim. Dosje je sada, među ostalim, proslijeđen i predstavništvu Europske komisije u Slovačkoj kao i veleposlanstvima zemalja čije se tvrtke spominju u “Gorili”.

S obzirom na eksplozivni sadržaj dosjea, pretpostavlja se da će imati velik utjecaj na ishod parlamentarnih izbora u ožujku. Mediji su već sada puni poziva za odlaskom osoba upletenih u skandal, no zasad je ‘glavom platila’ samo jedna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:46