Poljaci blokirali granične prijelaze: ‘Vratite ograničenja Ukrajincima, dotad može proći jedan kamion svakih sat vremena!‘‘

Udruženje poljskog transportnog sektora kaže da su od početka godine ukrajinski kamioni prešli poljsku granicu gotovo 900.000 puta, a prije rata je samo oko 180.000 ukrajinskih kamiona godišnje ulazilo u Poljsku
 Wojtek Radwanski/Afp

Poljski vozači kamiona od ponedjeljka su blokirali tri ključna granična prijelaza s Ukrajinom: Dorohusk - Jagodzin, Korczowa - Krakowiec i Hrebenne - Rava-Ruska. Poljska je zabranila uvoz ukrajinskog žita, no trebala bi dopustiti njegov transfer do trećih zemalja, u skladu sa sporazumom Ukrajine i EU o slobodnom izvozu ukrajinskih žitarica.

Poljski vozači kamiona najavljuju da će zaustaviti promet robom preko ta tri prijelaza dok poljska vlada i Bruxelles ne vrate ograničenja za promet ukrajinskim tegljačima, prenosi Politico.

"Napravit ćemo to onako kako su to učinili poljoprivrednici - nastaviti s prosvjedima sve dok vlada ne prizna da postoji problem i ne poduzme nešto u vezi s tim", rekao je Jacek Sokół, vlasnik male prijevozničke tvrtke u Łukówu u istočnoj Poljskoj.

Udruženje poljskog transportnog sektora kaže da su od početka godine ukrajinski kamioni prešli poljsku granicu gotovo 900.000 puta, a prije rata je samo oko 180.000 ukrajinskih kamiona godišnje ulazilo u Poljsku.

Prosvjednici na prijelazima planiraju propustiti samo jedan kamion svaki sat, osim vozila koja prevoze humanitarnu i vojnu pomoć, životinje ili kvarljive proizvode. Neće zaustavljati promet osobnim automobilima. Prosvjednici nemaju podršku poljske vlade, navodi Politico. Poljska i ukrajinska vlada te Europska komisija pozvale su prosvjednike da propuste kamione.

Ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarić pozvao je na obustavu prosvjeda, upozoravajući da takve metode samo idu na ruku zajedničkom neprijatelju, "ruskim teroristima", i štete interesima ne samo Ukrajine, nego i Poljske i cijele Europe.

Varšava ističe da ne može potkopati sporazum s EU, produljen do sljedećeg lipnja, koji omogućava prijevoz tereta između Ukrajine i zemalja EU bez dodatne papirologije. "Sporazum je sklopila EU tako da sve dok je na snazi, države članice ne mogu sklapati druge sporazume s Ukrajinom. U praksi to znači da Poljska ne može uvesti sustav obveznih dozvola s Ukrajinom prije isteka sporazuma", poručuju iz poljske vlade.

No, poljski vozači kamiona ne žele popustiti u odnosu prema jeftinijim konkurentima s Istoka, na sličan način na koji su zapadnoeuropske prijevozničke tvrtke pokušale zaustaviti poplavu konkurenata iz Poljske, Rumunjske i Litve nakon što su se njihove zemlje pridružile EU i snizile im cijene. Poljski prijevoznici se žale da ukrajinski vozači kamiona prevoze robu između točaka unutar Poljske te da prevoze teret između Poljske i trećih zemalja. Vlasnik male poljske prijevozničke tvrtke Jacek Sokół kaže da je broj vozila ove godine morao smanjiti za 40 posto, na samo osam kamiona, jer Ukrajinci prevoze teret unutar Poljske puno jeftinije.

Vozači kamiona prosvjeduju u prijelaznom razdoblju do formiranja nove vlade, nakon izbora na kojima je dosadašnja vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) izgubila koalicijsku većinu. PiS gubi vlast na kojoj je od 2015., a nova vlada vjerojatno neće biti formirana prije prosinca, navodi Politico. Blokada graničnih prijelaza bolan je udarac u leđa Ukrajini koja pati od ruske agresije: ugroženi su koridori solidarnosti između Ukrajine i EU koji prolaze kroz teritorij Poljske, upozorava ukrajinski veleposlanik Zvarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:13