POČINJE 1. SRPNJA

POLITICO NAJAVIO NJEMAČKO PREDSJEDANJE EU 'Na scenu stupa moćna zemlja s reputacijom efikasnosti, hrvatsko predsjedanje je evidentno podbacilo'

 AFP

Njemačka 1. srpnja od Hrvatske preuzima predsjedavanje Europskom unijom, u trenucima dok EU krize jedna od najvećih kriza ikada.

Svoj šestomjesečni period predsjedanja mora izvesti u vrijeme urušavanja globalne, pa tako i europske ekonomije uslijed pandemije koronavirusa i posljedičnih restriktivnih mjera. Ranije je zamišljeno da će program uključivati poticanje zelenog gospodarstva, digitalizacije, reforme politike prema migrantima te redefiniranje odnosa EU s Velikom Britanijom i Kinom, piše utjecajno Politico.

A onda se dogodila epidemija. Restriktivne mjere koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze, sad je već izvjesno, potrajat će još neko vrijeme, a svi su složni da će trgovina, turizam i transport biti pogođeniji padom prihoda nego tijekom velike financijske krize 2008. i 2009. godine, piše Politico.

Pandemija promijenila planove

Njemački veleposlanik pri EU Michael Clauß ranije je vladu upozorio na to da će pandemija imati golem utjecaj na predsjedanje, dodavši u pismu kako se Berlin sada mora fokusirati na mogućnost EU da izađe iz ove krize. Time će biti mjerena učinkovitost njemačkog predsjedanja, dodao je.

Da je pandemija promijenila njemačke planove potvrdila je i kancelarka Angela Merkel, rekavši kako će ipak inzistirati na pitanjima poput manjih poreza i klimatskih promjena.

Politico pritom napominje kako je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom "evidentno podbacilo".

- S obzirom na to da će Europom kasnije predsjedati manje zemlje, Portugal i Slovenija, jasno je da bi ovo mogla biti prilika da na scenu stupi moćna zemlja koju prati reputacija učinkovitosti - pišu novinari Politica.

Potpredsjednik Odbora za europske poslove u Bundestagu kaže kako je sada jasno da će dio problema s kojima se namjeravala suočiti Hrvatska pasti u "krilo" Njemačke. Markus Töns također kaže kako je sretna okolnost što Njemačka preuzima EU u trenutku najozbiljnije ekonomske i zdravstvene krize u posljednjih 100 godina.

- Mi smo najveća i najsnažnija ekonomija, dobro smo se nosili s pandemijom, i zato sada imamo odgovornost osigurati da i EU izađe iz krize - rekao je.

Logistički problemi

Njemački program bit će objavljen tek idućeg mjeseca, no neke naznake daju se naslutiti. Njemačka će raditi na dugoročnom proračunu EU, jačanju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kao i europskog zdravstvenog sustava, ribolovnim kvotama, budućnosti odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom, industrijskom strategijom, digitalizacijom, izmjenama sustava dobivanja azila...

Franziska Brantner, zastupnica Zelenih u Bundestagu, kaže kako je nužno osigurati da u nadolazećem, mogućem drugom valu bolesti, Europa neće ponovno morati ugasiti gospodarstvo i zatvoriti granice, te da sve zemlje moraju biti adekvatno opremljene za taj problem.

Ipak, samo je nešto još nejasno što bi moglo usporiti, ili barem otežati, njemačke napore - logistika. Trenutno se zbog virusa održava svega deset posto namjeravanih sastanaka, a Njemačka bi tu brojku mogla podići na razinu od oko 30 posto. Videokonferencije smatraju nepouzdanima, nesigurnima i neadekvatnima za rasprave. Stoga se sada intenzivno radi na rješenju kako osigurati rad EU institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:48