‘ORGANIZIRAO KRIZU‘

Poljska tijekom noći uhitila stotinjak migranta, zemlje G7 žestoko napale Lukašenka

Na poljsko-bjeloruskoj granici u međuvremenu i dalje traju pokušaji proboja migranata

Migranti na poljskoj granici.

 Maxim Guchek/Tass/Profimedia

Poljske snage sigurnosti uhitile su stotinjak migranata koji su tijekom noći na četvrtak pokušavali prijeći granicu s Bjelorusijom, dok je istodobno skupina G7 optužila Minsk da je organizirao migrantsku krizu.

Nekoliko tisuća migranata, uglavnom s Bliskog istoka, nalazi se danima na niskim temperaturama duž poljske granice, s bjeloruske strane, u nadi da će ući u EU.

Ali Varšava kao i drugi europski susjedi Bjelorusije, Litva i Latvija odbijaju njihov ilegalni ulazak.

Zapad optužuje Minsk da od ljeta organizira taj priljev migranta, kao odgovor na zapadne sankcije Bjelorusiji uvedene nakon represije vlasti prema oporbenom pokretu 2020. godine.

U četvrtak su velike sile skupine G7, sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, pozvale Bjelorusiju da "odmah" zaustavi migracijsku krizu te su optužile Minsk da pokušava svratiti pozornost s kršenja međunarodnog i ljudskih prava.

U priopćenju su šefovi diplomacija Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država, Kanade, Njemačke, Italije, Japana te Europske unije "osudili Bjelorusiju zbog organiziranja ilegalne imigracije preko njezinih granica".

"Pozivamo režim da odmah prekine svoju agresivnu i eksploatatorsku kampanju kako bi se izbjegle daljnje smrti i patnje", izjavili su.

Zemlje G7 su zatražile od Minska da odobri međunarodnim organizacijama '"trenutni i neometani pristup humanitarnoj pomoći" te su izrazile solidarnost s Poljskom, Litvom i Latvijom, koje su prema njihovom mišljenju "žrtve provokativnog iskorištavanja ilegalne imigracije".

Na poljsko-bjeloruskoj granici u međuvremenu i dalje traju pokušaji proboja migranata.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji blizu tri desetljeća guši demokratsku oporbu i nezavisne medije, razgovarao je posljednjih dana dva puta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o krizi.

Bjelorusija je priopćila kako su čelnici u razgovoru "postigli razumijevanje“ i dogovorili pregovore Bjelorusije s Europskom unijom, dok Berlin to opovrgava i tvrdi da se radi samo u suradnji Minska i EU u pogledu humanitarne pomoći migrantima koji su zaglavili na granici. Europska komisija govori tek o "tehničkim razgovorima" s Minskom o repatrijaciji migranata, navodeći da bi Bjelorusija morala "omogućiti pristup humanitarnoj pomoći i u zemlji migrantima pružiti utočište".

Rusija je pozdravila izravni kontakt EU i Bjelorusije i zanijekala bilo kakvu upletenost u krizu.

U krizi na granici do sada je već poginulo najmanje 11 ljudi s obje strane od početka krize ovog ljeta, prema podacima humanitarnih organizacija. Među njima je i jednogodišnje dijete.

Iračka vlada organizirala je za četvrtak let kojim bi se njihovi državljani dobrovoljno vratili u zemlju. Najmanje 200 iračkih državljana, među kojima djeca i žene, trebali bi krenuti iz Minska u Erbil i zatim u Bagdad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:04