MRTVA TRKA

Poljska: Glasali za nasljednika pokojnog Kaczynskog

Posljednje ankete dale su Kaczynskom 49, a Komorowskom 47 posto glasova ispitanika
 AFP

VARŠAVA - Poljaci su danas izašli na drugi krug predsjedničkih izbora i birali nasljednika tragično preminulog predsjednika Lecha Kaczynskog.

Borci protiv komunizma

Birali su između njegova brata blizanca Jaroslawa, ultradesičara i vođe stranke Pravo i pravednost, i Bronislawa Komorowskog iz umjerene vladajuće stranke Građanska platforma, naklonjene EU, privremenog obnašatelja dužnosti predsjednika.“Obojica kandidata bili su borci protiv komunizma i odrasli su u konzervativnim i katoličkim obiteljima. No, razlike među njima su velike kad je riječ o ključnim pitanjima, pa se očekuje da će ishod izbora uvelike utjecati na pitanje o tome hoće li se zemlja upustiti u nove reforme tržišta ili zadržati značajna socijalna prava”, stoji u izvješću agencije AP. Naime, iako poljski predsjednik ima ponajprije ceremonijalne ovlasti, može uložiti veto na zakone i pomaže u kreiranju politike.

Komorowski je biračima obećao da će aktivno surađivati s vladom premijera Donalda Tuska kako bi se u roku pet godina uveo euro te 2012. okončao angažman poljskih snaga u Afganistanu. Obećao je i da će poduprijeti tržišne reforme i držati Katoličku crkvu u Poljskoj odvojenom od države.

Pomoć za poljoprivredu

Kaczynski je u kampanji ublažio svoj ratoborni stil i antikomunističku retoriku, no zadržao je konzervativni stav kad je riječ o obiteljskom životu te isticao svoj katolicizam. Poznati euroskeptik obećao je da će se boriti da siromašne poljoprivredne regije u zemlji dobiju što više sredstava iz europskih fondova, a nije želio govoriti o roku uvođenja eura.

U prvoj rundi izbora Komorowski je dobio 41,5 posto glasova, a Kaczynski 36,5 posto. Izbori su se trebali održati na jesen, no zbog tragične zrakoplovne nesreće koja se dogodila u zapadnoj Rusiji 10. travnja, pomaknuti su za lipanj. U padu aviona su uz Kaczynskog poginuli i njegova supruga Maria te 94 visokih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:57