RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Poljska potvrdila: ‘Projektil ruske proizvodnje ubio je dvije osobe‘; Rusija sve niječe, oglasio se NATO, Biden nazvao Varšavu

Ključne događaje 265. dana invazije na Ukrajinu pratili smo iz minute u minutu

Mjesto u Poljskoj na kojem je došlo do eksplozije

 Screenshot Twitter/radio Zet/

Ključni događaji:

- U tijeku je 265. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Poljska podigla razinu spremnosti oružanih snaga

- Zalutale rakete pogodile selo u Poljskoj

- Rusija tvrdi da oni nisu pogodili selo u Poljskoj

- O incidentu se oglasili SAD i gotovo sve NATO članice

- NATO je sazvao hitan sastanak


Poljski premijer: ‘Moramo ostati mirni‘

Tijekom obraćanja u kasnom noćnom terminu poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je građane da ostanu mirni i da se ne daju izmanipulirati lažnim vijestima.

Rekao je da su domaći i međunarodni stručnjaci u selu Przewodów u kojem je eksplozija, za koju je poljsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da ju je izazvao projektil ruske proizvodnje, ubila dvoje ljudi.

Morawiecki je također potvrdio da je povećao borbenu pripravnost Oružanih snaga Poljske te razgovarao s NATO saveznicima o aktiviranju članka 4 Pakta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda potvrdio je da će Varšava u srijedu vjerojatno aktivirati članak 4 na sastanku NATO-a i dodao da se situaciji pristupa "mirno".

- Ovo je bio incident i nema indikacija da će se ponoviti, rekao je Duda.


Poljska vlada potvrdila: Projektil je bio ruske proizvodnje

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je "projektil ruske proizvodnje" odgovoran za smrt dvoje ljudi u istočnom selu Przewodów u utorak poslijepodne.

“Dana 15. studenoga 2022. oružane snage Ruske Federacije više sati promatrale su masivno granatiranje cijelog teritorija Ukrajine i njegove kritične infrastrukture. U 15:40 u selo Przewodów projektil ruske proizvodnje pao je i usmrtio dvoje državljana Republike Poljske”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina.


Poljska pozvala ruskog veleposlanika na razgovor

Poljski ministar vanjskih poslova pozvao je ruskog veleposlanika u Poljskoj radi objašnjenja događaja povezanih s eksplozijom u Przewodówu.

"Ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau pozvao je veleposlanika Ruske federacije te zahtijevao hitna i detaljna objašnjenja", objavio je glasnogovornik poljske vlade.


Biden se čuo s Dudom: Nudimo punu podršku Poljskoj

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je poljskom čelniku Andrzeju Dudi "punu podršku SAD-a za pomoć u istrazi", javlja Reuters.

U telefonskom razgovoru, poljski predsjednik dao je Bidenu najnovije informacije o istrazi o eksploziji u kojoj su poginule dvije osobe, a Biden je rekao da ‘SAD imaju čvrste obveze prema NATO-u‘.

Američki predsjednik također je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Duda je razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Razmijenili smo dostupne informacije i razjašnjavamo sve činjenice... Cijela Europa i svijet moraju biti u potpunosti zaštićeni od terorističke Rusije", napisao je na Twitteru Zelenski


Charles Michel: Šokiran sam. Stojimo uz Poljsku

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel "šokiran" je zbog žrtava. "Šokiran sam viješću da je projektil ili drugo streljivo ubilo ljude na teritoriju Poljske. Moja sućut obiteljima", objavio je Michel na Twitteru. "Stojimo uz Poljsku."


NATO će aktivirati članak 4

Zbog incidenta s eksplozijom u Poljskoj, najvjerojatnije izazvanoj ruskim raketama, NATO je za sutra sazvao hitan sastanak na zahtjev Poljske. Pretpostavlja se da je Varšava sastanak zatražila na temelju čanka 4 NATO-a po kojem zemlja članica može zatražiti konzultacije zbog pitanja sigurnosti.


Poljska podigla razinu spremnosti oružanih snaga

Poljska je nakon sastanka Vijeća podigla razinu spremnosti svojih oružanih snaga, a glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller kazao je kako se uzrok eksplozija još uvijek istražuje, te kako Poljska razmatra da li aktivirati Članak 4 NATO povelje i održati konzultacije s ostalim članicama. Članak 4 aktiviraju članice koje smatraju da je njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost ugrožena, a ostale članice potom moraju donijeti jednoglasan zaključak o odgovarajućem odgovoru na tu prijetnju.


Stoltenberg: Pomno se konzultiramo sa saveznicima

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom nakon eksplozije koja se dogodila ranije večeras.

Rekao je da NATO "nadzire situaciju i da se saveznici pomno konzultiraju".

“Važno je da se utvrde sve činjenice”, naglasio je Stoltenberg.


Kolike su šanse za crni scenarij?

“Stranke ovoga Ugovora potvrđuju svoju vjeru u ciljeve i načela Povelje Ujedinjenih naroda i svoju želju da žive u miru sa svim narodima i svim vladama.” To je prva rečenica Sjevernoatlantskog ugovora potpisanog 4. travnja 1949. godine u Washingtonu. Ugovora čijim su članicama žudjele postati zemlje koje su završile pod sovjetskom okupacijom nakon Drugog svjetskog rata, zemlje koje su ostale iza legendarne Željezne zavjese. Jer, tako moćan Savez je odvraćao ikoga i od pomisli da krene u napad.

Opširnije o mogućim eskalacijama eksplozije u Poljskoj pročitajte u komentaru našeg Željka Trkanjeca.


Rusija demantira da su njezini projektili pogodili Poljsku

Rusija je u utorak demantirala da su njezini projektili pogodili Poljsku, nazvavši vijesti o tome "namjernom provokacijom", dok su brojne zemlje odmah reagirale nazvavši takvu situaciju novom eskalacijom i potvrdivši da svaki pedalj teritorija NATO-A mora biti branjen.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Ruski mediji se raspisali o eksploziji

Svi ruski državni mediji odmah su prenijeli vijest o "eksploziji u Poljskoj", navodeći da se ne zna što je uzrok eksplozije. Doduše, prenose izvješće poljskih medija koji navode da se radi o ruskim raketama, ali moskovski mediji uz to stavljaju "navodno".

Opširnije pročitajte OVDJE.


Zelenski: Ruske rate su pogodile Poljsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske rakete pogodile Poljsku, izvijestio je Reuters, dok iz SAD-a poručuju da takvi izvještaji zasad ostaju nepotvrđeni.

Zelenski je rekao da je "dugo upozoravao" da ruske akcije "nisu ograničene samo na Ukrajinu".


Rusija: Udar na Poljsku je namjerna provokacija

Iz Rusije su zanijekali ‘udar‘ na Poljsku, te tvrde da je to ‘namjerna provokacija‘.

- Izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu “ruskih” projektila na područje Przewoduva namjerna je provokacija s ciljem eskalacije situacije. Ruske rakete nisu gađale ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice. Olupina koju su objavili poljski mediji s mjesta događaja u selu Przewoduv nema nikakve veze s ruskim oružjem - stoji u službenom priopćenju ruskog ministarstva obrane.


Grlić Radman: Hrvatska je solidarna s Poljskom i osuđuje napad na državu članicu EU i NATO-a

- Hrvatska je solidarna s Poljskom i osuđuje napad na jednu državu članicu Europske unije i NATO-a s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Izražavamo zabrinutost zbog ovog događaja – poručio je za Jutarnji list ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što su, po svemu sudeći, dvije ruske rakete pale na Poljsku kod ukrajinske granice i ubile dvoje ljudi.


Poljski novinar: Rakete su oborile oružane snage Ukrajine

Mariusz Gierszewski, novinar poljskog radija ZET koji je prvobitno napisao da su zalutale ruske rakete pogodile Poljsku, objavio je na Twitteru vijest da su ostaci oborene rakete vjerojatno pogodili istočnu Poljsku.

‘Moji izvori u službama kažu da je ono što je pogodilo Przewowo najvjerojatnije ostaci rakete koju su oborile oružane snage Ukrajine‘, napisao je na Twitteru.


Pentagon: Ne možemo potvrditi izvještaje o Poljskoj

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila prešla Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

‘Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice.

Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da to dalje istražujemo‘, rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.


Latvijski ministar obrane: Moja sućut našoj poljskoj braći po oružju

Latvijski ministar obrane Artis Pabriks oglasio se na Twitteru o ruskim projektilima koji su pogodili Poljsku, napisavši:

‘Moja sućut našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile nego su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz prijatelje Poljske i osuđuje ovaj zločin‘.

Prema medijskim izvješćima, mađarski premijer Viktor Orbán također je pozvao na sjednicu vijeća za obranu.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije objavilo je poruku zabrinutosti i solidarnosti na Twitteru.


Ukrajinski reporter: Rusija je sada stvarno najeb***

Reporter Kijev Independenta Ilija Ponomarenko kratko je na Twitteru komentirao eksplozije u Poljskoj.

‘Rusija je sada stvarno na***ala, napisao je na Twitteru.


Eksplozije u Poljskoj

U selu Przewodow na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama dvije osobe su smrtno stradale. Na licu mjesta su vojska i policija, ali uzrok eksplozije još nije poznat.

image
Google Maps

Kako javlja Bild, koji se poziva na poljski Radio Zet, dvije zalutale rakete pogodile su sušare za žito.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Moldavija: Nestanak struje zbog ruskih napada na Ukrajinu

Nekoliko prekida u opskrbi strujom zabilježeno je u različitim dijelovima Moldavije, uključivo i glavni grad, nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu u susjednoj Ukrajini, priopćile su u utorak moldavske vlasti.

“Dijelovi Moldavije suočeni su s prekidima struje nakon ruskih raketnih napada koji su ciljali ukrajinske gradove i njihovu vitalnu infrastrukturu”, napisao je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu na Twitteru.

"Svaka bomba koja padne na Ukrajinu također utječe na Moldaviju i naš narod", rekao je.

Ministar za infrastrukturu Andrei Spinu rekao je da je do masovnog nestanka električne energije došlo stoga jer je u ruskim raketnim udarima na energetsku infrastrukturu Ukrajine srušen ključni dalekovod koji Moldaviju oposkrbljuje strujom.

"Rizik nestanka struje i dalje je visok", upozorio je, dodajući da svaki ruski napad na ukrajinske elektrane može dovesti do situacije slične današnjoj.

Rusija je u utorak zasula projektilima gradove širom Ukrajine u salvi napada koji su uslijedili nakon ponižavajućeg povlačenja iz Hersona.


Putin dvama okupiranim gradovima daje status ‘heroja‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je ukaze o dodjeli statusa "Grada vojne slave" dvama okupiranim ukrajinskim gradovima. To su Melitopolj i Mariupolj, u istočnoj Ukrajini.

To je slično statusu "Grada heroja" koji su gradovi dobivali u sovjetsko doba, prenosi BBC.

U dekretima se kaže da se ovim statusom odaje počast "hrabrosti, postojanosti i masovnom junaštvu koje su iskazali branitelji gradova u borbi za slobodu i neovisnost domovine".

Inače, oko 45 ruskih gradova ima isti status.


Kina hvali ‘odgovoran‘ stav Rusije prema nuklearnom ratu

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pohvalio je "racionalan" i "odgovoran" stav Rusije prema nuklearnom ratu tijekom sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na summitu G20.

‘Kina je primijetila da je Rusija nedavno potvrdila ustaljeni stav da se ‘nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi‘, što pokazuje racionalan i odgovoran stav Rusije‘, citirala je Wanga državna novinska agencija Xinhua.

Kineski ministar također je rekao da je Pekingu drago vidjeti kako Moskva pokazuje svoju spremnost da se uključi u razgovore o Ukrajini i pristane na nastavak inicijative za žito u Crnom moru.

‘Kina je spremna surađivati s Rusijom kako bi unaprijedila njihovu razmjenu na visokoj razini i komunikaciju u raznim područjima, produbila bilateralnu praktičnu suradnju i olakšala razmjenu osoblja‘, rekao je Wang.


Veliki problemi s internetom u Ukrajini

Ukrajina trenutačno doživljava "velike internetske poremećaje", pokazuju mjerni podaci uživo te je nacionalna povezanost na 67% prethodnih razina, ustvrdila je skupina za nadzor interneta Netblocks.

Većina regija u Ukrajini pogođena je nestankom struje u cijeloj zemlji usred intenzivnih ruskih raketnih napada usmjerenih na kritičnu infrastrukturu, poručili su iz Netblocksa.


Zelenski: Preživjet ćemo

I dok se Ukrajina suočava s još jednim danom u kojem su ih Rusi zasuli s više od 100 projektila za koje se pretpostavlja da su ispaljeni na velike gradove, uključujući i Kijev, predsjednik Volodimir Zelenski obratio se naciji na Telegramu.

- Znam da su raketni udari isključili energiju na mnogim mjestima, ali radimo, sve ćemo obnoviti, preživjet ćemo - poručio je Zelenski.

Do sada je, kao posljedica raketiranja, zabilježen jedan smrtni slučaj u glavnom gradu Ukrajine, no očekuje se da će brojka porasti kako dan bude odmicao.

U posljednjih nekoliko minuta Bijela kuća je "snažno osudila" posljednje rusko bombardiranje.


Sumnje na ratne zločine u Hersonu

Nakon što su se ruske snage povukle iz Herosna ne prestaju stizati izvještaji o kršenjima ljudskih prava, javlja Sky News.

Matilda Bogner, voditeljica promatračke misije Ureda UN-a za ljudska prava u Ukrajini, rekla je da njezini timovi žele otputovati u Herson kako bi provjerili navode o gotovo 80 navodnih slučajeva prisilnih nestanaka i proizvoljnog pritvaranja.

Šef ukrajinske Nacionalne policije Igor Klimenko rekao je da će vlasti započeti s istragom izvješća iz Hersona da su ruske snage postavile najmanje tri navodna mjesta mučenja u sada oslobođenim područjima.

"Trenutno je u tijeku razminiranje. Nakon toga, mislim da će početi istražne radnje. I to danas", rekao je na ukrajinskoj TV.

Nakon što su se ruske trupe povukle, izvješća o kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima pojavila su se u mnogim ukrajinskim regijama. Masovne grobnice otkrivene su nakon oslobađanja Izjuma - a izvori iz Hersona tvrde da su zatvorenici svakodnevno mučeni pod ruskom okupacijom.


Na Ukrajinu ispaljeno 100 raketa

Ukrjainska vojska objavila je informaciju da je u ruskim napadima na Kijev poginula najmanje jedna osoba. Procjenjuje se i kako je danas tijekom dana na ukrajinske gradove ispaljeno oko 100 raketa.


Kličko: Polovica stanovnika Kijeva je bez struje

Barem pola Kijeva ostalo je bez električne energije, prema navodima gradonačelnika Kijeva Vitalija Kličkog.

- Zbog masovnog udara projektilima na Kijeva, prema nalogu Ukrenerga, nacionalne elektroprivrede, uvedena je hitna, ali privremena obustava električne energije diljem Ukrajine. To je nužni korak kako bi se održala ravnoteža sustava i izbjegli kvarovi na elektromreži. U Kijevu je barem polovica stanovnika bez struje.


Ruske snage gađaju energetsku infrastrukturu

Maksim Kozicki, guverner Lavova, javlja da je nakon ruskog napada na regiju došlo do problema u opskrbi električnom energijom.

- Neprijatelj je gađao energetsku infrastrkuturu u regiji, imamo problema sa strujom, a također dolazi do gubitka signala mobilnih operatera, rekao je.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva na Telegramu je također poručio da Rusi napadaju ključnu infrastrukturu.

- Zasad nema informacija o žrtvama. Zbog oštećenja na postrojenjima, dolazi do problema s opskrbom. Zaustavljen je promet koji se odvija preko napajanja električnom energijom. Metro stoji, poručio je.

Dmitro Živicki, guverner Sumija, objavio je na Telegramu da je u regiji na snazi obustava električne energije zbog napada na grad Sumi i regiju.


Rusija gađa mete u gradovima diljem Ukrajine, nova eksplozija u Kijevu

Ukrajinska javna televizija objavila je da je Rusija pokrenula seriju napada na gradove diljem Ukrajine. Na meti ruskih snaga su regija Kijev, Poltava, Mikolajiv, Dnjepar i Černihiv.

Pogođene su mete u regijama Krivi Roh, Poltava, Zaporižja i Čerkasi, prema navodima lokalnih vlasti.

Još jedna snažna eksplozija čula se u Kijevu, nešto prije 16 sati po lokalnom vremenu, javlja dopisnica NBC Newsa. Istu informaciju potvrdio je i gradonačelnik Kijeva navodeći da je riječ o višekatnici.

Guverner regije Harkiv Oleh Sinegubov objavio je da su ‘okupatori‘ napali Harkiv i upozorio stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij na Telegramu je izvijestio da je eksplozije čuju i u Lavovu.

BBC javlja da su napadi u Ukrajini počinjali dok je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u zrakoplovu napuštao Bali, gdje je sudjelovao na sumitu G20.


Pogođene dvije stambene zgrade u Kijevu

Objavljena je snimka eksplozije u Kijevu, gusti crni dim vidljiv je u daljini. Točna lokacija pogođene mete zasad nije poznata, ali kijevski gradonačelnik piše da su pogođene dvije stambene zgrade u četvrti Pečersk, koja se nalazi sjeverno od ureda predsjednika.

- Protuzračna obrana oborila je nekoliko projektila. Hitna pomoć i vatrogasci su na terenu, objavio je gradonačelnik Vitali Kličko.

Snimku vatrene stihije u pogođenoj zgradi objavio je zamjenik šfa ureda predsjednika Zelenskog Kirilo Timošenko.

Sirene za zračnu uzbunu čuju se u Kijevu.


Eksplozije u Kijevu

Eksplozije odjekuju ukrajinskom prijestolnicom Kijev, javlja dopisnik FT-a Christopher Miller.

- Čuo sam dvije eksplozije u centru Kijeva, zvučale su kao protuzračna obrana. Vidljivost je ograničena zbog oblačnog vremena, napisao je.

Na društvenim mrežama se navodi kako Rusi gađaju Kijev raketama Kh-101, a ukrajinske snage ih obaraju protuzračnom obranom.


Je li Kina digla ruke od Putina?

Francuski predsjednik u svojoj službenoj izjavi na G20 izrazio je duboku zabrinutost zbog ruskog izbora da nastavi rat u Ukrajini, ali ono što je zanimljivo jest da se Macron susreo s kineskim predsjednikom Xijem te da je nakon tog sastanka objavio:

- Predsjednik Xi Jinping i ja pozivamo na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Posljedice ovog konflikta odavno su prošle europske granice i zato je potrebna uska suradnja Francuske i Kine da sve to prebrodimo - stoji u objavi Macrona.

Međutim, kineska verzija tog sastanka je nešto drugačije. Ukrajina se ne spominje sve do posljednjeg paragrafa a tamo stoji da se Kina zalaže za prekid vatre i mir.


Lavrov: Zapad mora ukrotiti Zelenskog, njegovi uvjeti su nerealni

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov izjavio je danas na summitu G20 u razgovoru s novinarima da su uvjeti koje je Ukrajina postavila za nastavak mirovnih pregovora s Moskvom ‘nerealni".

- Svi problemi su na ukrajinskoj strani koja kategorički odbija pregovore i postavlja uvjete koji su očito nerealni, rekao je.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je isključio mogućnost razgovora s Rusijom sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Lavrov je rekao da su zapadne zemlje ‘dobro svjesne da ovaj proces usporava Ukrajina, koja i preko zakonodavstva, dekretom Zelenskog, brani pregovore s Ruskom Federacijom‘.

- Želimo vidjeti konkretne dokaze da je Zapad ozbiljno zainteresiran disciplinirati Zelenskog i objasniti mu da se to ne može nastaviti, da to nije u interesu ukrajinskog naroda, rekao je.

Optužio je zapadne čelnike da pokušavaju ispolitizirati zajedničku deklaraciju na sumitu G20, u čijem nacrtu stoji da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini.

image

Sergej Lavrov

Bay Ismoyo/Afp
image

Sergej Lavrov i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Handout/Afp

Rusiji prijeti diplomatska izolacija

Rusija se upravo bori kako bi spriječila diplomatsku izolaciju na summitu G20 na Baliju nakon što su se njezini tradicionalni saveznici Kina i Indija počeli distancirati od rata u Ukrajini, za koji se u nacrtu rezolucije navodi da je izazvao nesagledivu ekonomsku štetu u cijelom svijetu.

I dok su Sjedinjene Američke Države htjele Rusiji pripisati što veću krivnju u konačnoj rezoluciji, domaćini summita, Indonezija, pokušava spominjanje rata svesti na minimum, tvrdeći da G20 nije sigurnosni forum i da će ponavljanje dobro poznatih stajališta spriječiti napredak u pitanjima kao što su globalni dug i oporavak nakon pandemije.

Ministri zemalja G20 ranije nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.

Rat i zabrinutost zbog inflacije u svijetu, sigurnosti hrane i energenata dominirali su sastankom u Indoneziji.

"Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija" stoji u nacrtu deklaracije od 16 stranica u koju je agencija Reuters imala uvid.

"Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja, no priznajemo da sigurna pitanja mogu imati velike posljedice na svjetsko gospodarstvo", navodi se.


Kremlj: Kijev nije voljan pregovarati o miru

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u utorak je rekao da izjava ukrajinskog predsjednika da neće biti sporazuma "Minsk 3" kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zaintersiran za mirovne pregovore s Moskvom, izvijestila je RIA Novosti.

Volodimir Zelenskij je u govoru putem video veze na samitu G20 isključio treći "sporazum iz Minska", aludirajući na dva propala dogovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve oko statusa regije Donbas.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, ojača snage i potom započne novi niz terora i globalnu destabilizaciju. Neće biti Minska 3 koji bi Rusija odmah prekršila", rekao je Zelenskij.

Na pitanje da li ta izjava potvrđuje da Kijev nije voljan pregovarati s Rusijom, Peskov je odgovorio: "Apsolutno".

Njemačka i Francuska su posredovale u sklapanju dvaju sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i 2015., o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini između Kijeva i proruskih separatista. Obje strane su optuživale jedna drugu za kršenje tih sporazuma.


Zelenski čelnicima G20: ‘Usvojite ukrajinski mirovni prijedlog‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na summitu G20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


Kijev: ‘Rusi nas s istočne obale Dnjepra napadaju dronovima kamikazama‘

U tijeku je regrupiranje ruskih snaga i postavljanje obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine nakon povlačenja sa zapadne obale 11. studenog, priopćilo je ukrajinsko Južno operativno zapovjedništvo.

Ruske trupe gađaju ukrajinske položaje i civilna područja raketama, topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama s istočne obale, dodaje se u priopćenju.

Gotovo 40 ruskih izviđačkih dronova otkriveno je u tom području.


Charles Michel ne planira se sastati s Lavrovom na Baliju

Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel rekao je u utorak da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama summita čelnika skupine G20.

"Morali bismo iskoristiti sastanak G20 da pokušamo uvjeriti sve partnere da Rusiju izlože još snažnijem pritisku", rekao je Michel na konferenciji za novinare, optuživši tu zemlju da je "ničim izazvanim ratom" uzrokovala globalnu krizu na polju energetike i hrane.


Washington očekuje da će G20 osuditi ruski rat u Ukrajini

Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik.

Na brifingu novinara uoči sudjelovanja predsjednika Joea Bidena na summitu, dužnosnik je rekao da se većina država u G20 u razgovorima tijekom proteklih dana složila da se rat koji je Rusija povela u Ukrajini mora "osuditi najstrožim mogućim riječima".

Skupina G20 uključuje i Rusiju pa je konsenzus o ratu u Ukrajini malo vjerojatan, a dužnosnik je odbio reći u kakvom će obliku biti osuda niti na koji će se način referirati na rat u Ukrajini, koji Rusija opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će G20 jasno pokazati da rat koji vodi Rusija uzrokuje veliku štetu za sve ljude i za svjetsku ekonomiju u cjelini.

Dodao je da se većina zemalja G20 složila da je rat u Ukrajini "uzrok gospodarskih poteškoća i nestabilnosti koju vidimo u mnogim dijelovima svijeta".

Države će usto najaviti inicijative, među kojima i pandemijski fond, reformu multilateralnih banaka za razvoj te sigurnost hrane i energije, dodao je dužnosnik.


Zelenski: ‘Svi razumiju kome su se SAD i Kina obratile‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u ponedjeljak kasno navečer i ocijenio važnima izjave Sjedinjenih Država i Kine uoči sastanka skupine G 20 da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja nedopustive.

"To je skupina važnih država. A danas, uoči summita, već su dane važne izjave", rekao je Zelenski u video obraćanju, govoreći o skupini G 20 kao o G 19, poručujući time da Rusiju ne smatra dijelom te skupine.

"Posebno je bitno da su Sjedinjene Države i Kina zajedno naglasile da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja neprihvatljive. Svi razumiju kome su te riječi upućene", dodao je.

U ponedjeljak su se američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinpeng složili da do nuklearnog rata nikad ne smije doći, izvijestila je Bijela kuća, te su se usprotivili prijetnji uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini.


Britanski premijer Sunak na sastanku G20 pružio potporu Ukrajini

Britanski premijer Rishi Sunak u utorak je pružio potporu Ukrajini na summitu skupine G 20 rekavši da će se režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina suočiti sa složnim globalnim protivljenjem njegovu djelovanju.

"Djelovanje Rusije sve nas ugrožava", rekao je Sunak na summitu u Baliju u Indoneziji. "Dok ukrajinskom narodu pružamo potporu koja im je potrebna, mi istodobno koristimo svu širinu i dubinu britanskoga znanja da zaštitimo sebe i svoje saveznike", dodao je.

Britanski premijer i njegovi kolege naglasit će na sastanku ovoga tjedna da uloga Rusije u međunarodnom sustavu neće biti kakva je bila dok god se nastavlja rat u Ukrajini, priopćila je vlada.

Sunak je stigao na summit u ponedjeljak i očekuje se da će se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56