REAKCIJE PRAGA I VARŠAVE

POLJSKA I ČEŠKA STALE UZ VIKTORA ORBANA, PROTIVE SE SANKCIJAMA EU PROTIV MAĐARSKE 'Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Europsku uniju'

 
 Profimedia, UPPA News

Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament u srijedu glasao da se pokrene kazneni postupak protiv Mađarske zbog nepoštivanja europskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš.

To je bilo prvi put da je Europski parlament zatražio da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen člankom 7 Ugovora o EU, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj.

"Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Europsku uniju", rekao je Babiš za portal Parlamentni Listy. "Umjesto da budemo složni, imamo politiku."

"Stoga stojim uz Orbana. Mi smo saveznici", rekao je.

Poljska je također najavila da će se suprotstaviti bilo kakvim sankcijama protiv Mađarske.

"Svaka zemlja ima svoje suvereno pravo provoditi unutarnje reforme koje smatra potrebnima", priopćilo je u srijedu poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Akcije protiv zemalja članica služe samo produbljivanju podjela unutar EU-a, povećavajući nepovjerenje građana u europske institucije".

Otkako je došao na vlast 2010. mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu kako bi vršio pritisak na sudove, medije i nevladine udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2021 22:58