IZBORI

Poljska skreće udesno, pobjeda euroskeptika Jaroslawa Kaczynskog

Pravo i pravda u kampanji su igrali na nacionalističku kartu i strah od dolaska izbjeglica
 AFP

Poljaci su izišli na birališta, a prema izlaznim anketama Pravo i pravda, stranka Jaroslawa Kaczynskog, osvojila je 39 posto glasova i dobila izbore. Vladajuća Građanska platforma, koja je na čelu zemlje bila proteklih osam godina, dobila je 23 posto glasova.

Prijetnja katoličanstvu

Analitičari su uoči izbora navodili kako bi rezultati mogli označiti kraj stabilne ekonomske i političke vladavine u zemlji. Naime, ankete su (točno) prognozirale kako bi na vlast mogla doći konzervativna, euroskeptična stranka Pravo i pravda, na čijem je čelu Jaroslaw Kaczynski, brat poginulog bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog.

Skeptična prema Uniji, i zagovaratelj snažnih veza s NATO-om i oštrog nastupa prema Moskvi, Pravo i pravda se protivi priključivanju eurozoni u budućnosti, obećava više trošenja na pomoć siromašnima i želi podvrgnuti banke novim porezima. Kaczynski je na mjesto buduće premijerke istaknuo manje borbenu političarku Beatu Szydlo.

Poljski konzervativci također se protive relokaciji imigranata, odnosno izbjeglica s Bliskog istoka u Poljsku, navodeći da bi došljaci druge vjere mogli predstavljati prijetnju poljskom katoličkom svjetonazoru i vrijednostima. Taj stav stranke pretkazuje da bi u budućnosti moglo biti tenzija na relaciji Varšava - Bruxelles, ističu komentatori. Kaczynski i drugi vođe njegove stranke tijekom kampanje su isticali kako gospodarski uspjeh zemlje nije ravnomjerno podijeljen te su potpirivali loš nacionalizam govoreći o navali imigranata na zemlju.

Rast ekonomije

Poljska je proteklih deset godina svjedočila rastu ekonomije i jedina nije skliznula u recesiju nakon globalne krize 2008. Međutim, istočni dio zemlje nije se riješio siromaštva i stagnacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:23