PORUKA PREMIJERA

Poljska: ‘Ako su dobili državnu potporu, proizvođači cjepiva trebaju dijeliti patent‘

"Zdravlje i život građana previše su važni da bi ih se žrtvovalo za bolji financijski rezultat nekoliko kompanija"
Mateusz Morawiecki
 Bartosz Siedlik/AFP

Farmaceutske tvrtke koje su dobile državnu potporu za razvoj cjepiva protiv covida 19 trebale bi dijeliti prava intelektualnog vlasništva s drugima kako bi se povećala proizvodnja, poručio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Novac koji smo zajednički potrošili na taj cilj otišao je znanstvenicima i farmaceutskim tvrtkama, a sada se čini da zaostaju s proizvodnojm odnosno da se cjepiva iz europskih tvornica šalju izvan EU-a", napisao je Morawiecki na društvenim mrežama.

"Zdravlje i život građana previše su važni da bi ih se žrtvovalo za bolji financijski rezultat nekoliko kompanija", naglasio je poljski premijer, dodavši da je prijedlog o dijeljenju patenata iznio u četvrtak na samitu EU-a.

Farmaceutske tvrtke dobile bi naknadu za prijenos prava intelektualnog vlasništva, naglasio je pak glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller.

Rješenje su prisilne licencije?

Krajem siječnja predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zaprijetio je farmaceutskim kompanijama izvanrednim mjerama budu li isporuke cjepiva i dalje kasnile.

Članak 122. Ugovora o EU propisuje izvanredne mjere "u slučaju ozbiljnih teškoća u opskrbi određenim proizvodima".

Zemlje EU-a mogle bi ovlastiti Europsku komisiju da donese odluku o izvanrednim mjerama, objašnjava za agenciju dpa neimenovani dužnosnik.

Bruxelles bi, primjerice, mogao izdati "prisilnu licenciju" koja bi omogućila da cjepivo proizvode drugi proizvođači, bez suglasnosti vlasnika patenta, sugerira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:18