PROEUROPSKI SAVEZ

Poljska oporba korak bliže preuzimanju vlasti: Postigli su koalicijski sporazum

"Spremni smo preuzeti odgovornost za Poljsku u nadolazećim godinama", rekao je Donald Tusk na konferenciji za novinare

Szymon Holownia, Wladyslaw Kosiniak Kamysz, Donald Tusk, Wlodzimierz Czarzasty i Robert Biedron 

 Wojtek Radwanski/Afp

Poljske proeuropske oporbene stranke postigle su sporazum o koaliciji, rekao je u petak njihov kandidat za premijera Donald Tusk, što ih je dovelo korak bliže preuzimanju vlasti nakon što su zajedno osvojile većinu na izborima 15. listopada.

Proeuropski savez obuhvaća stranke koje se razlikuju po različitim pitanjima, od javne potrošnje do pobačaja.

No njihovi čelnici kažu da ih ujedinjuje želja da poboljšaju odnose s Bruxellesom i deblokiraju sredstva za Poljsku koja su zamrznuta zbog spora oko vladavine prava s Europskom unijom.

"Spremni smo preuzeti odgovornost za Poljsku u nadolazećim godinama", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

U dokumentu su stranke dale niz obećanja, uključujući ponovno uspostavljanje transparentnosti javnih financija i depolitizaciju tvrtki u državnom vlasništvu.

Također se navodi da će koalicija poništiti presudu Ustavnog suda iz 2020. koja je rezultirala gotovo potpunom zabranom pobačaja.

Pobačaj predstavlja osjetljivo pitanje u savezu koji uključuje i katoličke socijalne konzervativce i ljevičare.

"Ne može se sve svesti na jedan nazivnik", rekao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, čelnik Poljske seljačke stranke (PSL) desnog centra, koja se natjecala na izborima kao dio koalicije nazvane Treći put.

"U našem sporazumu pronašli smo zajednički nazivnik za pitanja koja želimo provesti. Ona se tiču podrške obiteljima, zaposlenicima, poduzetnicima, poljskom selu, obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i pravima žena."

Prema sporazumu, Kosiniak-Kamysz bit će potpredsjednik vlade, kao i Krzystof Gawkowski iz Nove ljevice.

Ulogu predsjednika parlamenta dijelit će Szymon Holownia iz Trećeg puta i Wlodzimierz Czarzasty iz Nove ljevice, a svaki će tu ulogu obnašati dvije godine.

Predsjednik Andrzej Duda dao je vladajućoj nacionalističkoj stranci Pravo i pravda (PiS) prvu priliku za formiranje vlade. Ali PiS-u nedostaje većina, a budući da su sve druge stranke isključile mogućnost suradnje s njim, njegov se zadatak čini gotovo nemogućim.

Ako premijer Mateusz Morawiecki ne uspije dobiti povjerenje, parlament će trebati imenovati drugu vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 04:52