OŠTRA OSUDA

Poljska napala francuskog predsjednika zbog razgovora s Putinom: ‘Ne pregovara se s Hitlerom!‘

Macronov ured u svom je odgovoru rekao da je važno da Putin razumije zahtjeve zapadnih zemalja i cijenu koju će Rusiju platiti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/AFP

Poljska je u ponedjeljak prozvala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog pregovora s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom kojega je nazvala Hitlerom zbog ubojstava civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara.

Ukrajina je u nedjelju optužila ruske snage za “masakr” u mjestu Buča kod Kijeva. Fotografije tijela razbacanih po ulicama grada izazvale su sablazan diljem svijeta, ali Rusija je te optužbe odbacila.

Poljska je u više navrata pozvala na zaoštravanje sankcija prema Rusiji i povećanje isporuka oružja Ukrajini, kao i na aktiviranje međunarodnog suda u istrazi ubojstva ukrajinskih civila.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u ponedjeljak uputio je kritiku francuskom predsjedniku.

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom, što ste postigli? Jeste li zaustavili barem neku od akcija koje su se dogodile?”, upitao je Morawiecki.

“S kriminalcima se ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti… Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Polom Potom?”, dodao je poljski premijer.

Macronov ured u svom je odgovoru rekao da je važno da predsjednik Putin razumije zahtjeve zapadnih zemalja i cijenu koju će Rusiju platiti ako te zahtjeve zanemari.

Dužnosnik ureda francuskog predsjednika rekao je da je predsjednik “od samog početka koristio sva raspoloživa sredstva kako bi Putina natjerao da zaustavi rat: snažne sankcije, potporu Ukrajini, zahtjeve upućene izravno predsjedniku Putinu tijekom njihovih telefonskih razgovora”.

Macron se maksimalno trudio posredovati između Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Otputovao je u Moskvu i Kijev početkom veljače i razgovarao s Putinom 16 puta od početka godine.

Iz Macronove je službene rezidencije poručeno da stavovi dvaju predsjednika u tim razgovorima jesu bili sukobljeni, ali i da je to istovremeno bila prilika da se održi komunikaciju i procijeni Putinovo stajalište.

Dužnosnici Elizejske palače ranije su priopćili da je Putin u tim razgovorima djelovao "paranoično", da je lagao francuskom predsjedniku te da mu je Macron rekao da je napravio ozbiljnu pogrešku izvršivši invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Putin je poručio da je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu u sklopu “posebne vojne operacije” s ciljem demilitarizacije i “denacifikacije” zemlje.

Ukrajina i Zapad smatraju da je rat koji je Putin pokrenuo ničim izazvana agresija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:37