KRIZNA SITUACIJA

Poljska proglasila izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom: ‘Teško je i opasno‘

Poljska pokušava učvrstititi svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih postrojbi
 Jaap Arriens/AFP

Poljski predsjednik proglasio je izvanredno stanje u dijelovima dvije regije koje graniče s Bjelorusijom, objavio je njegov glasnogovornik u četvrtak, što je odgovor na veliki priljev migranata iz susjedne Bjelorusije.

Europska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Afganistana za "hibridno ratovanje" kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku.

Poljska pokušava učvrstititi svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih postrojbi.

"Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna", kazao je predsjednikov glasnogovornik Blazej Spychalski na konferenciji za novinare.

"Danas mi kao Poljska, pošto smo odgovorni za vlastite granice, ali i za granice Europske unije, moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali sigurnost Poljske i EU-a", dodao je.

Poljska granična garda objavila je u srijedu da je zabilježila 3500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u kolovozu, od kojih je 2500 uspjela spriječiti.

Vlada je istaknula da mora biti spremna i na moguće "provokacije" tijekom vojne vježbe na teritoriju Rusije i Bjelorusije blizu granice s Poljskom. Ta će vojna vježba započeti 10. rujna.

U vježbi "Zapad-2021" sudjelovat će tisuće vojnika, uključujući kazahstanske, tenkovi, artiljerija i zrakoplovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:45