ZBOG SPORNOG ZAKONA

Poljakinja umrla nakon što su liječnici odbili abortus, obitelj: ‘Vlada je ima na savjesti‘

Njezina smrt dolazi godinu dana nakon što je Poljska uvela jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi

Agnieszka T

 Facebook

Obitelj Poljakinje koja je umrla nakon što su liječnici odbili napraviti abortus nakon što je srce fetusa prestalo kucati, optužila je vladu da ima 'krv na rukama', prenosi The Guardian.

Žena, identificirana samo kao Agnieszka T., navodno je bila u prvom tromjesečju trudnoće kad je primljena u bolnicu, a nosila je blizance. Njezina smrt dolazi godinu dana nakon što je Poljska uvela jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi.

Prema priopćenju njezine obitelji, 37-godišnjakinja je osjećala bolove kada je stigla u bolnicu, ali je bila "potpuno pri svijesti i u dobroj fizičkoj formi."

Prvi fetus preminuo je u maternici 23. prosinca, no liječnici su ga odbili ukloniti, citirajući aktualni zakon o pobačaju, a njezina obitelj tvrdi da se Agnieszkino 'stanje brzo pogoršalo'. Bolnica je čekala da otkucaji srca drugog blizanca također prestanu tjedan dana kasnije, a onda su čekali još dva dana prije nego što su joj prekinuli trudnoću 31. prosinca.

Agnieszka je preminula 25. siječnja nakon što joj se posljednjih tjedana pogoršalo zdravstveno stanje. Njezina obitelj sumnja da je umrla od posljedica septičkog šoka, no bolnica u svom priopćenju nije navela uzrok smrti.

"Ovo je dokaz da sadašnja vlast ima njezinu krv na svojim rukama", rekla je obitelj preminule Poljakinje u svom priopćenju objavljenom na Facebooku. Također su prenijeli uznemirujuće snimke na kojima se vidi Agnieszka u vrlo lošem stanju i to neposredno prije smrti.

Nakon prekida trudnoće, bolničko osoblje je pozvalo svećenika kako bi se obavio sprovod za blizance.

Njezina smrt uslijedila je nakon smrti jedne žene prošle godine, koja je umrla nakon što joj je uskraćena liječnička pomoć kada joj je puknuo vodenjak u 22. tjednu trudnoće. Njezina obitelj tvrdi da je 30-godišnjakinji bio odbijen pobačaj ili carski rez te da se bolnica pozivala na poljski zakon o pobačaju. Istraga je utvrdila da je do Izabeline smrti došlo zbog 'liječničke nesavjesnosti', a bolnica je kažnjena zbog toga.

Agnieszkina obitelj također tvrdi da je kontakt s bolnicom bio vrlo loš i da je bolnica odbila podijeliti rezultate njezinih medicinskih testova, pozivajući se na smjernice o povjerljivosti. Tvrde i da su liječnici 'insinuirali' da bi Agnieszkino stanje, koje se brzo pogoršavalo, moglo biti uzrokovano bolesti kravljeg ludila ili Creutzfeldt-jakobovom bolešću (CJD) te su sugerirali da konzumira sirovo meso. Bolnica se na ovu tvrdnju nije osvrnula u svom priopćenju.

Prema priopćenju bolnice, Agnieszka je prije smrti bila pozitivna na covid, iako se prije prijema u bolnicu dvaput testirala i oba puta je dobila negativan test. "Naglašavamo da je bolničko osoblje poduzelo sve potrebne postupke kako bi spasilo pacijenta", stoji u priopćenju, no nije jasno je li potrebno napraviti obdukciju.

Iza preminule Poljakinje ostali su suprug i troje djece, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08