UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Poljska poslala tenkove Ukrajini; Kijev: ‘Već stižu i američke haubice, to fundamentalno mijenja borbu s Rusijom‘

Ključne događaje 61. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Američki vojnici pucaju iz M777 haubice od 155 mm; prizor iz Harkiva; ukrajinski tenk T-72; prizor iz Buče

 AFP/Profimedia

Ključni događaji:

- Uživo pratimo 61. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Poljska je poslala tenkove Ukrajini, Kijev potvrdio da su im počele stizati i američke haubice

- Britanci tvrde da je od početka invazije ubijeno oko 15.000 ruskih vojnika

- Rusi tvrde da je došlo do serije eksplozije u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju

- Švedska i Finska priložit će svoje prijave za članstvo u NATO, javlja švedski list Expressen

- Ukrajina tvrdi da nije postigla s Rusijom sporazum o evakuaciji civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju

- Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje

- Gori skladište nafte u ruskom gradu Brjansku blizu Ukrajine

- Vladimir Putin izjavio je da je ruska obavještajna agencija spriječila 'zapadnjačku zavjeru da ubije istaknutog ruskog novinara'. Ukrajina je to zanijekala


NOVO 1:40 - Sjedinjene Države će u utorak biti domaćin sastanka u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, na kojoj bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država te razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u obrani od očekivane ruske ofenzive na istoku Ukrajine, izjavili su američki vojni dužnosnici.

Sastanak u bazi koja se nalazi jugoistočno od Frankfurta vodit će američki ministar obrane Lloyd Austin, koji dolazi iz Kijeva, gdje je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećao dodatnu vojnu pomoć


1:16 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je daje pobjeda Ukrajine "neizbježna", ali je poručio i da je nemoguće predvidjeti kada će rat završiti.

- Mnogi gradovi i dalje su pod privremenom kontrolom ruske armije. Ali nemam sumnje da je pitanje vremena kada ćemo osloboditi našu zemlju, rekao je.

Zelenski je rekao da "nema jednostavnog odgovora" na to kada će Ukrajina pobijediti Rusiju, ali je dodao da će pobjeda i mir doći brže ako će se svaki Ukrajinac boriti.

- Da bismo došli do pobjede ne smijemo misliti kada će se to ostvariti, nego moramo misliti svaki dan kako da okupatoru ostanak u našoj zemlji učinimo nepodnošljivim, poručio je Zelenski.


1:00 - Ruska invazija u Ukrajini značajno je poremetila ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a britansko Ministarstvo obrane je prema podacima s terena zaključilo da će Ukrajina proizvesti oko 20% manje količine žitarica nego u 2021.

- Ukrajinska žetva u 2022. će najvjerojatnije biti oko 20% manja nego u 2021., zbog smanjenog područja za sjetvu nakon invazije, objavili su iz britanskog Ministarstva obrane.

Prema procjeni britanske vojne obavještajne službe, smanjena proizvodnja žitarica u Ukrajini će utjecati na povećanje inflacije, do čega će doći zbog povećanja cijene žitarica na svjetskom tržištu.


0:15 - Ruski su vojnici navodno napisali 'Krist je uskrsnuo' na projektile koje su ispalili na Ukrajinu tijekom pravoslavnog uskršnjeg vikenda. Istovremeno, Vladimir Putin je na misi u moskovskoj katedrali govorio o 'ljubavi prema bližnjem'. Više pročitajte OVDJE.


23:50 - Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis mogao bi postati novi glavni tajnik NATO-a, pišu ruski državni mediji. Sputnik tvrdi, pozivajući se na izvore bliske grčkom premijeru, da je Mitsotakis već dobio i potporu SAD-a i to zahvaljujući tom što je "Grčka promijenila nekad prijateljski odnos prema Moskvi". Ovu informaciju, jasno, treba uzeti s velikom rezervom, a više možete pročitati OVDJE.


23:46 - Kako će se odvijati bitka za Donbas vjerojatno će odrediti tijek cijele invazije i sudbinu poslijeratnog postojanja Ukrajine. Ako Rusija ostvari velike pomake na sjeveru i jugu Donbasa, mogla bi odsjeći ukrajinske snage od zapadnih vojnih pojačanja i potencijalno okružiti i uhvatiti u zamku značajan dio ukrajinske vojske. Takav bi razvoj događaja osujetio napore Kijeva da spriječi eventualni ponovni ruski napad na zapad Ukrajine. Da bi Rusi ostvarili svoj cilj u Donbasu, smatra britanski vojni analitičar Samuel Cranny-Evans, zapravo imaju samo dvije glavne opcije. Više pročitajte OVDJE.


23:21 Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu u ponedjeljak navečer i upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata "ozbiljna" i "stvarna".

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata unatoč "velikim rizicima u ovome trenutku", rekao je Lavrov za rusku državnu televiziju.

"Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli", rekao je.

U kontekstu napetosti bez presedana između Rusije i Zapad zbog ruske ofenzive na Ukrajinu, Lavrov je upozorio na "stvarnu" opasnost od trećeg svjetskog rata, prenosi agencija France presse. Više pročitajte OVDJE.


22:55 Guverner ruske Belgorodske oblasti, na granici s Ukrajinom, optužio je u ponedjeljak navečer Ukrajinu da je granatirala selo, ustvrdivši da je u napadu dvoje civila ranjeno i da su oštećene kuće.

"Gađano je selo (...) Već sad je jasno da ima ranjenih civila. Zasad ih je dvoje: muškarac je ranjen u ruku, a žena u vrat", napisao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Na meti je bilo selo Žuravljovka, rekao je.

"Vozila hitne pomoći već su stigla na teren. Neke kuće su djelomično uništene", rekao je Gladkov.

Rusija je više puta optuživala ukrajinske snage da su izvele napade na rusko tlo, napose na dva sela u Belgorodskoj oblasti i na selo u Brjanskoj oblasti sredinom travnja.


22:40 - Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile skrivene pod zemljom zajedno s ukrajinskim braniteljima u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje.

Ruske snage i njihove proruske dodatne snage u Ukrajini obvezale su se da će "jednostrano prekinuti neprijateljstva u 14.00 sati po moskovskom vremenu (13.00 sati po srednjoeuropskom), povući postrojbe na sigurnu udaljenost i osigurati odlazak" civila "u smjeru u kojem budu htjeli", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Izlazak je odobren ženama, djeci i radnicima tvornice.

"Ako su civili još u metalurškoj tvornici, tražimo izričito od kijevskih vlasti da zapovjednicima (ukrajinskih) nacionalističkih formacija narede da ih puste", dodaje rusko ministarstvo.

Ruska vojska je tijekom večeri navela u priopćenju da se u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu "još nitko nije koristio ponuđenim humanitarnim koridorom".

"Vlasti u Kijevu ponovno su bezočno sabotirale ovu humanitarnu operaciju", ustvrdila je ruska vojska, optuživši ukrajinske vlasti za "otvorenu ravnodušnost" za sudbinu svojih građana.


22:05 - Bjeloruskim građanima je od 18. travnja ulazak u šume u deset okruga Gomeljske regije i u tri okruga Brestske regije ili ograničen ili potpuno zabranjen. Službeni razlog zabrane je navodno velika opasnost od požara u ovom šumsko-močvarnom predjelu. No, mještani u to ne vjeruju, pogotovo zato što je proljeće ove godine hladno i vlažno i do sada nije bilo ni traga šumskim požarima. O čemu se točno radi i kakve to ima veze s ruskim snagama koje su iz Bjelorusije napale Ukrajinu, pročitajte OVDJE.


22:00 - Najmanje pet osoba, od kojih dvoje djece, poginulo je u ponedjeljak u istočnoj regiji Doneck u ruskoj ofenzivi, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

Među žrtvama u Donecku su devetogodišnja djevojčica i četrnaestogodišnji dječak, rekao je Kirilenko na Telegramu, prenosi agencija Reuters.

Osim toga u ruskim napadima na ukrajinske željeznice u regiji Vinicja (središnji dio) ranjeno je još 18, objavilo je lokalno tužiteljstvo, a prenosi agencija France presse.

Rusija je objavila da je visoko preciznim raketama uništila šest postrojenja za željeznice korištena za isporuku oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.


21:15 - Ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je danas da su u Ukrajinu počele stizati 155 mm haubice koje im šalju SAD, ali i "drugi partneri", poput Francuske. Ministar obrane Oleksij Reznikov predviđa da će ovo oružje dužeg dometa "fundamentalno" izmijeniti boru protiv Rusije.


20:30 - Poljska je poslala tenkove Ukrajini, javlja Reuters citirajući poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

Na pitanje je li Poljska poslala tenkove Kijevu, Morawiecki je samo dogovorio "da", ali nije iznio nikakve pojedinosti, uključujući i broj tenkova koji su poslani.

Na pitanje hoće li Poljska Ukrajini slati i borbene avione (u pitanju bi bili MiG-ovi 29, a možda i Suhoji Su-22 s kojima bi ukrajinski piloti mogli letjeti bez dodatne obuke), Morawiecki je rekao "da za tim nema potrebe, niti zahtjeva".

Poljska je u ožujku izrazila namjeru da Kijevu pošalje svoje MiG-ove 29, ali tako da ih prvo pošalje u američku vojnu bazu Ramstein u Njemačkoj i da ih "na dispoziciju" SAD-u koji bi se onda pobrinuo da dođu u Ukrajinu. No, američki su dužnosnici dobili taj prijedlog.


20:13 - Nekoliko eksplozija dogodilo se u ponedjeljak u sjedištu ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolu, glavnom gradu Pridnjestrovlja no nema ranjenih, priopćila je policija te separatističke moldavske regije koju Rusija podupire.

"Prozorska stakla na gornjim katovima popucala su. Dim se uzdiže iz prostorija. Na prilazima je policija", navodi se u priopćenju pridnjestrovske policije.

Po prvim informacijama, zgrada je pogođena iz prijenosnog minobacača, dodaje se u priopćenju. "Nitko nije ranjen", ističe se.

Na fotografijama koje su očevidci objavili na društvenim mrežama vide se oštećena ulazna vrata zgrade i popucala stakla na susjednoj zgradi.

Vatrogasci i policajci izašli su na mjesto događaja, a cestovni promet u središtu grada je prekinut.

Pridnjestrovlje, na granici s Ukrajinom, odcijepilo se od Moldavije nakon kratkotrajnog građanskog rata nakon sloma SSSR-a. Separatistička regija ima svoj novac i svoje sigurnosne snage. Ovaj teritorij, s oko 500.00 stanovnika, uvelike ovisi o Rusiji koja ga besplatno opskrbljuje plinom i drži ondje 1.500 vojnika.

Pridnjestrovlje međunarodna zajednica ne priznaje, kao ni Moskva koja ga ipak smatra mostobranom nedaleko od granice Europske unije.


19:56 - Joe Biden imenovao je iskusnu diplomatkinju Bridget Brink na poziciju američke veleposlanice u Ukrajini, prenosi BBC.

Bijela kuća je ranije tijekom dana poručila da će Brink biti premještena na "ključnu poziciju" i to u trenutku kada se intenzivira američka pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Brink trenutno služi kao američka veleposlanica u Slovačkoj, a diplomatsku karijeru gradi već 25 godina.


19:48 - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov poručio je da su odnosi Ukrajine i SAD-a nadrasli partnerske i da se sada radi o pravom "bratstvu".


19:36 - U Rusiji je u posljednjih tjedan dana izbilo više požara i eksplozija koji bi, kako se nagađa, mogli biti rezultat diverzije povezane s ratom u Ukrajini. Samo 21. i 22. travnja izbili su požari u vojnom postrojenju Tver te u kemijskoj tvornici Dmitrijevski, treći je požar uništio veći dio TsNIIMasha, znanstvenog centra za rakete i svemirske letjelice Roskosmosa u Koroljovu, a četvrti požar jedan vojni fakultet u blizini. Više pročitajte u tekstu Snježane Pavić koji možete pronaći OVDJE.


19:30 - Rusija nastoji uništiti željezničku infrastrukturu u Ukrajini kako bi poremetila isporuku oružja koje strane zemlje šalju Ukrajini, kažu Oružane snage Ukrajine.

- Nastoje uništiti naše opskrbne rute kojima prevozimo naoružanje dobiveno od partnerskih zemalja. Kako bi to učinili, koncertirali su se na željeznička sjecišta.

Ranije tijekom ponedjeljka šef Ukrajinskih željeznica poručio je da su ruski projektili pogodili pet željezničkih stanica u zapadnoj i srednjoj Ukrajini.

Inače, i Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je gađalo šest željezničkih objekata upravo s ciljem da poremete isporuku zapadnog oružja ukrajinskim trupama.


19:25 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će se ukloniti velika brončana skulptura koja slavi prijateljstvo između Ukrajine i Rusije, piše BBC.

Riječ je o skulpturi dva radnika koja pokraj obale Dnjepra stoje od 1982. godine.

Druga skulptura, slavni "Luk prijateljstva" će se pak prekriti pa potom preimenovati i osvijetliti u bojama ukrajinske zastave.


18:49 - Britanski ministar obrane Ben Wallace poručio je da je od početka invazije na Ukrajinu ubijeno oko 15.000 ruskih vojnika, piše Guardian.

- Naša je procjena da je oko 15.000 osoba koji su dio ruskih snaga ubijeno tijekom ove ofenzive. Osim samog broja ubijenih, Rusi su izgubili i više od 2000 oklopnih vozila, koja su ili uništena ili preoteta. To uključuje i 530 tenkova, 530 oklopnih vojnih vozila za prijevoz trupa i oko 560 borbenih oklopnih vozila pješaštva. Rusija je također izgubila više od 60 helikoptera i aviona, rekao je Wallace.


18:40 - Ruski mediji tvrde da video snimke koje kolaju Telegram kanalima u Pridnjestrovlju (proruska paradržava koja se "odcijepila od Moldavije) prikazuju odbačene ručne raketne bacače, iz čega bi se dalo zaključiti da su nepoznate osobe pucale iz njih prema Ministarstvu sigurnosti. No, autentičnost tih snimki ne može se potvrditi.

S druge strane Ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja tvrdi da je napad na Ministarstvo sigurnosti izvršen upravo iz ručnih raketnih bacača.

Rusija u toj odmetnutoj moldavskoj provinciji drži i "mirovni kontingent" koji broji 1500 vojnika, a vojska Pridnjestrovlja, prema njihovim podacima, broji oko 7500 vojnika, ali i oko 80 tisuća rezervista.


18:08 - Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik kazao je da su ruske snage pokušale probiti obranu više gradova Rubižne, Popasna, Sjeverodoneck, Marinka i Avdivka te da pokušavaju napredovati iz Izjuma prema Barvinkoveu i Slovjansku.

Ruske snage također nastavljaju napade na ogromnu mariupoljsku čeličanu Azovstal, u kojoj su svoje položaje utvrdili ukrajinski borci, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednik Oleksij Arestovič. Više pročitajte OVDJE.


18:05 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je proglasilo 40 njemačkih diplomata nepoželjnima, u znak odmazde nakon što je Berlin protjerao jednak broj ruskih diplomata. Više pročitajte OVDJE.


18:00 - Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedjeljak je zanijekala da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva. Više pročitajte OVDJE.


17:35 - Došlo je do serije eksplozija u Moldaviji, javljaju ruski državni mediji. Detonacije su se dogodile, kako tvrde, ispred zgrade Ministarstva državne sigurnosti u odcijepljenoj proruskoj regiji Pridnjestrovlju.


17:30 - Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova obrušila se u ponedjeljak na službeni Zagreb optužujući hrvatsku Vladu da "sustavno, s upornošću koju bi bolje bilo rabiti za nešto korisnije, razvija antirusku liniju, uporno i sustavno uništavajući bilateralne odnose, doslovce se spuštajući na razinu spletkarenja". Više pročitajte OVDJE.


16:50 - Švedska i Finska priložit će svoje prijave za članstvo u NATO Paktu vrlo skoro, u tjednu između 16. i 22. svibnja, javlja švedski list Expressen. Više pročitajte OVDJE.


16:42 - Ukrajina ne želi ukloniti iz svog ustava cilj o pridruženju NATO-u, kazao je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Ustavni amandmani nisu sami sebi svrha i to neće postati", kazao je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk u intervjuu za Ukrajinsku pravdu objavljenom u ponedjeljak.

Odredbe ustava koje se tiču NATO-a i EU-a predstavljaju ukrajinski "perspektivni pogled u budućnost", naglasio je. Više pročitajte OVDJE.


16:35 - Međunarodni kazneni sud (ICC) sudjelovat će u zajedničkom istražiteljskom timu koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini nakon ruske invazije, objavio je u ponedjeljak Eurojust, agencija EU-a za suradnju u kaznenom pravosuđu. Više pročitajte OVDJE.


16:30 - Ukrajina je u ponedjeljak zanijekala da je postigla s Rusijom sporazum o evakuaciji civila iz čeličane u Mariupolju te je rekla da bi Ujedinjeni narodi trebali biti "inicijator i jamac" bilo kojeg takvog sporazuma. Više pročitajte OVDJE.


15:50 Rusko ministarstvo vanjskih poslova donijelo je odluku o protjerivanju 40 njemačkih diplomata samo nekoliko tjedana nakon što je službeni Berlin objavio odluku o protjerivanju istog broja ruskog diplomatskog osoblja.


15:20 Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je čelnika Ruske pravoslavne crkve da ujedine napore za okončanjem rata u Ukrajini.

"Neka Duh Sveti promijeni naša srca i pretvori nas u mirotvorce, osobito za ratom razorenom Ukrajinu", napisao je papa Franjo ruskom patrijarhu Kirilu povodom pravoslavnog Uskrsa, koji se slavio u nedjelju.

Franjo je napisao o "novoj zori" koju traže Ukrajinci i poručio da će to okončati "mrak rata".

Kiril je odani saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je podupro invaziju Ukrajine tijekom svojih propovijedi.

Zadnji su put razgovarali video pozivom 16. ožujka.


15:10 Osam osoba je poginulo u granatiranju dviju ukrajinskih regija u nedjelju, dok su ljudi obilježavali Uskrs. Pet osoba poginulo je u regiji Donjeck, među kojima dvoje djece, a tri u regiji Harkiv.


15:04 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da bi Ujedinjeni narodi trebali biti 'pokretač i jamac' svakog sporazuma s Rusijom o evakuaciji civila iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju.

- Ruska strana još jednom je objavila otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz Azovstala, ali koridor se mora tvoriti sporazumom 'boju strana'. Ukrajina je ranije apelirala da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bude pokretač i jamac humanitarnog koridora za civile iz Azovstala. Predstavnici UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa morali bi biti prisutni prilikom uspostavljanja bilo kakvog humanitarnog koridora, poručila je Vereščuk putem Telegrama.


14:52 Nakon eksplozije u skladištu nafte u Brjansku ruski državni mediji pišu prvi požar izbio u civilnom postrojenju u kojemu je bilo 10.000 tona nafte, a drugi u vojnom postrojenju gdje je bilo 10.000 tona nafte.

Brjansk se nalazi 160 kilometara sjeveroistočno od ukrajinske granice i Moskvi služi kao logistička baza za vođenje rata u Ukrajini.

Rusija je izvijestila da istražuje uzrok požara, a ukrajinska strana još se nije oglasila o incidentu.

image

Gusti dim nakon požara u Brjansku

Margarita Matvienkova/AFP
image

Gusti dim nakon požara u Brjansku

Margarita Matvienkova/AFP

14:28 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara.

"Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke skupine koja je planirala napad i ubojstvo slavnog ruskog TV novinara", rekao je Putin tužiteljima.

"Okrenuli su se teroru - pripremi ubojstava naših novinara", rekao je Putin.

Nije priložio nikakav dokaz koji bi potkrijepio njegove tvrdnje, a Reuters nije odmah uspio provjeriti tvrdnje.

Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke skupine, koja "djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna", koja je planirala ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

FSB tvrdi da je skupina priznala umiješanost u planiranje atentata. Prilikom pretresa domova uhićenih pronađeni su lažni ukrajinski pasoši, oružje, droga, improvizirana eksplozivna sredstva te nacionalistički simboli i literatura.


14:12 Nakon što je Rusija objavila da je spremna proglasiti prekid vatre kako bi omogućila evakuaciju civila koji se s ukrajinskim borcima skrivaju pod zemljom u čeličani Azovstal, oglasila se i ukrajinska strana.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je kako s Rusijom nije postignut nikakav sporazum o stvaranju humanitarnog koridora za civile.

- Važno je shvatiti da se humanitarni koridor može postići samo ako se obje strane dogovore oko njega. Jednostrano najavljeni koridor ne pruža sigurnost pa onda to ni nije humanitarni koridor, napisala je Vereščuk na Telegramu.


13:01 Rusija je raketama dugog dometa pogodila ukrajinsku rafineriju nafte Kremenčuk i vojne instalacije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak.

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini“, priopćilo je ministarstvo.

Rusija tvrdi kako je pogodila ukrajinske vojne instalacije i rafineriju Kremenčuk u blizini rijeke Dnjepar za koje je guverner regije Poltava već ranije ovaj mjesec objavio da su uništene.

„Visokoprecizne rakete dugog dometa uništile su postrojenje za proizvodnju goriva u rafineriji nafte na sjeveru grada Kremenčuka, kao i infrastrukturu za pohranu goriva za vojnu opremu ukrajinske vojske“, stoji u ruskom priopćenju.

Rusija tvrdi i da je u ponedjeljak oborila dva ukrajinska drona u ruskoj regiji Kursk koja graniči s Ukrajinom, rekao je tamošnji guverner Roman Starovojt.


11:53 Ruska agencija RIA javlja kako će ruske snage i postrojbe Narodne Republike Doneck u 14 sati po moskovskom vremenu prekinuti vatru kod čeličane Azovstal u Mariupolju.

Rusko ministarstvo obrane poručilo je kako "nema prepreka za izlazak civila iz čeličane".


10:48 Njemačka obrambena tvrtka Rheinmetall zatražila je dozvolu za izvoz 100 starih borbenih vozila pješaštva Marder u Ukrajinu, što bi bila prva isporuka teškog oružja iz Njemačke u Ukrajinu, otkrio je Reutersu izvor iz obrambenog sektora u ponedjeljak.

Tvrtka traži izvoznu dozvolu za vozila u njihovom trenutnom stanju, s ciljem da ih doradi u idućim mjesecima prije nego što ih pošalje u Ukrajinu, rekao je izvor, potvrđujući objavu lista Welt am Sonntag.

Potez te tvrtke trebao bi prisiliti kancelara Olafa Scholza da zauzme jasan stav o tome može li se teško oružje slati izravno iz Njemačke u Ukrajinu pošto dogovor o vozilima Marder zahtijeva odobrenje Vijeća nacionalne sigurnosti kojim predsjedava Scholz.

Glasnogovornik Rheinmetalla odbio je komentirati slučaj.

Scholz se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inozemstvu jer oklijeva s isporukom teškog oružja poput tenkova i haubica Ukrajini kako bi joj pomogao da odbije ruske napade.

image

Borbena vozila Marder

Hendrik Schmidt/dpa Picture-Alliance via AFP

Tijekom svog prvog posjeta Ukrajini od početka ruske invazije prije dva mjeseca, američki državni tajnik i ministar obrane u nedjelju su obećali dodatnu vojnu pomoć Kijevu, uključujući napredno oružje.

Ukrajina je intenzivirala zahtjeve za teško naoružanje otkako je Moskva premjestila svoju ofenzivu u istočni Donbas, teritorij koji se smatra pogodnijim za tenkovske bitke nego područja oko Kijeva, gdje se do sada vodio veći dio borbi.

Moskva svoje akcije u Ukrajini, koje su ušle u treći mjesec, naziva specijalnom vojnom operacijom.


10:22 Usprkos ratu u Ukrajini, neke diplomatske norme i dalje su na snazi. Tako je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio svoju čestitku francuskom kolegi Emmanuelu Macronu nakon nedjeljne pobjede na predsjedničkim izborima.


10:20 Ukrajinske željeznice objavile su da je napadnuto pet postaja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, javlja BBC u ponedjeljak.

Oleksander Kamišin, čelnik ukrajinske željezničke kompanije Ukrzaliznicija rekao je za državnu televiziju da su se napadi odvili u razmaku od sat vremena u ponedjeljak ujutro.

„Ruske snage sustavno uništavaju infrastrukturu naše željeznice“, napisao je Kamišin na Telegramu, a prenosi dpa.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:03 Gazprom isporučuje plin za tranzit kroz Ukrajinu redovno, sukladno zahtjevima potrošača, priopćeno je u ponedjeljak iz te ruske tvrtke.

"Gazprom isporučuje ruski plin za tranzit kroz teritorij Ukrajine u redovnom režimu, u skladu sa zahtjevima europskih potrošača - 68,4 milijuna kubnih metara 25. travnja", kaže se u priopćenju koje prenose Ria Novosti.

Ugovorne obveze Gazproma za tranzit u Ukrajinu za ovu godinu iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 milijuna kubika dnevno.

Prema Gazpromovim pokazateljima, od kraja veljače tranzit kroz Ukrajinu bio je blizu te razine i malo se smanjio samo nekoliko dana sredinom ožujka.


9:00 - Prema preliminarnim rezultatima, u požaru u skladištu nafte u Brjansku nema ozlijeđenih, doznaje Tass u press službi ruskog ministarstva za izvanredne situacije.

Dodaje se kako evakuacija stanovnika nije u planu, a nastava će se održati.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia
image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia
image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ministarstvo je pokrenulo istragu kako bi se utvrdio uzrok požara.


8:44 Ruski sustav protuzračne obrane oborio je dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad sela Borovskoje, u ruskoj regiji Kursk, tvrdi guverner Roman Starovojt.

- Nema žrtava niti materijalne štete, situacija je pod kontrolom, javio je Starovojt.

Informacija o ovom događaju nije neovisno potvrđena.


8:27 Američki državni tajnik Antony Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin održali su konferenciju za novinare na ukrajinsko-poljskoj granici nakon posjeta Ukrajini.

- Rusija je imala za cilj oduzeti Ukrajini suverenitet, oduzeti njezinu neovisnost. To joj nije uspjelo. Nastojala je potvrditi moć svoje vojske, ekonomije... Mi, naravno, vidimo upravo suprotno, poručio je Blinken.

image

Američki državni tajnik Antony Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin

Alex Brandon/POOL/AFP

Austin je priznao kako SAD teško prati što se događa s oružjem koje je tranferirano u Ukrajinu s obzirom na to da ondje nema američkih snaga.

- Prvi korak u pobjeđivanju jest vjera da možeš pobijediti... Mi vjerujemo da možemo pobijediti, da Ukrajina može pobijediti s pravom opremom i podrškom, poručio je.


6:47 Veliki požar izbio je u ponedjeljak u skladištu nafte u ruskom gradu Brjansku, priopćilo je ministarstvo za izvanredne situacije, dodajući da nema ozlijeđenih.

Nema neposrednih naznaka da je požar povezan s ratom u Ukrajini, iako su ruski dužnosnici prošli tjedan rekli da su ukrajinski helikopteri pogodili stambene zgrade pri čemu je ozlijeđeno sedam osoba na tom području.

Ministarstvo je priopćilo da je požar izbio u objektu u vlasništvu tvrtke Transnjeft u 2 sata ujutro po moskovskom vremenu i da nije bilo potrebe za evakuacijom bilo kojeg dijela grada s 400.000 stanovnika.

Brjansk je administrativno središte udaljeno 154 kilometara sjeveroistočno od ukrajinske granice, u blizini regija Sumi i Černihiv te oko 380 kilometara od Moskve, glavnog grada Rusije.

Moskva svoje akcije u Ukrajini, koje su ušle u treći mjesec, naziva specijalnom vojnom operacijom.


6:34 Šef američke diplomacije i ministar obrane obećali su u službenom posjetu Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvijestili o dodatnoj financijskoj pomoći, istaknuvši bitku u Donbasu, objavio je dužnosnik State Departmenta.

Blinken i Austin doputovali su u Kijev u nedjelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ostalim vodećim ukrajinskim dužnosnicima, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Nije želio otkriti detalje puta i zaštitnih aranžmana, a zahtjevi medija da prate Blinkena i Austina u Kijevu odbijeni su iz sigurnosnih razloga. Novinari su obaviješteni o posjetu pod uvjetom da izvješća ne objavljuju prije izlaska američkih dužnosnika iz Ukrajine.

Kijev je proteklih tjedana posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke su zemlje ponovo otvorile i veleposlanstva. Washington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni dio Ukrajine, napominje Reuters.

Informaciju o posjetu u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsjednik, i to u subotu, a američki dužnosnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o osiguranju, dodavši da nije omela posjet.

Plan je bio da sastanak američkih dužnosnika i ukrajinskog predsjednika, ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, ministra obrane Oleksija Reznikova i drugih dužnosnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Lloyd najavili su povratak američkih diplomata iz Poljske, kamo su prebačeni nakon početka ruske invazije, u Ukrajinu. Za početak će u idućem tjednu putovati svakoga dana u Lviv, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je dužnosnik State Departmenta.

"Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju", brifirao je novinare u Poljskoj pod uvjetom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsjednik Joe Biden u ponedjeljak i službeno imenovati Bridget Brink, sadašnju veleposlanicu u Slovačkoj, veleposlanicom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo ispražnjeno više od dvije godine.

Blinken i Austin izvijestili su Zelenskog i o više od 322 milijuna dolara američke financijske pomoći za obranu Ukrajine, čime se njezin ukupni iznos penje na oko 3,7 milijardi dolara, naveo je američki dužnosnik u Poljskoj.

"To će Ukrajini osigurati potporu za njezine potrebe, posebno za bitku u Donbasu", dodao je. "Pomoć će istodobno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prijelaz na sofisticiranije oružje i sustave protuzračne obrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO-a".

Gotovo 400 milijuna dolara za obranu dobit će i 15 drugih zemalja u regiji srednje i istočne Europe i na Balkanu, naveo je neimenovani američki dužnosnik.

Uoči posjeta Blinken je u petak razgovarao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antonijom Guterresom radi koordinacije posjeta čelnika UN-a Moskvi i Kijevu, dodao je.

Američki ministar obrane otputovat će sada, po njegovim riječima, u Njemačku gdje će u zračnoj bazi u Rammsteinu organizirati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o obrambenim potrebama Ukrajine.


Europska unija priprema "pametne sankcije" na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

"Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga", rekao je dužnosnik EK za The Times.

"Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti", naglasio je Ddombrovskis.

Detalji sankcija još nisu dogovoreni, ali mogle bi uključivati postupno ukidanje uvoza ruske nafte ili uvođenje carina na izvoz iznad određenog iznosa, navodi The Times riječi potpredsjednika EK.

Rusija je najveći dobavljač nafte za Europu i u 2020. njezina nafta činila je četvrtinu europskog uvoza. Otprilike trećina bruto raspoložive energije u Europi proizvodi se iz nafte i naftnih proizvoda, u širokom rasponu sektora, od transporta do proizvodnje kemikalija.

Ukrajina i pojedine članice EU-a, uključujući i Poljsku i Litvu, zalažu se za embargo na rusku naftu i plin, dok su Njemačka i Mađarska protiv te opcije u bliskoj budućnosti.

Trećina ruskih izvoznih prihoda generirana je prošle godine prodajom nafte i naftnih proizvoda. Europa trenutno troši oko 450 milijuna dolara ruske nafte i derivata dnevno, oko 400 milijuna dolara plina i oko 25 milijuna dolara ugljena, prema podacima think tanka Bruege.


Ključne događaje 60. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:34