NAJAVA ILI LOBIRANJE?

‘Politika‘ intrigantnim intervjuom priprema Srbiju za dolazak Pape? ‘Beograd je most između Istoka i Zapada‘

Miloš Vulić naglašava važnost Vučićeva posjeta Vatikanu i njegova poziva Papi da posjeti Srbiju
 Handout/AFP

Utjecajna beogradska Politika lobira za posjet pape Frane Srbiji, pri čemu zapravo podržava liniju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Nov impuls u tom smjeru je današnji intervju sa srpskim politologom i teologom Milošem Vulićem, koji je diplomirao kako na isusovačkome Papinskome Grgurovskom sveučilištu u Rimu, tako i na Diplomatskoj akademiji srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vulić naglašava važnost Vučićeva posjeta Vatikanu i njegova poziva Papi da posjeti Srbiju. Kao što je poznato, pape ne odlaze u posjet zemlji gdje ih ne pozove i poglavar većinske religije. Dosadašnji patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, Pavle (Stojčević) pa Irinej (Gavrilović) nisu htjeli pozvati ni sv. Ivana Pavla II, ni Benedikta XVI, ni Franu. Na tu odluku je utjecala i snažna rezerva Ruske pravoslavne crkve spram Katoličke crkve, spregnuta sa snažnim vezama Ruske i Srpske crkve. Do izbora novoga pravoslavnog patrijarha srpskoga pitanje ostaje u najmanju ruku otvoreno.

U intervjuu je naglašeno značenje činjenice da su Politici intervjue dali i papa Frane, i kardinal državni tajnik Pietro Parolin, i apostolski nuncij u Beogradu nadbiskup Luciano Suriani. Naglašena je i činjenica da je zamrznut proces kanonizacije zagrebačkog kardinala bl. Alojzija Stepinca.

U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua u tom povodu otvoreno rekao da je Katoličkoj crkvi važnije kršćansko jedinstvo, na što je poziva Isus, nego imati jednog sveca više ili manje (usput je naveo da je pred grobom bl. Stepinca imao dojam da mu blaženik kaže: „Ne brini o mojoj svetosti, nego o tvojoj!“).

Iz Vulićeva intervjua nije posve razvidno je li Politika priprema Srbiju da će joj doći Papa ili se samo snažno zauzima za taj posjet.

Nema sumnje da izrazito prikazuje Papu kao prijatelja Srbije, a Beograd kao most između Istoka i Zapada, što je stavljeno i u naslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 01:42