RATNA ISPOMOĆ

Poljaci šalju MiG-ove 29 Ukrajincima, a Amerikanci njima novije avione F-16? Bijela kuća: ‘Razgovaramo o tome‘

Varšava bi bila spremna poslati svoje MiG-ove na ukrajinsko ratište, ali pod uvjetom da im Amerikanci zajamče nadomjestak

Poljski MiG 29, arhivska fotografija

 Photo by Cuneyt Karadag/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sjedinjene Države u razgovorima su s Poljskom o mogućem nadomještanju njihove flote borbenih aviona u slučaju da se Varšava odluči Ukrajini predati neke od svojih MiG-ova 29 kao pomoć u obrani od ruske invazije, doznaje američki Politico pozivajući se na četiri neimenovana američka dužnosnika.

Ovi razgovori odvijaju se u trenutku kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obavlja niz kontakata s američkim kongresnicima i senatorima na koje vrši pritisak da pomognu njegovoj zemlji u konkretnijem naoružavanju ne bi li se snažnije suprotstavila nadiranju ruskih trupa. Nekima od njih je, kako su posvjedočili za CNN, rekao da ga možda posljednji put vide živoga, što je rečenica koju je izrekao i na sastanku s čelnicima EU nakon kojega se zakotrljao kotač sankcija.

Poljska je proteklog tjedna počela razmatrati mogućnost slanja svojih MiG-ova ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu, ali je istovremeno poslala upit Bijeloj kući može li im administracija predsjednika Joea Bidena u tom slučaju zajamčiti nadomještanje flote borbenim mlažnjacima američke proizvodnje. U Washingtonu su Poljacima odgovorili da će razmotriti njihov zahtjev. Prema dužnosnicima s kojima je razgovarao Politico, Bidenova se administracija ideji Varšave o ustupanju MiG-ova Kijevu ne protivi, iako bi to potencijalno dovelo do dodatne eskalacije napetosti između NATO-a i Moskve.

Poljska konačnu odluku još nije donijela, a razgovori s Washingtonom o nadomještanju flote novijim američkim avionima i dalje traju, no odobrenje za takvu operaciju moglo bi potrajati.

- Radimo s Poljacima na tom pitanju i konzultiramo se o tome s drugim NATO saveznicima, kratak je službeni komentar Bijele kuće na ovu temu.

- Također razmatramo mogućnosti kojima bismo mogli nadomjestiti poljsku flotu ako se Varšava odluči za transfer svojih aviona Ukrajini, dodali su u Bijeloj kući.

Nekoliko država članica NATO-a iz srednje i istočne Europe, među njima Poljska, Bugarska i Slovačka, posjeduju desetke sovjetskih letjelica, uglavnom MiG-ova, no sve jako oklijevaju s idejom da ih se odreknu bez američkih garancija da će dobiti zamjenske avione. Poljska se 2006. upustila u sveobuhvatnu modernizaciju svojeg ratnog zrakoplovstva: tada je počela kupovati prve primjerke aviona F-16, a prije dvije godine je potpisala ugovor o nabavci 32 aviona F-35 za 4,6 milijardi dolara. Isporuka prvih primjeraka F-35-ica očekuje se 2024. godine što znači da bi tada stari MiG-ovi već mogli biti zreli za otpis.

Ideja o slanju aviona u bitku u Ukrajini daleko je kompleksnija od operacije slanja protutenkovskog i protuzračnog naoružanja koja je već u tijeku, a u njoj sudjeluju gotovo sve članice NATO-a. Politico navodi da već tjednima u Poljsku slijeću američki i britanski transportni avioni s gomilom vojne opreme.

Proteklih su tjedana Amerikanci u Europu poslali i 12.000 svojih dodatnih trupa kako bi umirili dio sve nervozniji članica NATO-a koje se osjećaju ugroženima zbog ruskih agresivnih djelovanja. Najveći dio tog kontingenta stigao je u Poljsku gdje, s već otprije prisutnim trupama, obavlja vježbe s poljskim vojnicima i stoji u pripravnosti za slučaj neke humanitarne krize, poput one izbjegličke, ili za slučaj prirodnih nepogoda.

Bijela kuća, kako navodi Politico, nema baš ništa protiv prebacivanja poljskih aviona u Ukrajinu, no i sama ističe da ta operacija ne bi bila nimalo jednostavna budući da su ruski dužnosnici već upozoravali da bi napali konvoje za koje bi dobili informacije da prevoze naoružanje Ukrajini iz inozemstva.

Amerikanci upozoravaju i da bi eventualni transfer F-16-ica Poljskoj kao nadomjestak za MiG-ove na ukrajinskom ratištu bio također jako kompleksan, a kao razlog navode "osjetljive dijelove" ugrađene u letjelice koje su aktivne u američkom ratnom zrakoplovstvu, a čiji bi transfer u inozemstvo mogao biti zakonski upitan.

Nakon što je predsjednik Zelenski u subotu obavio niz razgovora s utjecajnim američkim kongresnicima i senatorima, neki od njih, i s republikanske i s demokratske strane, poslali su Bidenu pismo iskazujući svoju podršku ideji o američkom nadomještanju poljske flote. U pismu su obećali da će sa svojim kolegama raditi ne bi li osigurali njihovu potporu na izglasavanju budžeta za takvu operaciju koja je na dnevni red u javnost došla nakon pomalo iznenađujuće najave povjerenika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella koji je rekao kao gotovu stvar da uskoro slijedi prebacivanje nekih borbenih aviona u Ukrajinu iz drugih država.

Čini se da su tada određeni dogovori uistinu i postojali, s obzirom da su neki ukrajinski piloti bili došli u Poljsku na moguću primopredaju, no onda je sve zapelo, a Bugarska i Slovačka su i javno rekle da nisu spremne za takav potez pa su se Ukrajinci vratili u domovinu praznih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31