PROJEKT ‘RENT-A-MiG‘

Poljaci na nagovor Borisa Johnsona ponudili MiG-ove za Ukrajinu, u Pentagonu ‘poludjeli‘: ‘Ljudi, ovo je neizvedivo!‘

U Varšavi su izdali priopćenje u kojem iznose ideju zbog koje je Amerikancima ‘pao mrak na oči‘

Bugarski i poljski MiG-ovi 29

 Stocktrek Images, Inc./Alamy/Alamy/Profimedia

Poljska je spremna besplatno transferirati svoje borbene avione MiG 29 američkoj vladi, javio je večeras Guardian.

Riječ je zapravo o potezu kojim bi poljski MiG-ovi (njih 27) preko Amerikanaca došli u ruke Zračnih snaga Ukrajine koja zapadne države već danima preklinje da im dostavi avione.

- Vlasti Republike Poljske, nakon konzultacija Predsjednika Republike i Vlade, spremne su odmah i bez naknade poslati sve svoje borbene avione MiG 29 u zračnu bazu Ramstein (američka vojna baza u Njemačkoj, op. a.) i staviti ih na raspolaganje Vladi SAD-a.

Istovremeno, Poljska traži od Sjedinjenih Država da nam dostave rabljene avione odgovarajućih operativnih sposobnosti. Poljska je odmah spremna i pregovarati o kupnji aviona.

Poljska vlada također traži od svojih NATO saveznika - koje posjeduju MiG-ove 29, da postupe na isti način (poruka je očito usmjerena Slovacima i Bugarima koji zajedno imaju još 25 ili 26 MiG-ova 29, op. a.), stoji u dopisu poljske vlade.

Kako bi MiG-ovi došli do Ukrajinaca

Dakle, ideja je da poljski MiG-ovi 29 iz Poljske idu Amerikancima, a zauzvrat bi Poljaci od Amerikanaca na raspolaganje dobili neke njihove rabljene borbene avione (vjerojatno F-16-ice), koje bi potom otkupili po povoljnijoj cijeni od tržišne. MiG-ove bi pak Amerikanci dostavili Ukrajincima (da li direktno, da li preko neke treće strane - najvjerojatnije privatne kompanije - zasad nije poznato).

Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Washingtonom, rekla je pak u utorak američka državna podtajnica, izuzetno utjecajna Victoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi. Nuland je poručila da će se prijedlog Poljske razmotriti, ali je napomenula da ju je priopćenje iz Varšave zateklo i iznenadilo.

Da stvar uistinu nije dogovarana s Washingtonom ubrzo je potvrdio i Pentagon koji je nekoliko sati nakon dopisa iz Varšave poručio da poljska ponuda nije izvediva.

Neizvediva ideja

- Upravo smo u kontaktu s poljskim vlastima nakon njihova današnjeg priopćenja. Kao što smo već rekli, odluka o tome hoće li Poljska transferirati svoje avione Ukrajini je u konačnici na poljskoj vladi. Nastavit ćemo se konzultirati s našim saveznicima i partnerima o sigurnosnoj pomoći Ukrajini, i to baš zato što upravo ovaj prijedlog Poljske pokazuje koliko je složena ova problematika. Ideja da bi borbeni mlažnjaci "stavljeni na raspolaganje vladi Sjedinjenih Država" polijetali iz američke NATO baze u Njemačkoj i ulazili u zračni prostor nad Ukrajinom u kojem djeluje Rusija izaziva veliku zabrinutost za cijeli NATO savez. Jednostavno nam nije jasno da u tome ima suštinske logike. Nastavit ćemo se konzultirati s Poljskom i našim drugim NATO saveznicima o ovoj temi i teškim logističkim izazovima koje nam predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske izvediv, navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Inače, kako je ranije javio Guardian, na potez Poljske da ponudi svoje MiG-ove 29 Amerikancima za daljnji transfer Ukrajini utjecali su intenzivni pregovori između poljske vlade i britanskog premijera Borisa Johnsona. Konkretno, Johnson je pitanje aviona za Ukrajince potegnuo s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim tijekom njihova susreta u Londonu.

Poljska, kao i Slovačka i Bugarska, dosad nisu bile sklone udovoljiti molbama ukrajinskih vlasti, naročito predsjednika Zelenskog, da im dostave avione. Štoviše, tu su mogućnost javno odbacili više puta, vjerojatno i u strahu od ruske reakcije koja bi donaciju borbenih aviona Ukrajini, u trenucima kada Rusija još nema potpunu zračnu prevlast u ratu, mogla shvatiti kao otvoreno agresivan čin.

Stariji avioni, ali poznati pilotima

MiG-ovi 29 ove tri NATO članice datiraju uglavnom (ili potpuno) iz sovjetskih vremena, ali su ipak donekle modernizirani (barem oni Zračnih snaga Poljske)..

Ako poljski MiG-ovi zaista dođu do ukrajinskih pilota, pretpostavlja se da bi oni njima mogli letjeti bez dodatne obuke, iako je riječ o letjelicama koje su vjerojatno nešto različite u odnosu na ukrajinske MiG-ove 29.

U svakom slučaju, Zračnim snagama Ukrajine, koje su dosad zasigurno pretrpjele nemale gubitke (aviona i pilota), ovo bi bila velika pomoć i daljnji poticaj da osujete totalnu prevlast ruskih zračnih snaga nad nebom Ukrajine. No, zbog očito neusuglašene komunikacije među saveznicima, čitava "trampa" preko koje bi Kijev dobio ispomoć je dovedena u pitanje.

Prije početka ruske invazije Zračne snage Ukrajine imale su na raspolaganju stotinjak borbenih aviona (37 lovaca MiG 29, 32 lovca Suhoj Su 27, 12 lovaca bombardera Su-24 te 17 jurišnih aviona Su 25, prema podacima stranice World Air Forces). S koliko trenutno raspolažu, nije poznato.

Spomenimo i da je prvi koji je javno spomenuo mogućnost donacije borbenih aviona Ukrajini bio Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, no on je to najavio kao gotovu stvar, iako ni s kim ništa nije bilo dogovoreno, pa je i logično da je njegov istup dočekan s priličnim iznenađenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 11:38