OBLJETNICA NJEMAČKE INVAZIJE

POLJACI NA SKUP POZVALI KOLINDU, U SRBIJI OGORČENI JER NIJE POZVAN I VUČIĆ Potez Varšave razotkrio da su on i Srbija u međunarodnoj poluizolaciji

 REUTERS, CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u nedjelju, 1. rujna, u Varšavi, na velikom skupu posvećenom 80. godišnjici napada Njemačke, a kasnije i SSSR-a, na Poljsku, potvrdili su predstavnici predsjedničkog ureda za Jutarnji list.

U Varšavu je pozvano 20-ak državnika i 40 državnih delegacija, među kojima i Donald Trump iz SAD-a te Frank-Walter Steinmeier iz Njemačke, jer radi se o događaju kojim se obilježava početak Drugog svjetskog rata, najvećeg sukoba u povijesti. Međutim, izbio je skandal - barem kada se gleda iz nama istočnog susjedstva. Jer među državnicima kojima su upućeni pozivi iz Poljske, nema ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ni Aleksandra Vučića, čelnika Srbije. Stvar je jednostavna, Srbija ne želi u NATO, a još nije u EU, i pritom održava bliske veze s Moskvom, tako da joj je ovih dana iz Bruxellesa stiglo ozbiljno upozorenje da će, želi li u Europsku uniju, morati istupiti iz Euroazijske unije, koju kontrolira Moskva, a kojoj namjerava pristupiti. Nema sjedenja na dvije stolice.

U Srbiji je ova odluka ocijenjena kao skandal. Tamošnji mediji objavljuju naslove poput “Bruka! Za ratne pobjednike nema pozivnice”, tako da je morao reagirati otpravnik poslova poljske ambasade Pavel Sokolovski, koji je odgovorio da su “pozivnice upućene najbližim poljskim partnerima iz EU i NATO-a te zemljama Istočnog partnerstva, kao što je Ukrajina”. Njegovo objašnjenje nije stišalo nezadovoljstvo jer u Srbiji je službeni narativ da su Srbi, poslije Židova, najveće žrtve u 20. stoljeću. Osim toga, Vučić se predstavljao kao uvaženi svjetski političar, a sada ispada da baš i nije tako.

U četvrtak je reagirala i premijerka Ana Brnabić, koja je poljsku odluku o nepozivanju Vučića ocijenila kao nešto izuzetno tužno.

“Vi danas stavljate dnevnopolitičke stvari ispred nepobitne povijesti i povijesnih činjenica. Takva revizija povijesti, u kojoj se ne vide zemlje i nacije koje su milijune ljudi izgubile u borbi protiv antifašizma i kroz povijest bile antifašisti, ne može donijeti ništa pametno u budućnosti”, zavapila je Brnabić.

Međutim, da se Srbija nalazi u međunarodnoj poluizolaciji, vidjelo se još na proslavi 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. studenog prošle godine, koja je održana u Parizu. Tada je strahovit revolt u srpskoj javnosti izazvala odluka francuskih organizatora, koji su Vučića smjestili u neke od sporednih redova dok je kosovski predsjednik Hashim Thaçi dobio povlašten položaj i sjedio odmah iza Vladimira Putina. Ali, u nedjelju Putina neće biti u Varšavi. Zbog toga oštre kritike na račun Poljaka stižu iz Moskve, gdje prešućuju da su i oni sudjelovali u komadanju Poljske, a umjesto toga podsjećaju da je 1944. poginulo 600.000 sovjetskih vojnika u borbama s nacistima u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2022 21:59