POSEBAN PROGRAM

Poljska ima alternativu za lockdown? Pronašli kreativno rješenje kojim bi mogli izbjeći karantenu

U programu za "zaštitu starijih" bit će angažirani djelatnici države, volonteri, djelatnici službi za hitne intervencije i rezervisti
Varšava
 Wojtek RADWANSKI/AFP

Kako bi izbjegla potpuno zatvaranje, Poljska svim građanima starijima od 70 godina govori da ostanu u svojim domovima te da će rezervisti pomoći da im se dostave hrana i druge živežne namirnice, piše Daily Mail.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki cijelu je zemlju u petak proglasio "crvenom zonom" nakon što se broj zaraženih koronavirusom u posljednja dva tjedna udvostručio. Poljska je u četvrtak i petak zabilježila ukupno 321 smrtni slučaj od posljedica Covida-19.

Kako u Poljskoj sedam od deset smrtnih slučajeva otpada na starije od 70 godina, Morawiecki je starije zamolio da ne izlaze iz svojih domova osim ako to nije nužno te im obećao da će angažirati "jedinice za potporu starijima" kako bi lakše prebrodili ovo teško razdoblje.

U programu za "zaštitu starijih" bit će angažirani djelatnici države, volonteri, djelatnici službi za hitne intervencije i rezervisti, a sve kako bi se ta populacija zaštitila bez da se našteti ekonomiji, što bi se neminovno dogodilo ako bi se išlo u lockdown.

Program pomoći uključivat će i posebnu telefonsku liniju koju starije osobe mogu nazvati kako bi zatražile pomoć s hranom i higijenskim potrepštinama.

"Volonteri će starijima dostavljati namirnice, pomagati oko kućanskih poslova i praviti im društvo", stoji u objavi vlade koja se ticala spomenutog programa.

Proglašenje "crvene zone" u cijeloj zemlji znači da će se poljske osnovne škole vratiti na online nastavu te da će okupljanja biti ograničena na pet osoba.

Poljska se tako približila nadomak potpunom zatvaranju kakvo je uvedeno u ožujku ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:30