NE ŽELE PREGOVARATI

Poljoprivrednici blokirali rafineriju nafte Novi Sad, bijesni su na vlast: ‘Doslovno nas guraju preko litice!‘

Njihovi su glavni zahtjevi poticaj po hektaru od 300 eura, "plavi dizel" bez trošarine za 100 litara po hektaru...

Ilustracija, srpski policajci

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Nakon trodnevne blokade Rafinerije nafte Novi Sad nezadovoljni poljoprivrednici u Vojvodini najavili su radikalizaciju prosvjeda, što uključuje prosvjedne vožnje po središtima gradova i blokade važnih prometnica, prenose u srijedu vojvođanski mediji.

Poljoprivrednici nekoliko vojvođanskih i srbijanskih udruga prosvjeduju od ponedjeljka nezadovoljni što srbijanska vlada nije ispunila dogovor postignut u svibnju.

Njihovi su glavni zahtjevi poticaj po hektaru od 300 eura, "plavi dizel" bez trošarine za 100 litara po hektaru, premija za mlijeko 15 centi po litri, subvencionirani krediti, kao i uređivanje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

U priopćenju za medije poljoprivrednici su naveli da "nisu dovedeni na rub egzistencije već da sada već padaju s litice".

Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije stigao im je poziv na razgovore, no oni ga odbijaju.

"Mi nemamo što pregovarati o zahtjevima iz svibnja. Možemo pregovarati samo o zahtjevima za sljedeću godinu", izjavio je Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice za BBC na srpskom jeziku.

Poljoprivrednici su prosvjedovali u svibnju, a blokade cesta i važnijih institucija u Vojvodini uklonjene su nakon višednevnih pregovora sa srbijanskom vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:16