KOMOROWSKI NA ČELU

Poljska kreće u reforme: Predsjednik je premijerov čovjek

Poljski mediji ističu da Tuskova vlada sada ne može odgađati zahtjevne rezove u gospodarskom i društvenom sektoru
Poland's acting President Bronislaw Komorowski, speaker of the parliament and presidential candidate from Civic Platform Party (PO) waves to supporters next to his wife Anna at his election headquarters in Warsaw, July 4, 2010. Komorowski, candidate of Poland's ruling pro-business party, Civic Platform (PO), won Sunday's presidential election, exit polls showed. The text reads: 'Consensus building.' REUTERS/Wojciech Olkusnik/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND
 AFP

VARŠAVA - “Sada je sva vlast u vašim rukama! Pokažite što znate, imate godinu dana”, tako je poljski tabloid Fakt na svojoj današnjoj naslovnici komentirao pobjedu na prijevremenim predsjedničkim izborima Bronislawa Komorowskog , kandidata vladajuće Građanske platforme (PO).

Komorowski, političar koji je svoju karijeru počeo u sindikalnom pokretu Solidarnost i donedavni čelnik poljskog parlamenta Sejm, koji je od tragične smrti Lecha Kaczynskog u avionskoj nesreći u Rusiji bio privremeni predsjednik države, sada je preuzeo tu dužnost i voljom poljskih birača.

U drugome krugu predsjedničkih izbora, na kojima je odaziv bio preko 55 posto, pobijedio je Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca tragično preminulog predsjednika i čelnika konzervativne stranke Pravo i Pravednost (PiS), s osvojenih 53 posto glasova, dok je za njegova protivnika glasalo oko 47 posto birača. Kandidat PO-a, stranke čija vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom upravlja Poljskom od 2007., pobijedio je u praktički svim većim poljskim gradovima (osim Lublina), a u nekima poput Poznana i Opolea osvojio je više od 70 posto glasova.

Poljski mediji u komentarima ističu kako je ova predizborna kampanja ipak prošla u nešto pomirljivijem tonu nego što je to uobičajeno za tu državu, gdje su jake podjele na političkoj sceni te žestoko rivalstvo između PO-a, stranke desnoga centra, i konzervativnijeg PiS-a.

Adam Michnik, glavni urednik lijevog dnevnog lista Gazeta Wyborcza, napisao je u današnjem komentaru kako pobjeda Komorowskog “usrećuje sve one Poljake koji budućnost svoje države vide u EU, demokraciji, pluralizmu i vladavini prava”. Komentari zapadnih medija i političara također govore o ulasku Poljske u “radzoblje stabilnosti”. Istodobno, PiS-u skloniji dnevni list Rzeczpospolita, kroz pero komentatora Bronislawa Wildsteina, piše o tome kako će “politički rat između Poljaka i dalje trajati, sve dok PO nastavi dijabolizirati politiku PiS-a”.

Komentatori ističu kako PO sada više nema alibi za odgađanje zahtjevnih reformi u gospodarstvu i socijalnom sektoru, oko kojih je premijer Tusk oklijevao, a kao glavni izgovor je navodio to što je većinu njih blokirao preminuli predsjednik Lech Kaczynski.

- PO sada stoji pred teškim zadatkom. Moraju nešto konkretno napraviti - rekla je za Gazetu Wyborczu Agniezska Rothert, politologinja sa Sveučilišta u Varšavi, opisujući novonastalu situaciju u kojoj PO nadzire sve ključne položaje u državi.

Novi mladi lider poljske ljevice

Kao veliku novost predsjedničkih izbora komentatori navode dobar rezultat Grzegorza Napieralskog, mladog kandidata lijevog SLD-a, čije je i predsjednik. Napieralski je osvojio oko 14 posto glasova i zauzeo treće mjesto, iza Komorowskog i Kaczynskog, i time uvelike nadmašio očekivanja i predizborne prognoze. Analitičari navode da je mladi političar osvojio veći broj glasova zbog izrazito intenzivne predizborne kampanje po načelu “od vrata do vrata” i uvjerljivih nastupa na televizijskim predizbornim debatama. Smatra ga se novim liderom koji bi mogao izvući poljsku ljevicu iz krize u kojoj se ona nalazi već nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:10