VANJSKA GRANICA EU

Poljska dovršila 187 kilometara dugu ‘migrantsku ogradu‘ duž bjeloruske granice

Poljske snage su podigle improviziranu ogradu koja je postepeno, od siječnja, zamijenjena 5,5 metara visokom ogradom
 Wojtek Radwanski/Afp

Poljska je završila izgradnju ograde duge 187 kilometara duž svoje granice s Bjelorusijom, izjavio je u četvrtak prilikom posjeta prijelazu Kuznica poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Poljska i Bjelorusija dijele oko 418 kilometara granice, međutim, osim 187 kilometara ograde, većina granice prolazi jezerima i rijekama.

Prošle se godine ovo područje pretvorilo u žarište migracija. Tada su na granicu stigle tisuće ljudi s Bliskog istoka navodno nakon što su bili pozvani u Bjelorusiju te prevezeni do granice.

Granica s Poljskom također je vanjska granica Europske unije, a krizu su bjeloruske vlasti potaknule kao odgovor na sankcije prethodno nametnute od Bruxellesa.

Mnogi prispjeli migranti stigli su iz ratnih područja. To je značilo da su Poljaci morali birati - ili dozvoliti nekontrolirani protok ljudi, ili dopustiti da ih se smatra onima koji odbijaju ljude koji bježeći spašavaju živote.

Kriza je, prije no što je zimi okončana, do vrhunca došla u toplijim ljetnim i jesenskim mjesecima 2021. Sada kada temperature ponovno rastu, poljske vlasti izvještavaju da se izbjeglice vraćaju u sve većem broju.

Poljske snage u kolovozu su podigle improviziranu ogradu koja je postepeno, od siječnja, zamijenjena 5,5 metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama, na što je utrošeno 366 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49