RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Poljska odustaje od slanja aviona u Ukrajinu? Šef Wagnera objavio snimku: ‘Osvojili smo ovo mjesto!‘

Iz minute u minutu pratimo najvažnije događaje 354. dana rata u Ukrajini

Jevgenij Prigožin

 Sergei Ilnitsky/Afp

Ključni događaji:

- Poljski predsjednik: Mi zapravo nemamo dovoljno borbenih aviona

- Prigožin: Wagner je zauzeo naselje Hrasna Hora


Poljski predsjednik sugerirao da možda neće moći slati avione u Ukrajinu: ‘Nemamo ih dovoljno‘

Poljski predsjednik Andrzej Duda sugerirao je da njegova zemlja možda neće moći isporučiti zapadne borbene zrakoplove Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruske invazije.

"U današnje vrijeme odluka da doniramo bilo koju vrstu zrakoplova, bilo koji F-16, da ih doniramo izvan Poljske vrlo je ozbiljna odluka i nije je lako donijeti", rekao je Duda u intervjuu za BBC u nedjelju, kako prenosi Politico.

Ovi Dudini komentari uslijedili su nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošli tjedan putovao Europom kako bi lobirao za dodatnu vojnu pomoć, uključujući topništvo dugog dometa i streljivo, sustave protuzračne obrane, projektile i borbene zrakoplove.

Poljska je jedan od najbližih saveznika Ukrajine i vrlo je oprezna kad su vlastite zalihe oružja u pitanju. Napominjući da Poljska trenutačno ima manje od 50 borbenih zrakoplova, poljski predsjednik je rekao da "to predstavlja ozbiljne probleme ako bilo gdje doniramo čak i mali dio njih, jer se ne mogu ustručavati reći da nemamo dovoljno tih aviona".

U svakom slučaju, Duda je istaknuo da bilo kakva odluka o slanju borbenih zrakoplova "ionako zahtijeva odluku saveznika, što znači da moramo donijeti zajedničku odluku".


Prigožin: ‘Wagner zauzeo naselje Hrasnu Horu‘

- Danas su jurišne snage privatne vojne tvrtke Wagnera zauzele naselje Hrasnu Horu – rekao je Prigožin u audio poruci koju je objavio njegov ured za javnost na aplikaciji za poruke Telegram.

Prigožin je također objavio kratki video u kojem se vide pripadnici Wagnera na ulazu u Hrasnu Horu kraj Bahmuta, u kojoj je prije rata živjelo 600 stanovnika. Reuters nije mogao neovisno provjeriti je li selo uistinu zauzeto.

Wagner, nekoć tajna plaćenička skupina koja se borila za moskovske saveznike u Africi i na Bliskom istoku, mjesecima je predvodila napad na Bahmut, ostvarujući male uspjehe. Sjedinjene Države proglasile su u siječnju Wagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno kršenje ljudskih prava.

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali SAD procjenjuje da Wagner ima oko 50 tisuća ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 40 tisuća osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora.


Šef grupe Wagner kaže da bi Rusiji trebale dvije godine da zauzme regije istočne Ukrajine

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, rekao je da bi Rusiji mogle trebati dvije godine da u potpunosti preuzme kontrolu nad regijama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, dvama regijama čije je zauzimanje Moskva navela kao ključni cilj rata.

"Koliko ja razumijem, moramo zatvoriti Donjecku i Lugansku republiku i to će u principu za sada svima odgovarati. To bi moglo trajati godinu i pol do dvije", rekao je u videu koji je snimio s ruskim blogerom Semjonom Pegovim, a prenio Reuters.

image

Jevgenij Prigožin

Sergei Ilnitsky/Afp

U rujnu je Vladimir Putin službeno anektirao regije Luhansk i Donetsk u Ukrajini, zajedno s Hersonom i Zaporižjem, prkoseći međunarodnom pravu, a njegov su potez države članice UN-a osudile kao nezakonit.

"Ako moramo doći do Dnjepra, onda će nam trebati oko tri godine", dodao je Prigožin, misleći na veće područje koje bi se protezalo do velike rijeke Dnjepar koja teče otprilike od sjevera prema jugu, presijecajući Ukrajinu.

Prigožin ne govori u ime ruske vojske, ali njegovi komentari pružaju rijedak uvid u ruska očekivanja od sukoba, prenosi The Guardian.


Više od 5000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu

Više od 5000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu posljednjih mjeseci, a više o tome pročitajte OVDJE.


Energetski sustav Ukrajine je u izazovnoj situaciji, ali kontroliranoj

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage u petak izvele "masivni napad" na kritično važne energetske objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa. Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da je Rusija raketama i bespilotnim letjelicama pogodila elektroenergetska postrojenja u šest regija, uzrokujući nestanak struje u većem dijelu zemlje. Ukrajinski državni energetski operater Ukrenergo rekao je da je situacija u energetskom sustavu zemlje izazovna, ali kontrolirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:36