ZABRANA POBAČAJA

Poljaci se solidariziraju s prosvjedima za ženska prava: ‘Naša snaga je u mnoštvu‘

Kada odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke
 Janek Skarzynski/AFP

Zaposlenici u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruga za ženska prava da u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda kojim je pobačaj praktički zabranjen u srijedu izostanu s posla.

Žene i muškarci, zaposleni u javnim ustanovama, sveučilištima i privatnim tvrtkama uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost s prosvjednicima, javili su lokalni mediji. 

Hanna Zdanowska, gradonačelnica Lodza, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: "Danas ne radim". Potporu Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskowski, gradonačelnik Varšave.

I 22-godišnja Kinga Rutkowska je odlučila danas zatvoriti svoju brijačnicu jer su joj, kako je istaknula, prava žena ispred novca, iako od početka pandemije i povremenog zatvaranja obrta jedva spaja kraj s krajem.

"Vjerujem da ovaj štrajk u srij može nešto promijeniti. Što nas je više, to bolje. Snaga je u mnoštvu", rekla je agenciji Reuters.

Poljski Ustavni sud je prošli četvrtak donio odluku da je pobačaj na temelju nepopravljive malformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se, u toj većinski katoličkoj zemlji, pobačaj gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo sveopće nezadovoljstvo i bijes, da bi potom uslijedili prosvjedi diljem zemlje koji traju već sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. 

Sud u svojoj odluci pokriva niz poremećaja u razvoju fetusa, od Downovog sindroma do fatanlih anomalija, a tumačeći ustav zaključio je da je pobačaj zbog spomenutih razloga, koji je dosad u Poljskoj bio dopušten, neustavan jer krši pravo na život.

Gotovi svi legalni pobačaji koji su prošle godine zabilježeni u Poljskoj izvedeni su upravo zbog teških malformacija fetusa.

Sudska odluka izazvala je masovne prosvjede diljem zemlje koji su prvenstveno usmjereni protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, no bijesa nije pošteđena niti Katolička crkva čije su glavešine pozdravili odluku suda.

Prosvjednici su na potez Crkve odgovorili prekidanjem misnih slavlja i bogoslužja u brojnim gradovima, uključujući Varšavu, Poznan i Katowice, te oskrnavili crkve i župne urede.

Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski zaprijetio je "odlučnom akcijom" protiv onih koji ne prezaju od "nasilja i vandalizma".

Kaczynski je u utorak navečer kazao da se sudska odluka ne može poništiti, zaprijetivši akcijom protiv masovnih prosvjeda koji ne jenjavaju.

Također je optužio prosvjednike da pokušavaju "uništiti Poljsku i poljsku naciju kakvu poznajemo".

Poljski ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar ocjenjuje da se "čini da se vlada polako približava uvođenju izvanrednog stanja kako bi tu situaciju iskoristila da značajno smanji prava i slobode građana".

Analitičari uočavaju da su prosvjedi okupili ljude koji imaju različita stajališta o pobačaju, od onih koji zagovaraju slobodu pobačaja na zahtjev  do 12. tjedna trudnoće do katolika koji mu se generalno protive, ali ne žele da im se oduzme to pravo u slučaju malformacija fetusa.

I dok prosvjednici traže poništenje odluke suda, ministarstvo unutarnjih poslova poručuje da će poduzeti oštrije mjere kako bi se uspostavili red i sigurnost građana te ukoliko se nastave napadi na crkve.

U Katowicama se, međutim, ispred katedrale okupilo oko 7000 ljudi, većinom žena, uzvikujući "Ovo je rat" i "Ne crkvenom zakonu".

Prepirke su u utorak izbile i u parlamentu kada su oporbeni zastupnici, koji su nosili plakate s natpisima "Ovo je rat", "Sramota" i "Legalan abortus", okružili Kaczynskog.

Prema anketi lista Gazeta Wyborcza, više od 70 posto Poljaka se protivi odluci Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2020 22:16