CIJELA EUROPA GLEDA

Poljska na prekretnici: Duda pobjednik prvog kruga izbora, u drugom na pomolu preokret?

Izlazne ankete objavljenje prije zaključenja ovog izdanja potvrdile su tako ono što se prognoziralo uoči izbora
Andrzej Duda
 Wojtek Radwanski/AFP

Poljski birači danas su izašli na birališta i glasali na jednima od najiščekivanijih izbora u Europi - onima za predsjednika te države koji bi, u konačnici, mogli promijeniti odnos političkih snaga u toj zemlji.

Prema izlaznim anketama objavljenima nakon zatvaranja birališta pobjedu je u prvom krugu s 41,8 posto glasova birača odnio aktualni poljski predsjednik Andrzej Duda, kandidat vladajuće desničarske stranke Pravo i Pravda (PiS). Njegov glavni rival, predstavnik desnog centra i gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski i kandidat najveće opozicijske stranke Građanska platforma dobio je, prema izlaznim anketama, 30,4 posto glasova.

Izlazne ankete objavljenje prije zaključenja ovog izdanja potvrdile su tako ono što se prognoziralo uoči izbora - Duda će dobiti najveći broj glasova no ne i potrebnu natpolovičnu većinu koja bi mu osigurala pobjedu u prvom krugu izbora. To znači da će se konačni odgovor na to tko će biti novi predsjednik Poljske doznati u drugom krugu, planiranom za dva tjedna. A tada bi, smatra se, moglo biti tijesno te bi o pobjedniku moglo odlučiti svega nekoliko tisuća glasova.

U slučaju da u drugom krugu pobjedu odnese Trzaskowski, stvari u Poljskoj bi se mogle ozbiljno promijeniti, i to bi bilo problematično za vladajuću stranku PiS koja je često dolazila u sukob s vrhuškom Europske unije zbog svojih kontroverznih reformi, prvenstveno zbog potrebe za preuzimanjem potpune kontrole nad medijima i sudstvom u Poljskoj.

Upravo zato Bruxelles s nestrpljenjem prati ishod izbora. Dudin rival je, u tom kontekstu, obećao da će, ako pobijedi, poraditi na poboljšanju odnosa s Bruxellesom. Isto tako, predsjednik Poljske ima pravo uložiti veto pa bi vladajući PiS, s nedostatnom većinom da pobije taj veto, i tu mogao imati problema. Trzaskowski je najavio da će zaustaviti reforme koje podrivaju demokratska načela.

U izbornoj je utrci sudjelovalo još devet kandidata no sada je ona svedena, sukladno očekivanjima, na dvojicu.
Varšavski gradonačelnik je inače vrlo brzo dobio na popularnosti nakon što se pridružio utrci u svibnju. Funkciju gradonačelnika osvojio je na izborima 2018. godine, pod sloganom "Varšava za sve". Duda, s druge strane, gubi na popularnosti.

Političku karijeru je počeo kao pomoćnik bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog, suosnivača PiS-a, koji je poginuo u avionskoj nesreći. Smatra ga se predanim katolikom, a njegova je kampanja bila obilježena homofobnim porukama.

Izbori su se inače prvotno trebali održati u svibnju, no na kraju su zbog pandemije COVID-a 19 bili odgođeni. Sada se ipak glasalo i to pod strogim mjerama opreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21