NAPETA ATMOSFERA

Politički sukob u Salvadoru nakon što je Kongres smijenio suce vrhovnog suda

Kongresno glasanje bez presedana provedeno je kad su zastupnici iz Bukeleove stranke Nove ideje preuzeli čvrstu kontrolu u Kongresu
 Stanley Estrada/AFP

Zastupnici povezani sa salvadorskim predsjednikom Nayivom Bukeleom glasali su za smjenu svih vodećih sudaca vrhovnog suda u toj zemlji, što oporba i međunarodna zajednica kritiziraju kao opasno otimanje vlasti.

Nekoliko minuta nakon glasanja, suci su odgovorili odlukom da je kongresno glasanje bilo neustavno, što je izazvalo sukob vodećih snaga u zemlji.

Glasanje da se smijene suci ubrzo je kritizirao Juan Gonzalez, viši savjetnik američkoga predsjednika Joea Bidena za Latinsku Ameriku.

"To se ne radi", napisao je na španjolskom u postu na Twitteru.

Kongresno glasanje bez presedana provedeno je prvi dan kada su zastupnici iz Bukeleove stranke Nove ideje preuzeli čvrstu kontrolu u Kongresu nakon što je na izborima u veljači stranka dobila više od dvije trećine mandata u jednodomnom zakonodavnom tijelu.

Zahtjev da se suci smijene prihvaćen je sa 64 glasa 'za' ili gotovo 80 posto zakonodavnog tijela s 84 mjesta.

Međutim, nakon što je sudska presuda protiv glasanja donesena i objavljena na društvenim mrežama kako bi odmah stupila na snagu, Bukeleovi saveznici u Kongresu tada su glasali na isti, jednostrani način za potvrdu novog predsjednika suda.

Bukele je na Twitteru objavio veselu reakciju: "Smijenjeni!" Ranije tijekom večeri glasanje je popraćeno ovacijama njegovih saveznika u Kongresu.

Petorica sudaca - najmoćniji pravnici na 15-članom sudu - bili su među rijetkim preostalim provjerama Bukeleove moći.

Uoči glasanja, Elisa Rosales, zakonodavna čelnica Novih ideja, rekla je da je taj potez potreban da bi se zaustavila plima pandemije koronavirusa u zemlji Srednje Amerike.

Kritičari su ismijali njezin argument, smatravši da je to samo izgovor da se dodatno proširi već ionako snažna Bukeleova kontrola.

Anabel Belloso, oporbena zastupnica ljevičarske Nacionalne oslobodilačke fronte Farabundo Marti (FMLN), opisala je glasanje kao protudemokratski upad u pravosuđe.

"Protiv smo se ovog puča", napisala je u objavi na Twitteru.

Jose Miguel Vivanco, čelnik organizacije Human Rights Watch za Amerike, u objavi na Twitteru optužio je Bukelea da "krši vladavinu zakona i nastoji koncentrirati svu moć u svojim rukama".

Dodao je kako će Bukeleovi protivnici raditi na tome da osiguraju da ono što je opisao kao "napad na demokraciju" potkopa predsjednikove odnose sa Sjedinjenim Državama, Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:04