PANDEMIJSKE MJERE

Poljaci kao i Hrvati: Teretane planiraju otvaranje unatoč zabrani, tvrde da nemaju izbora

Kršenje zabrane možda nije tako riskantno jer su sudovi dosad više davali za pravo građanima nego epidemiološkim institucijama
Ilustracija
 Hugo Felix/Panthermedia/Profimedia

Oko 1600 teretana u Poljskoj, više od polovice od ukupnog broja, planira u ponedjeljak ponovno otvaranje unatoč vladinim mjerama, jer suočene s bankrotom nemaju drugoga izbora, izjavio je u petak Tomasz Napiorkowski, predsjednik udruge vlasnika teretana.

"Nemamo izbora: ili će se teretane zatvoriti definitivno ili će se ponovno otvoriti uz poštivanje mjera i zaštitu svojih prava tražiti na sudu", istaknuo je Napiorkowski.

Zbog pandemije koronavirusa, teretane u Poljskoj bile su zatvorene na proljeće prošle godine i ponovno od sredine listopada. Vladini dužnosnici su u četvrtak objavili da se zabrana rada teretana i bazena produžuje do sredine veljače.

"Otvaramo teretane usprkos vladinoj odluci", najavio je Napiorkowski.

Kršenje zabrane možda nije tako riskantno kako se čini jer su sudovi dosad više davali za pravo građanima nego epidemiološkim institucijama i često poništavali kazne za kršenje mjera, dodao je.

Da bi provela ograničenja poslovnih aktivnosti, Poljska je trebala uvesti izvanredno stanje predviđeno ustavom, što nije učinila. Računi teretana su prazni a državna pomoć pokriva tek djelić gubitaka, rekao je Napiorkowski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 03:37